Jump to content

prilazni put do parcele


bobica21

Preporučene objave

Poštovani, vlasnik sam građevinskog zemljišta do kojeg vodi prilaz širine 3,5 m. Napominjem da je u vrijeme kada se radila parcelizacija (ukupan teren je podijeljen na 3 parcele) put trebao biti širine 3 m. Prve dvije parcele su prodane (n jednoj je izgrađena kuća, na drugoj još nije, ali je vlasnik dobio građevinsku dozvolu) i sada imamo kupca za treću, ali u Uredu za plan i prostorno uređenje mu ne žele dati građevinsku dozvolu jer pristupni put mora biti širok 5 m. Vlasnici drugih dviju parcela nas sad ucjenjuju i ne žele dati pravo služnosti za dodatnih 1,5 m  iako mi smo njima dali pravo služnosti (svi troje smo u nekim djelovima i sada vlasnici tog puta). Što možemo poduzeti a da izbjegnemo razgovor s njima. U situaciji smo da zbog promjene zakona naš teren koji je bio građevinski to više nije jer ne možemo dobiti građevinsku dozvolu, dakle postao je gotovo bezvrijedan. Može li se uzeti u obzir da u vrijeme kad je parcelizacija rađena je vrijedio zakon da prilaz (koriste ga samo vlasnici tih triju parcela) mora biti 3 m? Da tužimo državu i tražimo obeštećenje? Ako zemljište više nije građevinsko je li to sad pašnjak? Neznam kome da se obratimo jer službenici spomenutog ureda (u Zadru) slijepo se drže da je njihov STAV da put mora biti širine 5 m) Zahvaljujem unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

bobica21, jeste u međuvremenu saznali što korisno? 

Mi imamo sličan problem, ako netko zna da nas uputi. 

Do građevinske parcele je u katastru ucrtan put i on je u vlasništvu općine. Širina tog puta je 3m, ali ucrtan je "oduvijek". Sada se javio problem u općini koja ne želi potvrditi da parcela ima pristupni put (doduše nije uređen). Postoji vlasnik druge parcele uz put i općina predlaže da on (koji nije nužno vezan na tu stranu i taj put), daruje tj. odrekne se dijela svojeg puta radi proširenja kako bi ostvario širinu koju oni traže. 

Mogu li to oni tako tražiti tj onemogućiti gradnju iako taj put vodi (tako je i ucrtan) samo do parcele koja sada čeka dozvolu i eventalno ako se taj susjed ispod puta ikad odluči spojiti baš na tu stranu?

Gdje se mogu informirati o potrebnoj širini pristupnog puta? Dakle taj pristupni put je s ceste koja nije glavna cesta vec jesporedna i uska, i sama nema dovoljnu širinu, ali ju je općina lred godinu i pol asfaltirala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Što je registar puteva ?Dali se tamo nalaze i privatni putevi ?

ZK u gruntovnici upisan put na ime  drugih  vlasnika . Mi smo sadašnji korisnici  a prednici preko 100 godina  koristili isti put nema druge putne veze do javnog puta od nekretnine koja je u našem vlasništvu.. Ucrtan u1960 na 3 i pol m širine..na skici od 1960 ucrta čak od 4m.

Ranijih godina pripadali smo opčini a od ranih 90 spadamo  pod grad.

Uglavnom tužba završila na višem sudu .Čekamo poziv. Prvostupanjski sud  nam dosudio samo stvarnu služnost i smanjili nam postaječu korištenu  širinu puta na samo 3m. širine.

 Moguči upis puta od ranije ,možda stara opčina?

Ucrta u 1960 velim čak 4m ,mora postojati neki . razlog

Što je oznaka u zemljišnim knjigama P.OP1 ??... Vidim da su tamo uglavnom spomenuti putevi .

Ako ima neko upučeniji ,molim pomoč.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , ANA90 je napisao:

Što je registar puteva ?Dali se tamo nalaze i privatni putevi ?

Da ukoliko ga je JLS tako vodila. No večina se kasnije prilagodila Zakonu o cestama prema kojem su morale osnovati Registar nerazvrstanih cesta, dakle onih koje su u njihovom vlasništvu i koje su dužne održavati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija