Jump to content

Zabrana izlaska pod pauzom


delta

Preporučene objave

Direktor je donio odluku po kojoj se za vrijeme pauze ne smije izlaziti van kruga firme, jer kao postoji kantina unutar firme, pa tko je gladan neka izvoli. Pri tome je smetnuo s uma da se kantina zatvara u 14h, pa radnici iz druge i treće smjene neka se snalaze kako znaju. Smije li direktor tako postupiti i što poduzeti protiv njegove odluke? A što je s onima koje hrana iz kantine ne zadovoljava i koji bi za vrijeme pauze željeli pojesti nešto drugo (zbog osjetljivog želuca i probavnih smetnji npr.)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ne znam da bi baš izlazili van po gablec kad ste u trećoj smjeni odnosno noćnoj? koji dućan radi? u svakom slučaju mislim da vaš direktor ne bi smio zabranjivati takve stvari. ali ako se radi o odluci vi ne možete ama baš ništa protiv toga. ja imam pola sata pauzu i mogu otići i na tramvaj ako stignem..........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za vašu informaciju ima dežurnih pekara koje rade cijelu noć i u kojima se uvijek može nabaviti topli burek, pizza i slično. Čak i u blizini firme. A kako biste se vi osjećali da vas drže u žici i da ste 8 sati bez hrane i pića? Istina uvijek ima vode u WCu... Da li je zakonom propisano da radnik ima pravo na pauzu tokom 8-satnog radnog vremena ili nije? Odnosno da li je zakonom zabranjeno da radnik za vrijeme pauze konzumira hranu i piće? A što je sa osobama koje iz zdravstvenih razloga moraju neizostavno uzimati manje obroke hrane u kraćim vremenskim intervalima, inače nepovratno štete svojem zdravlju -npr. dijabetičari? Kako to mislite da se ne može ništa poduzeti protiv samovolje jednog direktora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Direktor može donijeti takvu odluku i time ne krši nikakava prava radnika, iako je odluka s nekakve moralne strane diskutabilna, naime ukoliko netko nije zadovoljan hranom iz kantine, može sa sobom ponijeti na posao gablec, bez da izlazi van za vrijeme radnog vremena.

 

Sumnjam da će nekome na bilo koji način uspjeti pobiti takvu odluku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nitko ovdje ne govori da treba biti gladan za vrijeme pauze. ali da ne smije izlaziti van. zakonom je propisano da ima pauza, ali ne i da ima pravo izlaziti van iz poduzeća. citirajte mi negdje tu odredbu gdje piše da ima pravo izaći van iz firme po gablec, to je samo dobra volja poslodavca. malo bolje proučite zakon pa se javite. nije zabranjena pauza radnicima. prije nego išta odgovorite onda se malo dogovorite sa samim sobom. ja sam samo rekla svoje mišljenje a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Statutom društva zasigurno je regulirano da zaposlenici imaju pravo na dnevni odmor i što on podrazumijeva. Ukoliko je u krugu firme omogućeno nabaviti obrok, pretpostavlja se da nema potrebe izlaska iz firme u tu svrhu. Također pretpostavljam da nije uveden način reguliranja ulazaka i izlazaka (sustav evidencije putem kartica), pa je stoga kontrola efikasnog korištenja radnog vremena pooštrena.. Radi pojašnjenja poznato mi je da u većim firmama ta evidencija postoji, da je moguća nabava obroka u kantinama koja u cijelosti zadovoljava potrebe prosječnog radnika, da ljudi koji rade u smjenama obrok donose od kuće ili ga kupe na odlasku na posao. Također u istim firmama postoji pravilo da radnici pri odlasku kod liječnika koriste privatan izlaz. Sve je to regulirano statutom i pravilnicima društva, tako da ne vjerujem da je riječ o nekoj samovolji. Pokušajmo to pogledati i iz drugog ugla, naime, kad odete u neku javnu ustanovu, npr. izvaditi neki dokument pa tamo lijepo na vratima piše (ili čak i ne piše) kad je dnevni odmor, a u većini slučajeva se on zna i protegnuti. Vi ste izišli s posla (pa vam se i to odbija iz fonda sati) a uzalud čekate…i cupkate pred vratima, u međuvremenu se stvori i red..rezultat nam je poznat. A postoje stvari koje na žalost možemo obaviti samo u jutarnjim satima. Mišljenja sam da je ovo mač s dvije oštrice te da je ova odluka i donijeta u smislu kvalitetnijeg korištenja radnog vremena, svidjelo se to nama ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija