Jump to content

Autorski Ugovor - pristup Obrta


theredbedroom

Preporučene objave

Pozdrav,

Prije otvaranja obrta radila sam kao freelancer na autorske ugovore. Spletom okolnosti morala sam otvoriti obrt, te sam nakon rada putem obrta naišla na dvije različite suradnje.

Radi se o više-manje istom poslu, a klijenti su pristupili na nešto drugačiji način (oba dva klijenta su firme, prvi je d.d. drugi d.o.o., te sam sa obje surađivala i prije otvaranja obrta na autorski ugovor).

1) Sa prvim klijentom potpisala sam Ugovor o poslovnij suradnji, s obzirom da smo oboje sada pravne osobe. U Ugovoru smo odredili u koje svrhe se moj rad na projektu smije koristiti i ostalo.

2) Sa drugim klijentom sklopila sam Autorski ugovor na mene kao fizičku osobu, te Aneks istog Ugovora u kojem pristupa moj obrt kao treća strana i preko kojeg ide isplata. Klijenti su mi rekli da im je njihov odvjetnik rekao da je ovo najbolji način da se poštuju prava autorskog ugovora te istovremeno omogući isplata na račun obrta.

 

Zanimalo bi me, da li se ovdje radi samo o dva različita, ali jednako valjana, pristupa sklapanju ugovora? S obzirom da obje firme imaju odvjetnike koji ih savjetuju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Obadva Ugovora su pravno - valjani - s time, da ne ulazim u bit - sadržaj ugovora, - jer ih nisam pročitao.
Samo, mali ispravak, kod vašeg uvoda, gdje kažete - Sad  smo obadvije strane - Pravne Osobe.
Obrt - je specifičan - i u jednu ruku, se može reči da je - Obrt - Fizička Osoba, jer po svojoj definiciji, sve što Obrt, potpiše
 - potpisali ste vi - osobno i vi osobno odgovarate, za sve što se desi sa Obrtom - potpisani ugovori, a ne ispunjeni - dugovi obrta,
itd - sve je vezano uz Vaš - OIB - Što, nije slučaj, kod - DD ili Dooo - oni imaju svoj - OIB - i sve navedeno se veže uz njihov OIB
Jednom rečenicom - sve što vi potpišete, osobno u ime Obrta - stavili pečat ili ne - vi osobno stojite iza toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 30 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Po mom mišljenju, radi se o dva pristupa istoj problematici - jedan ugovor je nastao kasnije, a kod drugoga je suradnja evoluirala. Bitno je da oba na isti način štite Vaše autorsko pravo i uređuju način isplate.

Pa, tako sam, u tom smislu i ja napisao, samo sam malo proširio odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija