Jump to content

Placa po ucinku i bolovanje.


Tirak

Preporučene objave

Postovani,

situacija je ovakva. 

Radim u privatnoj firmi i zaposlen sam na neodredjeno. Placen sam po ucinku i to dnevno bude izmedju 300 i 500 kuna, ali sam prijavljen sam na minimalac, dok se ostatak isplacuje kroz dnevnice. 

Dakle recimo da radim oko 10 dana da zaradim taj minimalac, a radim 20 dana mjesecno.

Sada me zanima sto bi teoretski bilo da sam 2 tjedna bolestan? Ako sam cijeli mjesec bolestan moram dobiti dio tog minimalca. A ako sam 10 dana bolestan, a 10 dana radim opet dobivam otprilike samo taj minimalac. Ispada da mi se onda uopce ne isplati raditi jos tih preostalih 10 dana u mjesecu. Da li je to zaista tako i sto zakon kaze glede toga? Sefa sam pitao i kaze da je to tako, ali nije vrlo rijecit, cini se kao da nesto mulja.

Isto me zanima... Ako sam cijeli mjesec na bolovanju, a iduci mjesec odradim sve, ima li mi poslodavac pravo opet isplatiti samo minimalac i zadrzati dnevnice kako bi kompenzirao trosak za taj prethodni mjesec koji nisam radio? 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, drugim rijecima ukoliko sam 2 tjedna bolestan, nema mi nikakvog smisla doci na posao iduca dva tjedna jer bih dobio tek nesto vise. 

Nego, nisam shvatio ovaj dio da me nezakonito placa. Kako bi trebalo biti i zasto je nezakonito?

Neki savjet sto da kazem poslodavcu, tj. kako da definiramo ovo?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nezakonito jer ti dio plaća preko dnevnica na koje ne idu doprinosi pa će ti i mirovina bit manja.A dnevnice ne idu u prosjek plaće za bolovanje.

Za dva tjedna bolovanja dobio bi netto cca 1300 kn.

Nemaš mu što reći kad "radi" po svojem.

Bilo bi "pošteno" da ti za mjesec dana bolovanja isplati (zakonski) cca 2500-2600 kn a idući mjesec koji cijeli odradiš cijeli minimalac+sve dnevnice

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dnevnice se isplaćuju za službena putovanja van mjesta rada. I to pola dnevnice ako si na putu proveo više od 8 sati, a manje od 12. Ako si na putu bio više od 12 sati onda se isplaćuje cijela dnevnica. Tebi se one očito ne isplaćuju jer putuješ nego da ti se isplati "dogovorena plaća". Kao što je sivko napisao, na dnevnice se ne plaćaju doprinosi i porezi pa je poslodavcu tako jefitnije dati tebi dogovoreni novac. Time vara državu i tebe. I poslodavac to jako dobro zna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija