Jump to content

Krivično


ASIJA

Preporučene objave

Pozdrav,

u vezi krivičnog prava, zanima me, kad vas pozovu na ispitivanje kao osumlječenog u vezi određenog krivičnog dijela, da li je najbolje ne priznavati ništa ili se samo braniti šutnjom. Jer, kažu ako sve priznate puste vas da se branite sa slobode.

Hvala.

Asija.

uređeno: od ASIJA
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki branitelj kaznenjak će Vam reći da se najbolje braniti šutnjom dok ne znate (a u hrvatskom prethodnom postupku ne znate do ispitivanja) što Vas sve tereti i koji dokazi stoje protiv Vas. Uvijek ćete imati priliku reći obranu pred sudom, državnom odvjetniku bolje ne reći ništa. Međutim, u nekim situacijama se to promatra negativno po Vas, jer ste time odugovlačili kazneni postupak, poskupili ga, a naknadno ipak priznali, uzmimo. Stoga treba ocijeniti od slučaja do slučaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja mislim da je to relativno, braniti se sutnjom ili dati iskaz. Ovisi koje i koliko indicija/dokaza imaju protiv Vas, ovisi zelite li biti suradni ili ne i jos mnogo stvari. Tako da mislim da je to razlicito od osobe do osobe i od slucaja do slucaja, isto tako ovisi da li ce drzavni odvjetnik procjeniti ima li ili nema elemenata zbog kojih se moze zatraziti istrazni zatvor pa ce traziti ili ce Vas nakon ispitivanja pustiti da se branite sa slobode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav. Zanima me, ako možete pomoći ovdje bez prebacivanja u drugu grupu, u čemu je razlika između kopiranog neovjerenog dokumenta i kopiranog ovjerenog dokumenta. Tj. zanima me, ne može li vas neko krivično goniti ako negdje predate neovjerenu kopiju dokumenta koji nije istovjetan svome orginalu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi o kakvom dokumentu se radi i gdje bi ste ga predali i u kakvu svrhu ali bi time pocinili kazneno djelo krivotvorenja isprave, članak 278. KZ:       

"(1)Tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava ili tko takvu ispravu nabavi radi uporabe ili je uporabi kao pravu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."

Sukladno navedenom, ovjerena kopija je dokaz da je kopija istovjetna originalu.

uređeno: od MsBourne
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija