Jump to content

odnosi s 15-godišnjakom/injom


nepoznati123

Preporučene objave

Ukratko ću opisati svoj problem i htio bi da mi pomognete...

Naime imam 21 godinu i samim time zakonom spadam u punoljetne osobe i pravno i etički i moralno.

Viđam se s osobom koja ima 15 godina (1 mjesec joj fali do 16), s time da moram napomenuti da je ta osoba inicirala odnos (ne seksualni) i ne znam što bih napravio, odnosno kakve me pravne posljedice mogu snaći pa da se ne opečem bolje da pitam...

Nisam imao nikakvih seksualnih odnosa s tom osobom, a budući da mi se izrazito sviđa i zaljubio sam se zanima me što ja mogu i to u kojoj dobnoj granici.

dakle, što se pravno gleda kao odnos. naprimjer smijem li ja pravno nju uopće poljubiti?

kad je ta osoba samostalno odgovorna za svoje moguće odnose samnom, da li je granica 16 godina odnosno stariji maloljetnik ili pak je granica 18 godina u kojem slučaju ja nju ne smijem viđati?

koja su prava njezinih roditelja u slučaju da se im eto ja ne svidim, koje oni pravne mjere protiv mene mogu upotrijebiti?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 31 minuta, nepoznati123 je napisao:

nemam nikakvih odnosa s njom izuzev toga što smo eto zaljubljeni, nisam joj učitelj, instruktor, bejbisiter, nadređeni na poslu niti pak sam u bilo kakvoj vezi s njezinom obitelji

U pravnom smislu su mi posljedice takvog odnosa nepoznate.

Ako se volite i razumijete, zašto ne bi održali vezu ( možda još nekoliko mjeseci malo diskretnije) Momentalno izgleda malo neobično, ali 6 godina je normalna razlika u vezi.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , nepoznati123 je napisao:

nemam nikakvih odnosa s njom izuzev toga što smo eto zaljubljeni, nisam joj učitelj, instruktor, bejbisiter, nadređeni na poslu niti pak sam u bilo kakvoj vezi s njezinom obitelji

Pitanje sam vam postavio iz razloga jer da jeste u opisanom ili sličnom odnosu prema maloljetnici, stupanjem u spolni odnošaj s njom, počinili biste kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina propisanog čl. 159. KZ-a.

Međutim, kako tome nije slučaj, u pravnom pogledu, i pod uvjetom da je spolni odnošaj dobrovoljan, time ne činite nikakvo kazneno djelo niti prekršaj. U pitanje morala odnosno društvenog pogleda na takvu vezu ne ulazim, jer je individualna stvar. Uostalom, danas što god da napravite, nije dobro - u vezi si s mlađom osobom, "pedofil" si, u vezi si s starijom osobom, "gerijatrofil" si, nisi u vezi, ili si čudak ili kriješ da si gay, u vezi si s vršnjakom, onda ti traže nešto drugo, treće, četvrto itd., itd., itd. Ono što želim reći je, ako ćete gledati na to što će drugi reći, nikad nećete biti u vezi ni sa kim. Istina je da je trenutna situacija malo "škakljiva" zbog činjenice da je cura u srednjoj školi, ali za dve godine, kada postane punoljetna, to više neće biti faktor, i u principu bude palo pod neki prosjek razlike među partnerima obzirom mi momci, sporije mentalno "sazrijevamo", a u nekim stvarima nikad ne odrastemo, pa su vršnjačke veze rijetke.

Što se roditelja tiče, e, tu bi moglo biti problema, jer zanemarite sad trenutnu osobnu situaciju i stavite se u njihovu poziciju, vjerojatno vam ne bi bilo previše po volji, al tu opet zavisi o kakvim se roditeljima radi, jer dvije su opcije - ili će napraviti sve da vas maknu, pritom vjerojatno neće prezati ni za nekim prijavama policiji, možda čak i prijetnjama sa strane oca (ali time će kći okrenuti kontra sebe i potencijalno nepovratno narušiti odnos s njome, pogotovo ako onda odluči iseliti i doći vama), ili će prihvatiti činjenicu da ste u vezi. To nitko ovdje ne može anticipirati, ali bi djevojka mogla imati dobru percepciju moguće reakcije, pa porazgovarajte s njom o tome.

Znači, moja sugestija bila bi da prvo dobro porazgovarate o prirodi vašeg odnosa i mogućim reakcijama roditelja te jeste li spremni nositi se s poteškoćama koje bi mogle uslijediti ako odlučite ući u vezu, a onda ovisno o saznanjima, vidite što ćete i kako dalje. Uglavnom, pravnih zapreka za vezu (i sve što ide s njome) nema, ali činjenica da se radi o maloljetnici, nosi potencijal da vam zagorča život oboje (do trenutka kada djevojka navrši 18 godina).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija