Jump to content

Opomena pred otkaz


antonio76

Preporučene objave

Poštovanje,

potrebne su mi hitno informacije u vezi Opomene pred otkaz koja mi je uručena i čiji je primitak potpisan, a za koju smatram da je neosnovana. S obzirom da je na snazi novi zakon o radu od početka tekuće godine i da je moguće da su se neke stvari promijenile u odnosu na ranije godine, zanima me sljedeće:

1. Da li je točno da na navedenu Opomenu nisam zakonski obavezan pisanim putem odgovoriti, ali da je to poželjno/preporučljivo, čisto u slučaju ako kasnije dođe do otkaza ugovora o radu, kao eventualni dokaz više u korist radnika? U kojem roku poslati odgovor?

2. Da li je po važećem Zakonu o radu dozvoljena zaštita prava iz radnog odnosa za Opomenu pred otkaz, kao i zaštita dostojanstva radnika od unemiravnja radi neosnovane Opomene pred otkaz?

3. U slučaju eventualne naknadne odluke o otkazu koja bi se pobijala sudskim putem, što da očekujem od sudskih troškova ukoliko izgubim spor, a što ako ga dobijem, okvirno? Koliko to može trajati, koliko može koštati, jesu li tu neke fiksne naknade/tarife po sporu, ili ide po ročištu, koliko je to financijski iscrpljujuće izgurati za nekog običnog radnika?

4. U slučaju da se uz pobijanje takve odluke odlučiti tražiti od poslodavca i isplatu neisplaćenih prekovremenih sati kojih je značajan broj, da li se to vodi u odvojenom sudskom sporu, ili može ići skupa sa sporom u kojem se pobija odluka o otkazu? Pitam zbog eventualnih sudskih troškova, neznam što očekivati ukoliko se to mora voditi kao dodatni sudski spor.

5. Vezano uz eventualno dokazivanje prekovremenog rada koji je odrađen a nije isplaćen, što je od dokaza radniku dozvoljeno priložiti? Koliko je prihvatljivo npr. priložiti mailove koji su slani izvan radnog vremena, ima li kakve sudske prakse po tom pitanju? Smije li si radnik napraviti kopiju mailova za potrebe sudskog spora i zadržati ih radi prilaganja kao dokaz u sudskom sporu, nakon što mu je poslodavac neosnovano otkazao ugovor o radu?

6. Molim preporuku odvjetnika koji se bavi navedenom tematikom, u inbox, ukoliko je to dozvoljeno.

Zahvaljujem!

uređeno: od antonio76
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.  Svakako se pismeno očitujte na način da iznesete svoju obranu i to napravite bez odlaganja. Poslodavac Vam nije dužan odgovoriti, ali Vam ovo može biti od koristi u slučaju sudskog spora. 

2. Ne

3. Troškovi se snose ovisno o uspjehu u postupku. Vezano za troškove zastupanja vrijedi Tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika. Trajanje i ukupni troškovi ovise o samom tijeku postupka i nemoguće ih je predvidjeti.

4. Zaseban postupak, a u konačnici troškove snosi onaj tko izgubi spor. I pazite na zastaru ovih potraživanja. 

5. Sve što možete pribaviti.

6. Za sada Vam ne treba odvjetnik, osim ako želite ići u spor za prekovremene sate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala svima na odgovoru.

Ako tko ima odvjetnika za preporuku, slobodno preporučite da budem spreman kada i ako situacija eskalira.

Ukoliko poslodavca pismeno pozovem da mi isplati prekovremene i on to odbije, koji je idući korak? Inspektorat rada ili odmah tužba sudu?

 

U kojem roku moram reagirati ukoliko poslodavac ignorira zahtjev za isplatu prekovremenih, je li to 15 dana ili tu nema roka za reakciju već samo ima zastarni rok od 5 godina?

uređeno: od antonio76
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 19 minuta, antonio76 je napisao:

Ukoliko poslodavca pismeno pozovem da mi isplati prekovremene i on to odbije, koji je idući korak? Inspektorat rada ili odmah tužba sudu?

U kojem roku moram reagirati ukoliko poslodavac ignorira zahtjev za isplatu prekovremenih, je li to 15 dana ili tu nema roka za reakciju već samo ima zastarni rok od 5 godina?

Ako su prekovremeni sati obračunati i kao takvi navedeni u obračunu plaće, a nisu isplaćeni, tada obračun plaće predstavlja ovršnu ispravu koja je dovoljna za provođenje ovrhe. Ako prekovremeni sati nisu obračunati i navedeni u obračunu plaće, tada svoja prava morate potraživati tužbom putem nadležnog suda. Zastara za utuživanje je 5 godina unatrag do dana podnošenja tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko mi poslodavac natovari količinu posla za koju je potreban određeni broj prekovremenih sati, da li imam pravo odbiti odraditi navedene prekovremene sate s obzirom da se ne obračunavaju niti iskazuju u obračunu plaća? Što ako naizvršenje navedenog prekovremenog rada poslodavcu uzrokuje štetu, ima li poslodavac osnovu tužiti radnika?

Ili je radniku jedina opcija odraditi prekovremene sate i tužiti poslodavca da ih isplati?

Naravno, prekovremeni sati se nigdje ne obračunavaju niti iskazuju u obračunu plaće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radnik je dužan raditi prekovremeno, ali mu za ovakav rad pripada pravo na povećanu plaću. Zahtjev poslodavca za prekovremenim radom mora biti u pisanom obliku, a iznimno može biti usmeni zahtjev s tim da ga je poslodavac dužan u pisanom obliku potvrditi u roku od 7 dana od dana kada je prekovremeni rad zatražio. Vaše neopravdano odbijanje prekovremenog rada može se smatrati grubom povredom obveze iz radnog odnosa i osnovom za izvanredni otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radnik može izvanredno otkazati ugovor o radu, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć. Bitno je da  se ugovor o radu može izvanredno otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kako se zaštititi u slučaju kad poslodavac pokušava izigrati radnika tvrdeći da količina posla koja je delegirana radniku treba biti obavljena unutar redovnog radnog vremena od 8 sati dnevno, a u stvarnosti treba više sati što poslodavac osporava?

U slučaju da poslodavac nije udovoljio zahtjevu za zaštitu dostojanstva radnika (poslodavac odgovorio ali osporava tvrdnje radnika), što radnik dalje može poduzeti i u kojem zakonskom roku to mora napraviti? Mora li radnik odmah poduzimati ikakve radnje, ili to može učiniti naknadno tek u slučaju eventualnog sudskog spora, bez da je u nepovoljnijoj poziciji u odnosu da je opet dao odgovor na odgvor poslodavca?

 

Može li mi netko odgvoriti koje su uopće nadležnosti inspektorata rada u slučaju

a) prekovremenih sati koje poslodavac ne plaća niti evidentira

b) mobbinga

Ima li inspektorat tu ikakvih nadležnosti, da li ih imam razloga zvati dok sam još uvijek zaposlen kod tog poslodavca, da li ih zvati nakon što odem od poslodavca, ili ih uopće ne zvati već sve rješavati sudskim putem nakon što odem iz firme (ako je to moguće bez da sam prethodno zvao inspektorat)?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a) neplaćanje prekovremenih sati je prekršaj, prijava inspektoratu bi povlačila prekršajnu odgovornost, koja bi vjerojatno značila da bi poslodavac snosio novčanu kaznu. No svoje prekovremene sate biste opet morali tužbom potraživati od poslodavca.

b) nikakva nadležnost inspektorata ovdje ne postoji, po mom mišljenju.

Dakle, ako poslodavac nije udovoljio Vašem zahtjevu za zaštitu dostojanstva radnika, imate pravo prekinuti rad uz naknadu plaće dok Vam se ne osiguraju dostojanstveni uvjeti za rad, pod uvjetom da u roku od 8 dana od prekida rada podnesete tužbu za mobbing. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala svima.

Još pokušavam doći do mišljenja kolike su šanse dobiti spor protiv poslodavca tj. naplatiti prekovremene sate u slučaju da nemam pisani nalog za prekovremeni rad, ali je poslodavac bio svjestan da se radi prekovremeno i nikada se tome nije usprotivo? Dokaz su mailovi koji su slani izvan radnog vremena, a u CC-u u mailovima je bila odgovorna osoba poslodavca. Realno, kakve šanse imam dobiti sudski spor protiv poslodavca u tom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, antonio76 je napisao:

Hvala svima.

Još pokušavam doći do mišljenja kolike su šanse dobiti spor protiv poslodavca tj. naplatiti prekovremene sate u slučaju da nemam pisani nalog za prekovremeni rad, 

Ne treba poseban nalog bit će dovoljna i "šihtarica" sati.

A prije tužbe treba pisano zatražit isplatu prekovremenih od poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, antonio76 je napisao:

Radi se o puno više od 10 prekovremenih sati tjedno, možda 30-40 dodatnih sati prekovremeno svaki tjedan.

Tada se radi i o prekršaju, kojega možete prijaviti inspektoratu rada. Vodite li vi paralelnu, svoju šihtericu u koju upisujete kada ste koliko radili, ili je možda kroz neki online terminal vidljivo da ste logirani u sustav i da ste radili više plaćenoga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vodim svoju šihtericu, ali ju mogu pokušati djelomično rekonstruirati, po vremenima slanja mailova koji su slani izvan radnog vremena, iako je to samo jedan oblik rada. Ako priložim kao dokaz email poslan u 22:00 h, pretpostavljam da je to nekakav dokaz da sam osim redovnog radnog vremena od 09-17 h radio i od 17-22 h? Da li se povezivanje na server bilježi ili ne nisam siguran, ako se i bilježi tome nemam pristup.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija