Jump to content

Obavezno mirovinsko osiguranje


Lu233

Preporučene objave

Sin mi je na doktoratu izvan RH. Nikada nije bio zaposlen. Ovih dana mu je došao dopis jedne banke (sa kojom nikada nije imao nikakve veze) u kojem stoji da im je zadovoljstvo obavijestiti ga da je postao član njihovog obaveznog mirovinskog fonda. Dobio je člansku iskaznicu, broj mirovinskog računa i PIN sa napomenom da treba ispuniti podatke i poslati im.
Pitanje je da li je to uobičajena praksa, jer mi je poznato da su ljudi sami birali banku i to nakon prvog zaposlenja. Da li je nekome poznato o čemu se tu radi i da li banka naplačuje svoje usluge i u vrijeme kada osoba nije zaposlena.

Na upit dotičnoj banci oni su odgovorili:

Poštovani gospodine,
osiguranici koji su osigurani u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i koji su mlađi od 40 godina obvezno se osiguravaju na temelju individualne kapitalizirane štednje u mirovinskome fondu koji sami izaberu.
Obvezno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje uspostavlja se danom početka osiguranja u sustavu obveznoga mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.
Od toga dana nastaje obveza izbora mirovinskog fonda određene kategorije.

Osiguranici su dužni u roku od šest mjeseci od dana uspostavljanja njihova obveznog mirovinskog osiguranja odabrati mirovinski fond određene kategorije.
Do dana izbora mirovinskoga fonda određene kategorije sredstva osiguranika polažu se na privremeni račun Središnjeg registra osiguranika.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je drugi stup mirovinskog osiguranja, osoba sama odabere u koji će fond uplaćivati, ali – ukoliko ga ne odabere u roku od 6 mjeseci od početka osiguranja u sustavu obveznoga mirovinskog osiguranja, sustav će mu automatikom dodijeliti neki. E sad, u kojem je trenu vaš sin postao osiguranik mirovinskog, to ne znam – vjerojatno ima veze sa školovanjem i/ili godinama života...

Inače, to nije banka pa da morate plaćati vođenje računa, to je fond koji obrće novac koji ste u njega uplatili i na temelju toga zarađuje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija