Jump to content

Ostavinska


davor48

Preporučene objave

U ostavinskom postupku se nasljednicima raspoređuje imovina, a ne dugovi. O dugovima nema govora. O kakvoj prijavi za ostavinsku govorite? Nakon što osoba umre, smrtovnica se dostavlja sudu mjesta njegova prebivališta, a sud određuje javnog bilježnika koji će kao povjerenik suda provesti ostavinski postupak. Javni bilježnik pribavlja podatke o imovini - nekretninama, pokretninama, bankovnim računima itd., te tada saziva ostavinsku raspravu, na kojoj dolaze osobe koje su nasljednici, bilo zakonski, bilo oporučni. Nitko kome je pokojnik bio dužan ne dolazi na ostavinske rasprave, po toj logici bi predstavnici teleoperatera, banaka i sl. sjedili na ostavinskim raspravama diljem Hrvatske, a to se ne događa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , davor48 je napisao:

Nasljednici nasljeđuju i dugove. Kako će naslijediti dug prema meni ako ga ja ne prijavim da postoji?

Pogrešno tumačite odredbe Zakona o nasljeđivanju o odgovornosti nasljednika za dugove ostavitelja,pa ću vam to pojednostaviti "narodnim" jezikom. 

Sve ono što ste u svrhu naplate duga mogli poduzimati prema umrlom dužniku za njegova života, moći će te i prema osobi koja pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju bude utvrđena njegovim nasljednikom, što će reči da je za vas bitno rješenje o nasljeđivanju kojim dokazujete tko je osoba od koje će te potraživati dug, mirnim putem ili tužbom, no jasno da u sudskom postupku morate dokazati osnovanost vašeg zahtjeva, znači zamislite situaciju kao da vaš dužnik nije preminuo i da ste ga tužili te da morate pred sudom dokazati svoj zahtjev glede duga, dakle, sve to isto će te moći činiti protiv njegovog nasljednika.

Nepotrebno se teretite oko istraživanja glede termina ostavinske rasprave, jer je po vas bitno da se ista okonća, nakon čega kao osoba koja ima pravni interes možete od nadležnog Općinskog suda zahtijevati da vam se izda rješenje o nasljeđivanju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija