Jump to content

Porez na etažiranje ?


mroca

Preporučene objave

Vlasnik sam jedne etaže dvoetažne kuće. Kuća je katastarski ucrtana na zasebnoj katastarskoj čestici zgrade, a graniči s dva dvorišta (katastarski oranice). Ja sam vlasnik jednog dvorišta, a vlasnik druge etaže je vlasnik drugog dvorišta. 

Prije 15 godina je vlasnik druge etaže dogradio dio kuće na dijelu svog dvorišta. Prije dvije godine kuća je legalizirana kao zgrada izgrađena na dvije čestice.

Sada želimo katastarski ucrtati kuću tako da odgovara snimci izvedenog stanja. Odvjetnik i geodet kažu da na katastru neće prihvatiti promjenu međe. Po njima postoji samo jedna opcija, koja je jako skupa zbog plaćanja poreza na promet nekretnina, a to je: 

- etažna vlasništva na čestici zgrade treba sveti na suvlasničke omjere (npr.1/2);

- parcelirati dio čestice dvorišta gdje je dograđen dio zgrade, kao zasebnu česticu i promijeniti joj vlasništvo u istom suvlasničkom omjeru kakvo je na zgradi (npr. 1/2);

- spojiti te dvije čestice u jednu;

- provesti novo etažiranje.

Navodno bi se kod postupka svođenja etažnih vlasništva na suvlasničke udjele plaćao porez na promet nekretnina (to ne kužim, jer bi se onda po toj logici trebao plaćati porez i prilikom etažiranja).  Ne znam postoji li jednostavniji i jeftiniji način. Meni laiku padaju mi na pamet ove dvije opcije:

1.     uz suglasnost oba vlasnika, sudski tražiti promjenu međe između čestice zgrade i čestice dvorišta;

2.     ja tužbom protiv drugog vlasnika, koji je dogradio dio kuće, tražim promjenu međe, temeljem dosjelosti, a on se ne odazove.

 

Molim komentar na ove dvije opcije, a svaka dodana varijanta je dobrodošla. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je moguće, ja bih probao ovako.

prije 18 sati , mroca je napisao:

Prije dvije godine kuća je legalizirana kao zgrada izgrađena na dvije čestice.

Znači zgrada je postojeća, nalazi se na dvije čestice. 

Podnijeti zahtjev za donošenje rješenja o utvrđivanju građevne čestice za redovnu upotrebu zgrade, na način da se formira kao zemljište ispod zgrade sa kolnim pristupom. 

Nakon što rješenje bude doneseno i pravomoćno, izraditi parcelacijski elaborat u skladu s izdanim aktom (rješenjem). 

Na taj način, u skladu sa PP, uz elaborat evidentirati će se postojeći objekt u katastru te preostale parcele koje spominjete na način koji Vi dogovorite, biti će potrebno i sklapanje ugovora radi provedbe prijavnih listova u gruntovnici. 

Nadalje kada, i ako se sve spomenuto provede, zgrada bi se trebala nalaziti na jednoj čestici npr 1/2, dok bi ostala dvorišta, ako je moguće parcelirati na dvije čestice svaku zasebno u vlasniku svakog vlasnika. 

E sada nakon svega, zbog ovog dograđenog dijela biti će potrebno pristupiti izradi etažnog elaborata i sklapanja međuvlasničkog ugovora radi provedbe elaborata u grunotovnici. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je što je etažiranje već provedeno, ali bez dograđenog dijela.

Da bi se temeljem parcelacijskog elaborata formirala jedinstvena građevinska čestica, vlasnički omjeri na česticama koje se spajaju moraju biti isti. Dakle, ipak moramo etažna vlasništva pretvoriti suvlasnišva u nekom omjeru, a to zahtjeva plaćanje poreza, kao da jedan drugom prodajemo pola svoje etaže.     

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija