Jump to content

Van Gogh

Korisnik
  • Broj objava

    503
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    22

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na FZg u Promet   
    Ok ,hvala. Sad na sudu kajanje pa molit se najboljem
     
     
  2. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na sivko u Promet   
    1320 eura,6 bodova i zabrana od 3 mjeseca.A i onaj tko ti je dao motor bi mogao fasovat oko 400 eura.
  3. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na drot13 u Promet   
    Zabrana vrijedi za onu kategoriju kojom je počinjen prekršaj. Ako skupiš još koji bod, vozačka će ti biti odmah poništena, morat ćeš čekati dvije godine i ponovno polagati.
  4. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na malicovjek u Posjedovanje osobnog automobila   
    Ako vam prodavatelju nije uzi clan obitelji onda cete na darovni ugovor kod prepisivanja automobila na sebe platit 4 % poreza na katalošku vrijednost vozila, a ako idete na obicni kupoprodajni ugovore placate upravnu pristojbu ciji iznos ovisi o vrsti, starosti i snazi vozila.
  5. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Služnost puta na nerazvrstanoj cesti.   
    JLU koja ima u naležnosti pravo upravljanja nerazvrstanom cestom ima pravo u tehničkom i prostorno planskom pogledu propisati način i uvjete korištenja nerazvrstanom cestom, kao i prometa u mirovanju (broja parkirališnih mjesta, broja invalidskih p.m.), način priključka na nerazvrstanu cestu i sl. što je najvjerojatnije učinjeno i kod ovih stambenih zgrada.
    Investitor nije u imovinsko pravnom pogledu trebao sklopiti nikakav ugovor o pravu služnosti do javne ceste, jer i nerazvrstana cesta se prema Zakonu o cestama smatra javnim dobrom u općoj uporabi kao neotuđivom vlasništvu jedinice lokalne samouprave, na koji način se upisuje u ZK, te kao takva je pristupačna svima, pa i stanovnicima predmetnih stambenih zgrada, uz napomenu da je gradnja nerazvrstanih cesta također od interesa RH. 
  6. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Prijava   
    Trebat ćete izaći iz anonimnosti u interesu petogodišnjeg djeteta jer majka očigledno zanemaruje njen odgoj, a i majci ne bi loše došla stručna pomoć.
    A vama svaka čast, briga o četvero djece i to jednog s posebnim potrebama stvarno iziskuje maksimalan trud.
  7. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na drot13 u Naplata parkinga na ne uredenom i ne asfaltiranom “parkingu”   
    Da, može biti i šljunak, a i ne mora biti označeno svako pojedino parkirno mjesto, dovoljno je i da je cijelo parkiralište vidljivo označeno (nacrtanom trakom, preprekama, PVC trakom i sl.).
  8. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na filoarete u Naplata parkinga na ne uredenom i ne asfaltiranom “parkingu”   
    to su javne površine ili privatnici naplaćuju? ima li parkiralište postavljen plavi prometni znak "P"? onu tablu na kojoj piše cijena, vrijeme provođenja naplate i eventualno ograničenje trajanja parkiranja? nebre bit samo šljunak bez informacija
    postoji pravilnik koji propisuje oznake za način parkiranja, pa tako se specificira okomito, uzduzno ili horizontalno pa prema tome je određena dužina mjesta, širina, kojom bojom se crta.. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_09_92_1823.html jedino nema spomena o tome da površina baš mora biti asfaltirana no na šljunak se ne mogu crtat oznake. znaju recimo i tlakavce stavit preko trave.
    https://www.zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama
     
  9. Hvala
    Van Gogh je reagirao na drot13 u Prijava   
    To socijalno vjerojatno ima neko nadređeno koji će ih natjerati da rade, a možeš prijaviti državnom odvjetništvu, policiji, pravobraniteljici...
  10. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na Miran89 u informacije u pogledu j.d.o.o   
    Ovako, kad otvorite svoju firmu morat ćete se prijavit na 1.014€ bruto 1. To znači da ćete morat mjesečno plaćat 413€ doprinosa i što daje cca 750€ neto plaće. Savjetujem vam da si ne isplaćujete plaću nego samo da plaćate doprinose dok posao ne krene. Kad dođe vrijeme sezone, onda ćete se odjavit iz svoje firme kako bih vas poslodavac mogao prijavit. Samo gledajte da vam je plaća kod tog novog poslodavca 1.014€ bruto da nemate obveza u svojoj firmi. Na jesen kad završi sezona onda se normalno prijavite u svojoj firmi.
    Ovi brojevi vrijede za 2024., a do 1.1.2025. idu gore tako da i o tome vodite računa. Ukoliko želite raditi sezonski i u firmi isto, onda imate opciju prijave do 8 sati tjedno što bi vam bilo dosta da opravdate poreznoj kako se je posao obavio.
  11. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Susjed baca pseći izmet u dvorište   
    U svoju obranu mogu navesti da sam imala na umu članak iz Odluke o komunalnom redu jednog našeg grada koja glasi „Cvjetnjake, vrtove, voćnjake i druge slične površine ispred zgrada, kao i neizgrađena građevinska zemljišta uz javne površine moraju vlasnici, odnosno korisnici održavati u urednom stanju.” Znači, da komunalna inspekcija nije nadležna samo za postupanje na javnim, nego i privatnim površinama kad se ne koriste u zadovoljavajućem stanju po pitanju urednosti, te sam stavila samo kao mogućnost postupanja komunalaca, kojima su prvenstveno u žiži interesa javne površine, ali nije im zabranjeno uredovanje i na privatnim površinama, pogotovo po pitanju psećeg izmeta...
    Naravno, da je najefikasnije postupanje u glavu, privatnom tužbom ili osobnim upozorenjem (još bolje upozorenjem nekog odvjetnika) ukoliko susjed ne prestane s tim aktivnostima da će protiv njega biti podnesena privatna tužba. Nekim ljudima je i dovoljna prijetnja te vrste da uvide da su pretjerali, odnosno da im se ne isplati zbog svojih napasnih činjenja završiti na sudu i plaćati sudske troškove.
  12. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Suglasnost susjeda za gradnju   
    Na prvi dio upita, ne znam odgovor - provjerite na stranici tijela graditeljstva da li postoji obrazac izjave susjeda. Ali ako ne postoji, nije nikakav problem složiti izjavu da bude nedvosmisleno vaše očitovanje u postupku izdavanja GD.
    Ne znam zašto bi postupak išao brže, osim ako vi niste jedina stranka u postupku izdavanja GD.
    Dobro bi bilo da uvodno opišete svoj status stranke u postupku (kao neposredni susjed, vlasnik kč. br. xy k.o. xy) i onda redom kako ste iznijeli u upitu, s uključenim susjedovim podacima o građevinskoj čestici - kč. br. ++ i k.o. --)
    Neki uredi traže da izjava bude ovjerena po JB. Ako izjavu budete dostavljali elektroničkom poštom, možda će biti dovoljan podatak o vašoj elektoničkoj adresi, a ako ćete izjavu dostavljati klasičnim putem, poštom, preporučujem ovjeru kod JB.
     
  13. Hvala
    Van Gogh je reagirao na drot13 u Susjed baca pseći izmet u dvorište   
    Privatno ga tužiti. Komunalci neće postupati ako se ne radi o javnoj površini.
  14. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Kupnja kuće - Uporabna i zabilježba u BZP   
    Ova tema se već obrađivala na forumu, pa možete izvršiti uvid u korespodenciju na slijedećem linku, možda nađete štogod korisnih informacija i za vaš slučaj...
  15. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Maksimalno prekovremenih uz dodatni rad   
    Evo što Zakon o radu kaže o prekovremenom radu:
    Prekovremeni rad
    Članak 65. (NN 93/14, 151/22)
    (1) U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe, radnik je na pisani zahtjev poslodavca dužan raditi duže od punog, odnosno nepunog radnog vremena (prekovremeni rad).
    (2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ako priroda prijeke potrebe onemogućava poslodavca da prije početka prekovremenog rada uruči radniku pisani zahtjev, usmeni zahtjev poslodavac je dužan pisano potvrditi u roku od sedam dana od dana kada je prekovremeni rad naložen.
    (3) Ako radnik radi prekovremeno, ukupno trajanje rada radnika ne smije biti duže od pedeset sati tjedno.
    (4) Prekovremeni rad pojedinog radnika ne smije trajati duže od sto osamdeset sati godišnje, osim ako je ugovoreno kolektivnim ugovorom, u kojem slučaju ne smije trajati duže od dvjesto pedeset sati godišnje.
    (5) Zabranjen je prekovremeni rad maloljetnika.
    (6) Trudnica, roditelj s djetetom do osam godina života te radnik koji radi u nepunom radnom vremenu kod više poslodavaca mogu raditi prekovremeno samo ako dostave poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.
    (7) Matični poslodavac može radniku koji radi u dodatnom radu naložiti prekovremeni rad samo ako radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.
    (8) Poslodavac kod kojeg radnik obavlja dodatan rad ne smije naložiti prekovremeni rad, osim u slučaju više sile. 
     
    Iz prethodno navedenog slijedi da je vaša supruga ima do limita prekovremenih sati od 50 sati/tjedno još 42 sata /tjedno iz stavka 3. članka 65., no također treba uzeti u obzir i primjenu stavka 4. istog članka.
    Lp
  16. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od drot13 u Alimentacija kod studenata   
    Pohvalno od vas da ste ispunjavali obveze prema svojoj kćeri koja je također bila redovni student, pa vam na taj način pružila satisfakciju za (materijalni) trud kao potporu za njeno studiranje. 
    Na žalost, znam čega se pribojavate (da će otegnuti apsolventski dio do diplome) - ali nemojte posustati tik do cilja - obveza uzdržavanja je do kraja školovanja i još najdulje godinu dana nakon završetka studija (ukoliko ne nađe zaposlenje), odnosno do njene 26. godine života - a to će se sve poklopiti tu negdje.
    Na njen 26. rođendan moći ćete odahnuti i zadovoljno trljati ruke zbog njenog uspjeha u životu, a kojem ste i vi pridonijeli... Lp
  17. Sviđa mi se
    Van Gogh je dobio reakciju od TonyBob u Alimentacija kod studenata   
    Pohvalno od vas da ste ispunjavali obveze prema svojoj kćeri koja je također bila redovni student, pa vam na taj način pružila satisfakciju za (materijalni) trud kao potporu za njeno studiranje. 
    Na žalost, znam čega se pribojavate (da će otegnuti apsolventski dio do diplome) - ali nemojte posustati tik do cilja - obveza uzdržavanja je do kraja školovanja i još najdulje godinu dana nakon završetka studija (ukoliko ne nađe zaposlenje), odnosno do njene 26. godine života - a to će se sve poklopiti tu negdje.
    Na njen 26. rođendan moći ćete odahnuti i zadovoljno trljati ruke zbog njenog uspjeha u životu, a kojem ste i vi pridonijeli... Lp
  18. Sviđa mi se
    Van Gogh je dobio reakciju od prof u Alimentacija kod studenata   
    Pohvalno od vas da ste ispunjavali obveze prema svojoj kćeri koja je također bila redovni student, pa vam na taj način pružila satisfakciju za (materijalni) trud kao potporu za njeno studiranje. 
    Na žalost, znam čega se pribojavate (da će otegnuti apsolventski dio do diplome) - ali nemojte posustati tik do cilja - obveza uzdržavanja je do kraja školovanja i još najdulje godinu dana nakon završetka studija (ukoliko ne nađe zaposlenje), odnosno do njene 26. godine života - a to će se sve poklopiti tu negdje.
    Na njen 26. rođendan moći ćete odahnuti i zadovoljno trljati ruke zbog njenog uspjeha u životu, a kojem ste i vi pridonijeli... Lp
  19. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na LjuboZG u Vozač mi autom uništio ogradu na kući   
    Kad dobijete ponudu za popravak nazovite vozača, pošaljite mu ponudu i tražite ga da vam uplati ili donese novce u roku od 2 dana ili čete nastaviti s potraživanjem odštete preko njegovog osiguranja (to mu se ne isplati jer će i izgubiti bonus i osiguranje će njega regresno tužiti jer je imao alkohola u krvi u trenutku nesreće, tako da vjerujem da će platiti sam kad je to već spomenuo). 
    Ako ne plati, dostavite ponudu za popravak osiguranju. Osiguranje (pogotovo Euroherc) će vam štetu procijeniti na neki manji iznos. Na to ćete pisati prigovor, pa će ponuditi neki malo veći iznos. Ako vam taj iznos ne bude zadovoljavajući, morat ćete tužiti osiguranje za isplatu razlike. Svakako čuvajte sve ponude i račune za sve radove koji se budu izvodili radi popravka te štete, a dobro je da je bila policija, jer su vjerojatno sastavili zapisnik i fotografirali sve, pa imate dokaze kako je to izgledalo u trenutku nesreće. 
    Ovo je malo glupo/nespretno reći, ali super da je vozač bio pijan, jer su sad za njega puno veće posljedice, nego da nije bio pijan. Svakako će u konačnici štetu snositi on, a ne osiguranje. Ili će vam odmah platiti mimo osiguranja ili će vam platiti osiguranje, pa će ga osiguranje tužiti za povrat tog novca. Dakle, s vozačem ne pristajte na ništa osim na to da vam plati odmah i ne povlačite odštetni zahtjev s osiguranja sve dok ne dobijete novce od vozača. 
  20. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na Miran89 u Suvlasnistvo u stanu i stambeni kredit   
    U startu imovinu i obveze podjelit pola pola i bok.
    U ovoj prvoj opciji će ispast u slučaju rastave da je nekretnina vlasništvo onog na koga je uknjižena jer je kupljena prije sklapanja braka. 
  21. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na zvonkoilibranko u Porezna olaksica student   
    Prema Zakonu o porezu na dohodak, porez se ne obračunava na sljedeće primitke koje isplaćuje Zavod:
    obiteljske mirovine koje djeca ostvaruju nakon smrti roditelja prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji  doplatak za djecu naknadu plaće hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata prema posebnom zakonu, od dana stjecanja prava na profesionalnu rehabilitaciju, za vrijeme profesionalne rehabilitacije i od završene profesionalne rehabilitacije do zaposlenja, a najduže 12 mjeseci od dana završetka profesionalne rehabilitacije zaštitni dodatak uz mirovinu planiran u državnom proračunu novčanu naknadu zbog tjelesnog oštećenja doplatak za pomoć i njegu druge osobe naknadu plaće invalidu rada s pravom na profesionalnu rehabilitaciju, od dana nastanka invalidnosti do najduže 24 mjeseca od dana završetka profesionalne rehabilitacije dodatak na mirovinu isplaćen u skladu sa Zakonom o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju koji korisniku mirovine pripada za razdoblje do 31. prosinca 2011. nacionalnu naknadu za starije osobe jednokratno novčano primanje koje se isplaćuje uz mirovine na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske ili na temelju posebnog propisa.  
    Koliko ja vidim vrijedi i za RVI mirovinu, da.
    Mislim da će im stići tek negdje u svibnju 2025. obavijest da trebaju uplatiti razliku, ne mogu znati koliko ali ako je olakšica na dijete koeficijenta 0,5 na osnovicu 560 to vam je 280e mjesečno. Ukoliko je mirovina dovoljno visoka, mislim da će se tu raditi o nekih 100 eura neto po mjesecu. Ovaj odokativni obračun uzmite s velikom rezervom.
    **napomena** ovo što Vam govorim je ono što ja iščitavam iz zakona, nemam dubljeg iskustva s mirovinama, molim da me se ispravi ako je netko ovdje upućeniji, ulijećem samo zato što nitko drugi ne odgovara na ponovljeni upit.
     
    Moja iskrena preporuka je da nazovete Poreznu upravu, Vaš područni ured.
  22. Hvala
    Van Gogh je reagirao na drot13 u Opremnina ua Hrvi od d.d. firme   
    Nije mi baš jasno kako i zašto, ali ok. Možeš provjeriti u sindikatu.
  23. Hvala
    Van Gogh je dobio reakciju od Rubikon13 u Opremnina ua Hrvi od d.d. firme   
    Pitanje otpremnine - njen iznos, kao i uvjeti njenog dobivanja - svi ti podaci su navedeni u vašem granskom kolektivnom ugovoru, koji treba imati sindikalni povjerenik u vašoj bivšoj firmi.
  24. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na Krklec55 u Uplata na blokirani racun   
    Naknada za godišnji odmor je kao da ste radili, znači tretira se kao plaća i onda po tome ide 2/3 na zaštićeni račun 1/3 za ovrhu, ili ako je plaća manja od zakonom propisanih prosjeka ide 3/4 na zaštićeni, 1/4 za ovrhu.
    Regres spada u neoporeziv primitak i ide u cijelosti na zaštićeni račun.
    Ako Vam je veći iznos blokiran, tj. ovršen idite se boriti, a ako ne, pustite, dug ionako morate vratiti, taj radi kojeg Vas ovršuju.
  25. Sviđa mi se
    Van Gogh je reagirao na TonyBob u Hipoteka firme na nekretnini privatne osobe   
    Hipoteka prati nekretninu a ne osobu. Osoba C može se naplatiti nekretninom koja je u vlasništvu osobe B .
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija