Jump to content

Krada na radnom mjestu


Jele38

Preporučene objave

Postovani, protiv mene je moj bivsi poslodavac podnio kaznenu prijavu zbog krađe iako sam ga molila da se dogovorimo bez prijave za otplatu krade u 5-6rata, da me kazneno ne goni nadaju i se da zbog toga sto sam 9.godina radila kod njega, da sam postanar, samohrana majke troje djece i da sam nazalost pocinila zbog financijskih problema i da mi je dijete 17.g upalo u probleme i da sam da ga zastitim nazalost pocinila kradu 19 tis kni u tom trenutku mi je to bio jedini izlaz(koju sam priznala i potpisala kao i izvanredni otkaz). Danas dajem svoj iskaz na policiji, te imam pitanje.. Dali policija obavjeatava centar za socijalnu skrb da sam ja pocinila kazneno djelo, i da li mi centar zbog toga moze oduzeti djecu, toga se najviše bojim.. Od odgovornosti ne bijeziim, samo mi je zao sto sam zbog tuge i srama potpisala izvanredni otkaz gdje sam izgubila pravo na otpremninu i dva godišnja odmora (48 dana) koja mi nisu isplaćena... Molim vas savjet kako da prode sto bezbolniji za djecu. Unaprijed hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje će se raditi o kaznenom djelu pronevjere iz čl. 233. st. 1. Kaznenog zakona.

Zapriječena kazna je zatvorska u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina, no, ukoliko se radi o vašem prvom kaznenom djelu uz priznanje, kajanje, ispriku poslodavcu i obećanje povrata otuđenog novca (a bilo bi dobro da odmah vratite koliko možete), sankcija bi na kraju bila uvjetna osuda (moja procjena 6-8 mjeseci uvjetno na 1 godinu).

Postoji doduše, i opcija da se sve riješi i bez suda odnosno osude, primjenom tzv. načela svrhovitosti (oportuniteta), ali za to su potrebne 3 stvari - 1. odluka DORH-a da ide na taj način rješavati predmet, 2. pristanak poslodavca, i 3. vraćanje cjelokupnog iznosa u maksimalnom roku od 1 godine.

Glede "potpisivanja otkaza", to vam nije relevantno budući je kazneno djelo počinjeno na štetu poslodavca, sukladno našoj ustaljenoj sudskoj praksi, opravdani razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu, jer poslodavac time gubi povjerenje u radnika, samim time nastavak radnog odnosa više nije moguć. Stoga, ta odluka je bila izvan vaše domene utjecaja i poslodavac je potpuno u pravu što ju je donio.

Glede drugog upita, iako nisam detaljno upoznat s time, međutim, smatram da policija, a ni neko drugo tijelo, sasvim sigurno neće obavještavati CSS glede eventualne osude za ovo kazneno djelo, jer se radi o djelu protiv imovine, dakle ne utječe neposredno na vaše sposobnosti ostvarivanja sadržaja roditeljske skrbi nad djecom niti se tiče djece. Da ste slučajno počinili djelo na štetu djece, to bi onda bila druga priča, možda bi se pokrenuo i postupak lišenja roditeljske skrbi. Ovako, ne bi smjelo biti problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija