Jump to content

Etsy neprilike


contral

Preporučene objave

U travnju, potaknut krizom i nezaposlenošću, a želeći osigurati si nekakav prihod, otvorio sam Etsy dućan u kojem prodajem digitalne proizvode (planere i slike), koje kupac poslije kupnje može skinuti i, po potrebi, sam isprintati. Kad se zanesem, razmišljam o prihodima od barem 4 tisuće kuna mjesečno, otvaranju paušalnog obrta i legaliziranju svojeg dućana. No, realnost je zasad drugačija. U lipnju mi je za svibanj Etsy uplatio na tekući račun 70 kn. Tolika je bila moja svibanjska zarada.

I tu dolazimo do onog što želim pitati, i za što se nadam da će se netko naći i pomoći mi. Naime, koliko shvaćam, Porezna uprava prati i tekuće račune građana. Znam da je svibanjski prihod od 70 kn neznatan i da se nemam potrebe plašiti očiju poreznika, no kako u budućnosti planiram ostvariti i veće prihode, zanima me koji je najbolji način za legalizaciju svojeg dućana. Je li to paušalni obrt, ili je ipak nešto drugo?

Najveći razlog zašto pokrećem ovu temu jest pak zbunjenost i bojazan zbog mogućnosti da će se mjesečni prihodi kretati od cca 200 do maksimalno tisuću kuna. Što onda učiniti? Mislim da se onda ne isplati otvarati obrt, no kako onda ne kršiti zakon? Kako otkloniti opasnost od Porezne uprave?

Primjerice, svaki mjesec Etsy na moj tekući račun uplati 500 kn. Svaku uplatu prati ova špranca: račun R1, obavijest o priljevu sredstava na račun, podaci o mojoj banci, podaci o uplaćenom iznosu, podaci o nalogodavcu, ostali podaci o naplati, čak i ime referenta.

Što mogu učiniti da u takvom slučaju ostanem u granicama zakona, a da mi se isplati prodavati na Etsyju? S druge strane, ako je legalno poslovanje neisplativo, je li cca 500 do 1000 kn mjesečno takav iznos koji će alarmirati poreznike? Ili je onda ipak najbolja solucija ugasiti Etsy dućan?

Hvala na odgovorima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da ste napisali da ste potaknuti nezaposlenoscu, neznam da li mislite opcenito ili ste trenutno nezaposleni, ali ako imate sanse ubrzo se zaposliti ili ste vec zaposleni, otvaranjem pausalnog obrta na recimo 100.000 kn godisnjeg prihoda imate oko 6000 kn troskova (podaci s interneta, mozda su stari koju godinu, trebalo bi provjeriti kako stoje stvari danas).

Porezna zasad ne moze pratiti PayPal i slicne online racune pa bi za male iznose mogli isplatu na PayPal racun (i tu ima neke provizije pa nadite servis koji Vam odgovara). Nemojte isplacivati s PayPal-a na karticu nego trosite direktno na kupovinu preko interneta.

Naravno da nisam za neplacanje poreza niti to preporucam, a i ako pocnete vrtiti vece iznose, porezna bi sigurno mogla na druge nacine saznati da imate drugi prihod.

Neznam do kojeg iznosa gledaju kroz prste, ali znam da carina vec nakon 4-5 prodanih pari naocala na popularnom oglasniku salje upite bavite li se neregistriranom trgovinom, tako da sto prije "legalizirajte" svoj status.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Poštovani, 

Može update situacije? Evo i ja se nakon godinu dana nezaposlenosti i bavljenja online prodajom interesiram za legalizaciju svega.

Nezaposlen sam od travnja 2020 i ne primam naknadu s biroa.

Mjesečna zarada bi mogla oscilirati od 100-1000kn a metoda zarade je prodaja digitalnih knjiga (moje autorsko djelo) ili instrukcije ili prodaja digitalne umjetnosti. 

Trenutno sve primam na PayPal. Rijetko se nađe netko tko nema PayPal pa uplati na žiro ili tekući. 

Htio bi napraviti web stranicu da povećan prodaju i priljev gdje bi ljudi klikom kupili ono što žele ili bi koristio Etsy Redbubble Teespring Amazon Merch. 

 

Što napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Da se i ja nadovežem. Nezaposlena sam. Odnedavno zarađujem na Fiverru (drugi dohodak iz inozemstva – autorski honorar). Uredno prijavljujem i plaćam porez i doprinos za to.

Razmišljem nešto ponuditi i na Etsy. Mogu li samo još i taj iznos dodati na žiro pa za sve zajedno platiti porez? Bez da poreznu posebno obavještavam o nekim promjenama (ne znam baš da li se prodaja na Etsy može svesto pod autorsko djelo (mada bi bile neke digitalne stvari (grafika) u pitanju).

Najviše me Muči što je Etsy američki (vjerojatno je i većina kupaca iz USA), a od lipnja su tu neke porezne promjene. Izgleda da sve dok RH ne uspije potpisati sa USA sporazam o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, morat ćemo platiti porez i Hrvatskoj (20%) i USA (30%). Nije mi jasno kako plaćam američki dio poreza, kome, da li Etsy o tome vodi brigu ili što.

Zasad je počelo sa Google-om i Youtube-om

https://support.google.com/youtube/answer/10391362?hl=hr

Po ovome mi se čini da dok god Etsy ništa ne traži, nema brige sa američkim porezom. Jel tako? I jel mogu onda samo sve što mi se skupi na Paypalu (Fiverr, Etsy) prenijeti na žiro račun zajedno i kao i dosad platiti porez?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija