Jump to content

Neplaćeni dopust - uračunava li se u radno iskustvo


Totalna Parezija

Preporučene objave

Zanima me uračunava li se vrijeme provedeno na neplaćenom dopustu u radno iskustvo koje je uvjet za prijavljivanje na neki javni natječaj.

Budući da je propisano da za vrijeme neplaćenog dopusta prava i obveze iz radnog odnosa miruju, mislim da se to vrijeme ne računa u mirovinski staž...(?), ali moje pitanje je računa li se u radno iskustvo, s obzirom na to da radni odnos za vrijeme trajanja neplaćenog dopusta ne prestaje.

Na primjer, ako je osoba radila u struci temeljem ugovora na određeno u trajanju od 3 godine, a 2 mjeseca je provela na neplaćenom dopustu, hoće li se moći prijaviti na natječaj za posao na kojem je uvjet 3 godine radnog iskustva u struci?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , Totalna Parezija je napisao:

Budući da je propisano da za vrijeme neplaćenog dopusta prava i obveze iz radnog odnosa miruju, mislim da se to vrijeme ne računa u mirovinski staž...(?)

Ovisi o tome je li konkretna osoba u tom slučaju posegnula za tzv. institutom produženog osiguranja sukladno čl. 18. Zakona o mirovinskom osiguranju.

Naime, kako za vrijeme neplaćenog dopusta prava i obveze iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom miruju, (ako zakonom nije drukčije određeno), tako u razdoblju neplaćenog dopusta radnik ne ostvaruje pravo na plaću ili naknadu plaće, niti prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja te ga je poslodavac obvezan odjaviti s mirovinskog i zdravstvenog osiguranja (nažalost, to se ne čini uvijek, a reakcija nadležnih zavoda je različita).

Sve to rečeno, radnik može sam dobrovoljno u periodu neplaćenog dopusta uplaćivati doprinose za mirovinsko osiguranje koristeći spomenuti institut produženog osiguranja. Ako tijekom razdoblja trajanja neplaćenog dopusta radnik sam ne uplaćuje doprinose za osiguranje, budući da ga je poslodavac odjavio (odnosno trebao odjaviti) iz mirovinskog sustava, vrijeme trajanja neplaćenog dopusta ne uračunava se u staž osiguranja kao mirovinski staž.

Postoji još jedna opcija uračunavanja (iako u praksi rijetka), a ta je da poslodavac radniku pristane plaćati doprinose za vrijeme trajanja neplaćenog dopusta, s time da se u tom slučaju doprinosi obračunavaju prema najnižoj mjesečnoj osnovici.

prije 22 sati , Totalna Parezija je napisao:

Zanima me uračunava li se vrijeme provedeno na neplaćenom dopustu u radno iskustvo koje je uvjet za prijavljivanje na neki javni natječaj.

Na primjer, ako je osoba radila u struci temeljem ugovora na određeno u trajanju od 3 godine, a 2 mjeseca je provela na neplaćenom dopustu, hoće li se moći prijaviti na natječaj za posao na kojem je uvjet 3 godine radnog iskustva u struci?

Tu se mogu zauzeti dva kontradiktorna stava.

Prema jednom, a čije uporište je odluka VSRH-a Rev-1671/99 od 10. svibnja 2001., koja u bitnom dijelu ističe - “da se zbog stjecanja određenog prava, koje ovisi o prethodno neprekidnom trajanju radnog odnosa zaposlenicima uračunavaju i mirovanja radnog odnosa u neprekidno trajanje radnog odnosa“, ispada da bi se računalo, no osobno se s time ne slažem u vašem slučaju, a u kojem smjeru ide i rezon mišljenja Ministarstva rada klasa : 110-01/12-01/152, urbroj. : 524-08-01-01/5-12-2 od 10.04.2012. godine, koje navodi "da se radi ostvarivanja pojedinih prava, razdoblje u kojem radni odnos miruje ne uračunava u ukupno trajanje radnog odnosa. U skladu s time, u razdoblje neprekidnog radnog staža uzima se u obzir vrijeme provedeno u radnom odnosu kod istog poslodavca prije mirovanje te razdoblje nakon što je mirovanje prestalo."

Po meni, poanta radnog staža u opisanom smislu je stečeno iskustvo rada na određenim poslovima, a ukoliko toga nema, a kod mirovanja u slučaju neplaćenog dopusta, evidentno je da nema, onda se taj period ni ne može računati pod radni staž u opisanom smislu. Odluka VSRH-a više je vezana uz ostvarivanje određenih prava po postojećem radnom odnosu (tipa jubilarke, otpremnine, otkazni rokovi i sl.), ne uz "stjecanje prava" koja se odnose na udovoljavanje uvjetima natječaja za neki drugi posao.

Jasno, ovo je samo moje mišljenje, slobodno i drugi ponude svoju perspektivu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija