Jump to content

Rok za podnošenje prijedloga za progon za kazneno djelo iz čk.123 KZ (nepružanje pomoći)


Melchior

Preporučene objave

Hvala,

tu me malo zbunjuje članak 47.  Zakona o kaznenom postupku koji kaže:

Članak 47. 

(1) Za kaznena djela za koja se progoni po prijedlogu, prijedlog za progon mora se podnijeti u roku od tri mjeseca od dana kad je ovlaštena fizička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja.
(2) Prijedlog za progon podnosi se državnom odvjetništvu.

(4) Pravovremena privatna tužba smatrat će se kao pravovremeno podnesen prijedlog žrtve ako se u tijeku postupka utvrdi da se radi o kaznenom djelu za koje se progoni po prijedlogu.

ali to je vjerojatno zato što kao laik ne poznajem osnovne pojmove i ne razumijem kontekst, odnosno  što je "po službenoj dužnosti", a što znači "po prijedlogu" ili "privatna tužba" smislu tih zakona.

Da li sve to skupa znači da, dakle, žrtva u bilo kojem roku prije zastare može podnijeti prijavu ovlaštenoj osobi (npr. policajac, policijska postaja) koji onda u roku tri mjeseca mora proslijediti državnom odvjetništvu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Kaznenom zakonu vam je naznačeno što se goni po prijedlogu, a što po privatnoj tužbi. Za ona djela koja nisu istaknuta po privatnoj tužbi ili po prijedlogu, vrijedi da se progone po službenoj dužnosti. Odnosno, državni odvjetnik ili policija, dužni su postupati kada saznaju za takvo djelo. Na prijedlog su dužni postupati kada žrtva predloži, a kod privatne tužbe nisu uopće dužni postupati.

Djelo koje spominjete se progoni po službenoj dužnosti i nema roka za prijavu (osim rokova za zastaru,  koje vam je napisao G - Man ), odnosno da ne bi otišlo u zastaru, potrebno je prijaviti djelo unutar tog roka.

Djelo možete prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu.  Policija obradu slučaja vrši u koordinaciji sa državnim odvjetništvom, nema roka od 3 mjeseca, oni se odmah čuju sa državnim odvjetnikom pa dalje odlučuju. Ukoliko policija procjeni da postoje elementi kaznenog djela i osnovana sumnja, sastavljaju kaznenu prijavu i prosljeđuju je državnom odvjetništvu. Onda su oni vezani rokom od šest mjeseci od upisa kaznene prijave u upisnik kaznenih prijava da o njoj odluče. No, to je za vas manje bitno. Vi se samo trebate obratiti policiji i podijeliti vaša saznanja, odnosno sama žrtva. Sve ostalo je na njima i vi ne morate nikom ništa predlagati niti bilo što raditi. Žrtva ima pravo u svakom trenutku od policije i državnog odvjetništva zatražiti obavijest o poduzetim radnjama i policija je dužna upoznati žrtvu sa njezinim pravima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija