Jump to content

Smetanje posjeda


Malinik

Preporučene objave

Molim za pomoc. Vlasnik poslovnog prostora je raskinuo ugovor o zakupu sa firmom koja je do prosle godine obavljala ugostiteljsku djelatnost na tom prostoru. Zbog neupucenosti nije ga izbacio sudskim putem vec ga je potjerao nakon isteka otkaznog roka. Sada je druga firma u zakupu i posluje na tom prostoru. Bivsi zakupoprimac je pokrenuo tuzbu za smetanje posjeda i dobio tu parnicu. Sada sud nalaze da mu se posjed vrati. Zanima me sto ce se sada dogadati, sto ce biti sa poslovanjem sadasnjeg zakupoprimca i dali bivsi zakupoprimac moze nastaviti obavljati svoju djelatnost buduci da nema valjani ugovor o zakupu i da sud u ovoj parnici ne zanima pravo na posjed vec samo utvrduje povrat u prijasnje stanje. Dakle, sto sve podrazumijeva povrat u prijasnje stanje?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bivši zakupnik nema ugovor o zakupu, ali ima sudsku odluku kojom se nalaže povratak u prostor, pa bi, da bi se ispoštovala sudska odluka (koja je, nadam se, pravomoćna, jer inače imate rok za žalbu), trebalo izbaciti sadašnjeg zakupnika prema uvjetima njegovog ugovora, i pustiti starog unutra, u protivnom, ako obje strane ocijene da je uspostava ranije stanja nemoguća, razmotriti naknadu štete od zakupodavca prema zakupniku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, radi se o tome da vlasnik ne zeli bivseg zakupoprimca u svom prostoru ni pod koju cijenu jer je bitno povrijedio odredbe ugovora, uz to je i teski kriminalac. On zeli da nova firma nastavi s radom. Sada, koliko je to moguce s obzirom na sudsku presudu, koja, na zalost, jest pravomocna. Na koji nacin on moze zadrzati novu firmu u svom objektu, posto krece turisticka sezona, a nova firma je ulozila mnogo novca u opremanje objekta. Treba treba napomenuti da je placen porez na zakup za ovu godinu u ike nove firma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može odbiti izvršiti pravomoćnu sudsku presudu, čime se izlaže prisilnom izvršenju presude ovrhom radi ispražnjenja i predaje nekretnine (što se možda može odugovlačiti žalbama i podnescima, ali se ne može, po mom mišljenju, konačno spriječiti). Koliko dugo, i kako će postupiti prijašnji zakupnik, teško je spekulirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija