Jump to content

Postupak etaziranja


Beatrix

Preporučene objave

Postovani, vodim postupak za etazirenje zgrade s dva stana koja je prema kupoprodajnom  ugovoru u vlasnistvu svake stranke u 1/2 . Posto suvlasnici nisu htjeli sudjelovati u postupku pribavljanja potrebne dokumentacije za etazni elaborat, sud je rjesenjem nadomjestio njihovu volju tako da sam mogla prikupiti dozvole i izraditi elaborat . U medjuvremenu se je zamjenio sudac a protustranke s novim i novim zahtjevima kroz podneske ( onemogucavanje koristenje vrta koji koristim vec 52 godine i pretvaranje vrta u parking !) onemogucuju zavrsetak postupka. Zanima me dali u postupku etaziranja mogu izgubiti vec steceno pravo nad vrtom, i dali sudac na osnovu cinjenickog stanja mora donjeti odluku o upisu  u zk. Posto sam bila primorana da financiram sve faze  postupka ( gradjevinske uporabne dozvole, geo elaborat, etazni elaborat, vjestacenja ! ) imam li pravo na potrazivanje u slucaju da sudac prekine postupak i upiti nas u parnicu jer ne zelim da izgubi stecena prava koristenja vrta a protustranka ima zahtjev da pretvori svoj dosadasnji vrt u parking ( koji nikad nije koristila ko parking) a do kojega bi dolazila putem preko mog djela vrta u sirini 3 metra. Odvjetnik protustranke mi prijeti da ako na to ne pristanem da ce trazit da vec dogovoreni djelovi okucnice da postanu zajednicko vlasnistvo. Dali je postupak etaziranja uskladjen s evropskim pravnim redom i ima li nase pravosudje nadzor nad tim postupcima pred nasim sudovima ? Sto mi je ciniti u mom primjeru ?

uređeno: od Beatrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

, Beatrix je napisao:

imam li pravo na potrazivanje u slucaju da sudac prekine postupak i upiti nas u parnicu

Prekinuti izvanparnični i uputiti vas u parnični postupak se radi ukoliko ima spora o vlasništvu. Koliko ja vidim i z napisanoga toga ovdje nema a po meni pokušaj pretvaranja nečega čega trenutno nema da se kao takovo upiše u ZK nema osnova ni za upučivanje u parnicu a niti za pridodavanje kao pripadak drugoj stranci.

, Beatrix je napisao:

Odvjetnik protustranke mi prijeti da ako na to ne pristanem da ce trazit da vec dogovoreni djelovi okucnice da postanu zajednicko vlasnistvo

Zajedničko vlasništvo je iovako već  u ovoj fazi suvlasništva, etažiranjem bi se samo kao pripadak upisalo pojedinom vlasništvu posebnih dijelova nekretnine, a ako je već postojao dogovor (posebno ako je bio pismeni, te posebno ako je sud zamjneio njihovu volju) ne vidim osnova za uspjeh u trenutnom filozofiranju, osim namjernog odugovlačenja. Možda bi valjalo također angažirati odvjetnika koji bi ih spustio na zemlju činjenicama te u slučaju propasti izvanparničnog postupka etažiranja u parnici zahtjevao naknadu štete i svih troškova u postupku etažiranja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija