Jump to content

Napuštanje bračne zajednice


Očajna57

Preporučene objave

Poštovani,

molim za savjet.

Imam 57 godina, a suprug i ja živimo zajedno 19 godina, od toga u braku 17 godina. Posljednjih 13 godina imali smo obrt u kojem smo oboje radili, on operativu, a ja knjigovodstvo i komercijalu. Posljednjih nekoliko godina bilo je povremenih trzavica, nakon kojih je suprug prijetio da će otići, ali uspijevala sam ga nagovoriti da to ne čini. Početkom godine meni je preminula majka, te sam preuzela brigu o starom ocu uzevši ga k nama u stan. Uz to, zbog epidemije Corona virusa, stala su predavanja na fakultetu, te je i kćer studentica došla kući, tako da smo se, osim mene i supruga, našli 4-vero u 2-sobnom stanu (koji je od moga oca). Prije nešto više od mjesec dana, nakon duže "tihe mise", suprug je rekao da odlazi od kuće i da će zatvoriti obrt, što je i učinio. Nakon što je porješavao poslove oko zatvaranja obrta, ispraznio je svoje bankovne račune i otišao, iz grada u kojem živimo, u nepoznato. Blokirao je na svom mobitelu pozive s mog broja, tako da ga nikako ne mogu kontaktirati. Zajedničke imovine nemamo osim automobila koji smo zajednički platili, a ja koristim, dok je on sebi naknadno kupio drugi automobil i s njime otišao. Nemamo zajedničke djece, ali s nama živi moja 21-godišnja kći iz prethodnog braka, koja je redovni student. Ja sam sada nezaposlena osoba bez prihoda i s vrlo malom šansom da se u ovoj dobi zaposlim. Kakve su moje zakonske mogućnosti u odnosu na odbjeglog supruga što se tiče plaćanja alimentacije? Očajna sam zbog situacije koja me snašla i zahvalna za svaki savjet.

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , Očajna57 je napisao:

Kakve su moje zakonske mogućnosti u odnosu na odbjeglog supruga što se tiče plaćanja alimentacije?

Roditelj je taj koji je dužan uzdržavati dijete, pa nije jasno iz čega proizlazi Vaše razmišljanje da je Vaš suprug dužan uzdržavati Vaše dijete? Što je sa ocem djeteta i je li utvrđena visina alimentacije koju je do sada bio dužan podmirivati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju ovo se ne naziva alimentacijom. Prema Obiteljskom zakonu, bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svojeg bračnog druga, ali samo ako ovaj za to ima dovoljno sredstava i mogućnosti. Bračni drug može podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka. Obveza uzdržavanja bračnog druga može trajati do godine dana. U iznimno opravdanim slučajevima sud može produljiti obvezu uzdržavanja, ali tužba za produljenje obveze uzdržavanja može se podnijeti samo do isteka vremena za koje je uzdržavanje određeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne želim pokrenuti razvod braka, nego zakonski natjerati supruga da mi osigura egzistenciju budući da sam zbog njega ostala bez posla. Ne sumnjam da mu se išta loše dogodilo, dapače mislim da se za sebe dobro snašao. Zato me zanima mogu li pokrenuti kakvu tjeralicu da ga se pronađe i obaveže da ispuni svoje materijalne obveze prema meni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To ne možete znati, možda potpiše punomoć, možda mu sud imenuje privremenog zastupnika Itd.

A odluka se provodi ovisno o svojoj izreci, tako da ni to ne možete znati unaprijed. U svakom slučaju, odsustvo stranke nije i ne može biti zapreka za provođenjem postupka, odnosno za donošenje odluke o pravnoj stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Angažirajte odvjetnika.

Navodite da ste imali obrt. Savjetujte se s odvjetnikom glede bračne stečevine.

Odluka nad odsutnom strankom se provodi kao i svaka druga odluka tj. ovisi što se odlukom nalaže. Ako se nalaže plaćanje uzdržavanje, s njegovih računa će banke po nalogu FINA-e "skidati" vama dosuđeni iznos uzdržavanja i uplaćivati vam ga na vaš račun, naravno pod uvjetom da on ima račun u RH i imovine uopće. Za provedbu ovrhe više je važno da li osoba ima imovine, a ne da li je osoba fizički u RH,  a što vjerojatno jest.

Ponavljam......angažirajte odvjetnika.

uređeno: od Jack Butler
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bračne stečevine nema, obrt je suprug zatvorio prije odlaska. Tada je ispraznio sve svoje bankovne račune i prodao dionice koje je imao. Više ga se nema za što "uhvatiti" radi eventualne naplate jer koristi samo gotovinu. Zato sam se i raspitivala o potrazi, pretpostavljam da je u RH, ali sigurno neće prijaviti prebivalište jer ne želi da ga se pronađe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom na situaciju sa suprugom koju ste opisali razvod je, po meni, poželjan. Raspitajte se za dobivanje besplatne pravne pomoći jer možda zadovoljavate uvjete za dobivanje iste. Realno, za razvod vam odvjetnik i ne treba. Imate hrpu primjera kako napisati tužbu nemate zajedničke malodobne djece. Za dobivanje uzdržavanja svakako vidite kome se obratiti za besplatnu pravnu pomoć. Jednom, kad i ako, dobijete presudu po kojoj vam je bivši suprug dužan plaćati uzdržavanje, imate 10 godina za provedbu ovrhe. Nije ni da on baš može živjeti bez da otvori ikakav račun na banci. Također, vi najbolje znate ima li on kakve druge imovine. Čiji je stan u kojem živite?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može imati dva aktivna prebivališta tj. ako se negdje prijavi sa novim prebivalištem, tada se ovo trenutno aktivno prebivalište odjavljuje i dužan je izraditi novu osobnu. Ili ako ga Vi odjavite, morat će se negdje prijaviti sa prebivalištem, radi osobnih dokumenata. U svakom slučaju kako imate pravni interes za pokretanje sudskog postupka, tako imate pravo na informaciju gdje je on prijavljen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija