Jump to content

lazni iskaz i pribavljanje koristi


anonimno

Preporučene objave

pozdrav!

 

zna li tko kakve su posljedice za stavljanje potpisa na neistinitu tvrdnju sve u svrhu pridobivanja koristi koja toj osobi (barem jos) ne pripada?

jel to kazneno djelo? i kako sam ostecen koga da tuzim: tu osobu ili tvrtku koja nije provjeravala potpisane navode i time dala odredjenu uslugu na temelju lazne izjave?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o tome da je kuca neucrtana. 1/2 kuce ide nama, druga 1/2 "njima". kako smo samo mi potegli problem ucrtavanja i poprilicno se naplacali raznih pristojbi, druga strana nije zainteresirana za ucrtavanje i uskladjivanje postojeceg stanja vec iz pakosti ometa i zali se uredu za urbanizam otkad su dobili prikljucak struje i vode na istu neucrtanu kucu. kako je stvar jednostavna jer nema nikakvih zahvata u prostoru to traje i traje...

zanima me u eri ministrice dropulic i silnih izjava da

nepostojeci i/ili nelegalni objekti ne mogu dobiti nikakve prikljucke, a prikljucak struje i vode su ostvarili podmetnuvsi neku drugu cesticu zgrade

i time ostvarili neku korist koja im ne pripada te koceci legalizaciju objekta meni jos cine stetu, kakve su pravne sankcije za stavljanje potpisa na svijesno lazirani dokument buduci da su prije laziranja dobili odbijenicu i za struju i za vodu?

 

molio bi da ako netko zna ista da barem napise nesto jer sam svjestan da imamo velikih pravnih zavrzlama koje ce vjerujem zavrsit u nekom pravnom udzbeniku. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, ali Vam mogu odgovoriti na temelju svoga iskustva, a pravnici neka me isprave.

 

Imao sam sličan slučaj kad je susjed izjavio, lažući izravno, napisano i potpisano, da mu je moja adresa nepoznata kako bi izbjegao da sudjelujem u postupku izdavanja njegove lokacijske dozvole.

 

To se ne smatra kaznenim djelom, odnosno slobodno se može lagati koliko hoće.

 

Prema našoj sudskoj praksi laganjem se smatra samo ako je izjava - u upravnom ili sudskom postupku - dana nakon što je stranka izričito upozorena da mora govoriti istinu, i ako je ta izjava onda bila odlučujuća pri donošenju odluke.

 

Smatra se da su oni koji su izjavu prihvatli (dakle, u mom slučaju ured državne uprave) dužni provjeravati njezinu istinitost (što u praksi, naravno, nikada ne čini niti mogu činiti jer bi im takvo postupanje uvišestručilo opseg posla.)

 

Pa, ako želite rušiti takvu praksu, spremite se na dugi put do Ustavnog suda i Strasbourga, ja Vam držim palce (ali ništa više :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bih Vam preporučila da svakao kaznenu prijavu podnesete nadležnom općinskom državnom odvjetništvu. Ništa vas ne košta, ne morate angažirati odvjetnika, ako ima nečega ODO će to utvrditi putem policije i drugih izvida.

Inače lažan iskaz je malo teže dokazati, ali meni tu smrdi i na elemente čl.224 KZ prijevara

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što sam gore napisao o (ne)sankcioniranju laganja pred državnim i drugim tijelima i bezvrijednosti vlastoručnog potpisa u tom smislu je stav koji sam saznao tako što sam za kaznenu prijavu angažirao odvjetnika, a on se konzultirao sa znancem iz odvjetništva i preporučio mi da prijavu ne podnosim.

 

Naknadno sam na takav stav naišao i na sudskoj praksi objavljenoj na Internetu, ali se više ne sjećam gdje.

 

Međutim, točno je da vas prijava ništa ne košta, pa možete prijaviti ODO. Štoviše, tek sam sad uočio da ste napisali da su oni prvo dobili odbijenice, a tek nakon toga "modificirali" zahtjeve. Taj detalj im isključuje obranu da "nisu znali" pa možda nešto postignete.

 

Osim na neistiniti iskaz i prijevaru, meni tu smrdi i na korpuciju ali to nećete moći dokazati.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

....a prikljucak struje i vode su ostvarili podmetnuvsi neku drugu cesticu zgrade....

..... kakve su pravne sankcije za stavljanje potpisa na svijesno lazirani dokument...

 

po meni, bit je ovoga dokumenta kojeg su morali priloziti da bi dobili prikljucke koje traze..jednako je potrebno znati i cijelu proceduru rjesavanja takvih zahtjeva, sto se prilaze, kome, tko odlucuje, u kojem/kakvom postupku..postoji li kakav pravni lijek protiv takve odluke(odobrenja prikljucaka), da li se koristio, kako je po njemu odluceno..

pa onda i ovo - tko im je izdao taj dokument sa tom "drugom cesticom"? o cemu se radi? ima li veze sa zemljisnoknjiznim odjelom ili samo o nekakvoj njihovoj izjavi..?

i jos - sto je to (o kakvom dokumentu, ispravi se radi) za koju vi kazete "svjesno lazirani dokument"?

 

iz ovoga sto ste napisali, bez uvida u svu tu papirologiju, jako je tesko reci ima li i kojeg kaznenog djela, pa i to tko bi eventualno bio i na koji nacin ostecen..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao inicijator ovog post-a zahvaljujem vam na misljenjima. nadalje, kako ste naveli korupciju, da se pojednostavi problem i iz razloga koje znam - moze se korupcija iskljuciti.

za ostvarenje prikljucka struje potpisuje se tzv. energetska suglasnost sa prilozenom cesticom zgrade na koju se dobije prikljucak struje. isto tako, samo sa drukcijim imenom dokumenta, dobija se i prikljucak vode, isto na cesticu zgrade.

 

laziranjem energetske suglasnosti na "drugu" cesticu zgrade (objekat), HEP je pristao dati prikljucak struje na tu "podmetnutu" cesticu zgrade (objekat). no, prikljucak struje nije fizicki ugradjen na tu "podmetnutu" cesticu zgrade vec je ugradjen na "njihovom" dijelu ukupne NEUCRTANE kuce koje je razdjeljena po sudskoj nagodbi. nadalje, u toj istoj sudskoj nagodbi, obavezao sam se platiti pola prikljucka drugoj strani. od te obaveze ne bjezim samo ne zelim placati nelegalni prilkucak (i po zakonu nitko me ne moze prisiliti na neko djelo izvan zakona) buduci da je prikljucak ostvaren na neuctranu i time nepostojecu kucu. kako su se odnosi sa "drugom" stranom pogorsali, za taj isti prikljucak preko suda potrazuju pola iznosa od mene.

za kraj da pojednostavim, laziranjem energetske suglasnosti ostavren je nelegalni prikljucak struje (i vode) i pri tome je i zakinuta drzava za takse ucrtavanja kuce. tuzen sam za pola istog nelegalnog prikljucka (po nagodbi) od koga ne bjezim samo zelim da je prikljucak legalan

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija