Jump to content

razvod braka


toni22

Preporučene objave

poštovani, malo mi je komplicirana situacija pa molim za savjet. Naime, prije 4 godine oženio sam se i dobili smo dijete. Imam hrvatsko državljanstvo, a supruga bosansko. Sin se rodio u bosni. Nakon toga smo se vratili u Hrvatsku gdje smo živjeli 3 godine te je supruga dobila dozvolu na 5 godina zbog braka. U međuvremenu smo otišli  svi troje u NJemačku zbog posla. Kako su počele svađe i nezadovljstva vratio sam se u Hrvatsku, dok je supruga sa sinom ostala u Njemačkoj jer je i tamo dobila dozvolu do 5 godina boravka. 

Kako mi se više nije javljala na telefon kad sam zvao zbog malog, pokrenuo sam pred sudom u RH (prema zadnjem našem prebivalištu) tužbu radi razvoda braka. Održano je nekoliko ročišta na koje je ona pozivana u NJemačku ali se nije pojavljivala. Sad je opet glavna rasprava međutim ni sam sudac kao ni u CZSS ne znaju tko je više nadležan za ovaj postupak. 

Ja bih htio da se rastanem od nje i da naravno plaćam alimentaciju, ali bez da mi ona ograničava pravo na viđanje djeteta ili da ga čujem. Može li sve to odlučiti sud u RH i kakva je procedura u ovoj pomalo zamršenoj situaciji.?

 

Puno hvala na pomoći i savjetu svima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nije moguće, jer još uvijek nije donesena sudska odluka o skrbništvu nad zajedničkim djetetom, nemate na temelju čega...

Možete je prijaviti djelatnicima CZSS da ju oni pokušaju privoljeti da dozvoli kontakte Vas i Vašeg djeteta i da više ne manipulira djetetom ili se malo strpite, znam da nije lako, da se donese sudska odluka o roditeljskoj skrbi kako bi na temelju te odluke mogli pokrenuti kazneni postupak poradi nepoštivanja pravomoćne sudske odluke...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam...budući je majka u njemačkoj s djetetom, a ne javlja se niti se odaziva na pozive CZSS niti suda. Izvješće je CZSS da se majka ne odaziva. Pokrenuo sam tužbu za rastavu braka i 3 puta je odgođena glavna rasprava jer se ista unatoč urednoj dostavi ne odaziva....Mogu li ovdje tužbom radi razvoda tražiti zajedno i skrb i viđanje ,unatoč činjenici daje majka u njemačkoj iako nema hrvatsko državljastvo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne treba, to bi sud trebao znati. Pretpostavljam da je centru problem što ne može provesti postupak obveznog savjetovanja prije razvoda braka, no po čl. 326 Obiteljskog zakona, obvezno savjetovanje se neće provoditi u odnosu na bračnog druga kojemu je nepoznato prebivalište ili boravište. Zato predlažem da Vi osmislite susrete i druženja ili da Vam iz Centra sugeriraju kako da budu i da to upišete, da se izda to rješenje o obveznom savjetovanju pa da možete nastaviti s postupkom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Adekvatno rješenje se mora pronaći, jer se krše temeljna dječja prava (kao i Vaša) zagarantirana Obiteljskim zakonom, pravo na oba roditelja, zato budite uporni i od strane CZSS kao i suda inzistirajte postupanje kako bi se riješilo nastalo stanje, tj. prekinulo sa kršenjem prava djeteta i Vaših prava od strane majke...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kako se može tumačiti, majka, tj. Vaša supruga, jednostavno, ignorira primljene pozive i neodaziva se na iste, no, kako sam Vam već naprijed napisao, rješenje se mora pronaći od strane naših institucija, samo Vi morate biti ustrajni i ne pokolebati se...

Sretno i da čim prije rješite nastale probleme koji, iskreno, baš i nisu tako mali..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija