Jump to content

Kupnja kuće koja je u procesu legalizacije


naivna

Preporučene objave

Dobar dan, molim savjet.

Kupujem kuću stambenim kreditom, dokumentacija je predana u banku a kredit u obradi. Kuća je u procesu legalizacije, izdano je pravomoćno rješenje o izvedenom stanju. Što govori da je legalna. Slijedeći korak je upis u katastar i gruntovnicu, opet elaborat geodeta i tako to...proces vremenski neodređen.

Mene interesira da li se banka može upisati pod hipoteku i ja u vlasništvo nakon što se preda zahtjev za upis u katastar tj.dok je to u tijeku jer taj proces traje. .? Ili je potrebno završiti upis u katastar da bi se upisala hipoteka pod teret? Ili se banka može upisati pod hipoteku kako bi isplatila prodavatelja a upis mene u vlasništvo i upis promjena u katastar i gruntovnicu može ići paralelno? Koja je procedura? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, budući je obrada kredita u tijeku, uz sami zahtjev za stamb.kredit ste morali priložiti Predugovor koji vjerovatno sadrži podatke o nekretnini u sadašnjem stanju . Obzirom da to može biti relativno brzo, u Ugovoru o kreditu biti će odredba o založnom pravu na nekretnini opisanoj prema priloženom ZK izvatku u stanju kako je sada. Nakon obavijesti da je kredit odobren sklapa se glavni ugovor, također s podacima o nekretnini prema trenutnom stanju u ZK i na osnovu toga stanja će se podnijeti prijedlog založnog prava banke te prijedlog za uknjižbu vašeg prava vlasništva. Pa sam shodno tome u razmišljanju da, a kako rješenje o izvedenom stanju ne utječe na vlasništvo, može se i pokrenuti postupak po rješenju o izvedenom stanju u katastru i ZK od strane prodavatelja (u biti vi u ime prodavatelja, tako ste sigurniji, pod malim uvjetom da se ne nalazite na području RH gdje to može ići zanimljivo brzo) i to dodati u glavni ugovor kao uglavak, da je za predmetnu nekretninu izdano rješenje o izvedenom stanju te se prodavatelj obvezuje poduzeti sve radnje o svom trošku za provedbu stanja po rješenju u katastru i ZK ili da vi kao kupac preuzimate na sebe obvezu svih radnji temeljem rješenja (naravno uz snižavanje kupoprod. cijene za troškove provedbe novoga stanja) i sami to odradite nakon uknjižbe.

Što se tiće adrese, možete to odraditi uz prijedlog za uknjižbu, može i trenutni vlasnik prije a možete i upitati u ZK odjelu koja je opcija povoljnija.

Naime, pišem na ovakav način jer se može desiti da ste u području gdje se npr. u ZK odjelu stvari rješavaju u 2-3 dana i sve je po upisima jasno ili tamo gdje to traje 2-3 mjeseca, gdje se ponegdje slovo zakona tumaći na nekima zanimljiv način te se traže onda kojekakvi aneksi ugovora, potvrde, nova rješenja itd. Svakako bi najidealnije bilo da je sve po Rješenju provedeno, no nije, u svakom slučaju sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav,na podrucju Bribira u ZK upisana je livada...vlasnik 1/1 na njoj je objekat koji je u fazi legalizacije 49 m2....

potencijalni smo kupci...da li kupiti prije obrade lwgalizacije i upisa u ZK objekta?

gdj uopce pitati i ima li smisla koga zvati da se pita u kojoj je fazi obrada i koliko to sve financijski iznosi?

Hvala Vam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , tridvajedan321 je napisao:

gdj uopce pitati i ima li smisla koga zvati da se pita u kojoj je fazi obrada

Možete probati u upravnom odjelu koje je i zaprimalo zahtjeve na području u kojem se zatražilo rješenje o izvedenom stanju.

Troškovi su vodni i komunalni doprinos, kazna za zadržavanje nezakonito izgrađenog objekta, te elaborat za provedbu kroz katastar i zemljišne knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija