Jump to content

Imovina u sudskom postupku, prava suvlasnika


Maukibella

Preporučene objave

Bivši suprug i ja smo suvlasnici u nekretnini u kojoj ja živim sa dvoje maloljetne djece i to mi je jedina nekretnina koju posjedujem. On ima još jednu nekretninu u kojoj živi nakon rastave braka. Podjela imovine je u tijeku putem sudskog postupka. On ima zabranu prilaska djeci i meni koja uskoro ističe i jedino ga je ta zabrana držala dalje od predmetne nekretnine. Koja su moja prava, ali i njegova nad predmetnom nekretninom s obzirom da je to moj DOM u kojeg on misli doći živjeti ???? Nekretninu nije moguće etažirati niti podijeliti na bilo koji način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posebne odredbe o zaštiti dobrobiti djece i obiteljskog doma

Članak 46.

(1) Pokretne stvari koje pretežito koriste maloljetna djeca ne uzimaju se u obzir prigodom razvrgnuća bračne stečevine, već ostaju u posjedu djece, odnosno onog roditelja s kojim će djeca stanovati.

(2) Sud može na zahtjev bračnog druga odrediti da pravo stanovanja u obiteljskom domu koji predstavlja bračnu stečevinu iz članka 32. ovoga Zakona ostvaruje samo jedan roditelj sa zajedničkom maloljetnom djecom nad kojom roditelji ostvaruju roditeljsku skrb.

(3) Pravo stanovanja iz stavka 2. ovoga članka može trajati najdulje do razvrgnuća suvlasništva na nekretnini koja predstavlja obiteljski dom.

(4) Kad odlučuje o pravu stanovanja iz stavka 2. ovoga članka, sud može, s obzirom na okolnosti slučaja, odrediti roditelju koji s djecom ostaje stanovati u obiteljskom domu obvezu plaćanja paušalnog iznosa najamnine drugom roditelju i plaćanje režijskih troškova nekretnine koja predstavlja obiteljski dom.

(5) Kad odlučuje o pravu stanovanja iz stavka 2. ovoga članka i najamnini iz stavka 4. ovoga članka, sud mora voditi računa o načelu razmjernosti, štititi pravo djece na stanovanje u obiteljskom domu i istodobno postupati pravedno prema onom roditelju na čiji teret će se ostvarivati pravo stanovanja.

(6) Sud može, s obzirom na okolnosti slučaja, odbiti zahtjev za stanovanje iz stavka 2. ovoga članka u obiteljskom domu ako ukupni prihodi bračnih drugova ne bi mogli osigurati troškove odvojenoga stanovanja i života bračnih drugova i djece.

(7) Roditelji mogu tražiti izmjenu odluke iz stavaka 2. i 4. ovoga članka ako se promijene okolnosti na temelju kojih je odluka bila donesena.

 

Dakle, ako Vi nastavljate živjeti s djecom u toj nekretnini, tada možete tražiti da Vam to pravo utvrdi sud, a on sa svoje strane može tražiti bilo najamninu, bilo pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasništva gdje se Vi možete pojaviti kao kupac. Osim toga, ako on protivno Vašoj želji useli u nekretninu ili na bilo koji drugi način mijenja nekretninu ili je smeta (mijenja brave, radi preinake i sl.) tada ga možete tužiti za smetanje posjeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija