Jump to content

rodiljni dopust i mirovinski staž


hrvatin

Preporučene objave

Bila sam na u radnom odnosu  na određeno vrijeme , rodila peto dijete i bila na porodiljnom , odnosno roditeljskomm dopustu 1 godinu ,iako sam po zakonu imala pravo na tri godine.

Dakle ,nakon  prve godine djetetova živorta ,/ koristila sam jednu godinu  porodiljnog / vratila sam se na posao. Nakon  9 mjeseci rada, ugovor o radu mi nije produžen i ja sam POSTALA NEZAPOSLENA. Po  Zakonu o rodiljnim  i roditeljskim potporama   nastavila sam  roditeljski još dvije godine  , a po istom Zakonu  čl. 30 imam i prava iz obvaznog mirovinskog osiguranja i plaćene doprinose po posebnim  propisima.Hzmo mi ne priznaje pravo i kaže da nisu njihovi propisi usklađeni sa Zakonom orodiljnim i roditeljskim potporama i ne priznaju mi navedeno pravo , ja se obratim Ustavno sudu koji je potvdio stav  HZMO., mirovinski staž mi je priznat za prvu godinu roditeljskog , ali onda sam bila u radnom odnosu i to nije sporno , a za dvije  

godine roditeljskog koje isto po čl.30 navedenog zakona kao nezaposlena majka petog djeteta  imam pravo, sam zakinuta jer  HZMO nije uskladio svoje propise sa  Zakonom koji je na snazi od 2008. godine  , dakle Zakon o mirovinskom osiguranju čl,14 kaže da pravo na mirovinski staž roditelj ima za prvu godinu života, a Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama čl. 30 kaže da nezaposleni roditelji  troje i više djece imaju prava iz obveznog mirovinskog  i plaćene doprinose po posebnim propisima !!!

Koji Zakon je jači i koji isključuje onaj drugi ,  možda sud u Strassbourgu odluči ??!!,

molim savjet upućenih i voljnih za pomoć jer moja bitka traje   sedam godina /pravnih/

Unaprijed hvala1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl.30 (3) Korisnik prava iz ĉlanka 27. stavka 1. ovoga Zakona, za vrijeme korištenja prava na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada, ima prava iz obveznoga mirovinskog osiguranja i pravo na plaćene doprinose prema posebnim propisima.

čl.27

(2) Nezaposleni roditelj iz stavka 1. ovoga ĉlanka moţe ostvariti pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava sljedeće uvjete:

4. da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta ili da se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio: – u roku od 90 dana od dana završetka redovitog školovanja ili studija ili 30 dana od dana završnog ispita, – u roku od 30 dana od dana prekida redovitog školovanja ili studija ili – u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, sluţbe ili obavljanja samostalne djelatnosti ili primanja novĉane naknade zbog bolovanja, ako u trenutku prestanka tih okolnosti ima najmanje 6 mjeseci neprekidnoga radnog staža

bit će da su u pravu.

uređeno: od sivko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija