Jump to content

Briga o starijoj osobi


Nimm

Preporučene objave

Situacija je sljedeća ja živim u kući s ženom i četvero maloljetne djece u kući živi i mama koja je nakon smrti oca dobila pravo življenja u kući nakon ostavinske rasprave sestra i mama se nisu mogle pomirit s tom činjenicom da je otac ostavio meni kuću sestra je dobila nužni dio u njivama a mama pravo življenja u kući i isto dio njiva one su potpisale da se slazu sa oporukom al od tog dana okolo pricaju da sam ja kucu dobio na prevaru mama koja zivi s nama je u par navrata nasrnila na mene i tijekom jedne svade napala je mene i maloljetnog sina na sto sam ja zvao policiju da ne dode do necega vise postupak je trenutacno na sudu jer je mama izjavila da sam ju istukao sto nije istina u sve to je ukljucena i socijalna sluzba jer je rijec o starijoj osobi i maloljetnom djetetu i to nije sve u meduvremenu je mami otkriven rak dojke i mene se o tome nije nista govorilo samo sestri koja zivi u drugom kucanstvu u par navrata me sestra zvala i vrijedala i jednostavno otad se vise nejavljam .prije dva tjedna je sestra dosla po mamu zakljucale su pol prostorija u kuci i otisle bez da se meni ista rekla naknadno doznajem da je mama operirana i sad nakon dva tjedna sestra mene proziva da sam ja duzan brinit o mami ova situacija je toliko zamrsena i ja vise neznam gdje trazit savjet sto da radim koja su moja prava i obaveze ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon kaže da je dijete dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine. E sad je pitanje, kakva majka ima primanja i za što su joj potreban dodatna sredstva?  Ili je sestra mislila da ste dužni brinuti o majci u vidu fizičke pomoći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da je situacija komplicirana, pismeno se obratite sestri (obvezno šaljete preporučeno i sa povratnicom). Napišite joj da ste prema čl. 292. st. 1. Obiteljskog zakona oboje dužni brinuti o majci, te da Vi od svoje obveze ne bježite, ali da hoćete da Vam dostavi kopije svih računa koji su izdani na ime majčinih potreba, te da ste ih u dijelu koji premašuje njenu mirovinu voljni platiti i to 1/2 istih, dok je njena dužnost preostala polovica. A ako se ne slaže sa navedenim, da Vam se pismeno obrati (kao i Vi njoj) sa prijedlogom za rješavanje problema i omogućavanja adekvatne skrbi za majku. Pa neka Vas onda prijavljuju kome god žele. I ukoliko bi došlo do toga da im uplaćujete novčana sredstva, onda to obvezno radite na način da imate bilo kakav pisani trag o isplatama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Unazad godinu dana financijski mi vecim dijelom brinemo o mami znaci mi placamo kompletne rezije osim vode placamo telefon koji ne koristimo drva resavamo mi mene zanima ako se ona od sestre vrati doma a velike sanse su da oce dali sam ja osim financijski duzan fizicki briniti o mami s obzirom na situaciju i to da se sudimo taj dio me najvise muci 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Nimm je napisao:

Unazad godinu dana financijski mi vecim dijelom brinemo o mami znaci mi placamo kompletne rezije osim vode placamo telefon koji ne koristimo drva

Onda te iznose odbijete od iznosa koje ona bude potraživala i tako dok ne budete na ˝nuli˝, a nakon toga troškove plaćate po pola.

Prije 3 minuta, Nimm je napisao:

mene zanima ako se ona od sestre vrati doma a velike sanse su da oce dali sam ja osim financijski duzan fizicki briniti o mami s obzirom na situaciju i to da se sudimo taj dio me najvise muci 

Oboje ste se dužni brinuti, a ako to ne možete, onda je možete smjestiti u dom ili pronaći osobu koja će to u kućanstvu obavljati umjesto Vas, a onda ste Vi i sestra dužni te troškove zajednički podmirivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija