Jump to content

Davanje iskaza u svojstvu svjedoka


El Gato

Preporučene objave

Kćer mi uskoro mora na sud dati iskaz po pozivu, a u svojstvu svjedoka/oštećenika u postupku koji je po službenoj dužnosti pokrenut zbog napada, prijetnje i fizičkog ozljeđivanja od strane njezinog bivšeg dečka.

Kako se sve to nedavno dogodilo, ona je u strahu i još je pod stresom, pa nas zanima daje li ona iskaz nasamo, tj. on kao okrivljenik tada nije prisutan na sudu, te kako izgleda sami postupak i tko je uz nju prisutan u prostoriji?

Hvala lijepa na odgovoru. 

uređeno: od El Gato
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o kaznenom postupku, može tražiti da joj se kao žrtvi nasilja omogući poseban tretman uz odjel za podršku žrtvama kaznenog djela tako da svoj iskaz da putem video-linka. No načelno da, on će biti u prostoriji kako bi se mogao referirati na njene navode, radi svoje obrane. No ona neće govoriti njemu, niti s njim, već će odgovarati na pitanja suca. U prostoriji su sudac, državni odvjetnik, okrivljenik i njegov branitelj, eventualno javnost ako je ima. Roditelji bi mogli prisustvovati u svojstvu javnosti kao podrška svjedokinji.

Njezino ispitivanje će biti u tijeku sudske rasprave, prvo će sud uzeti njene osobne podatke i pitati je o događaju, zatim pravo na pitanja ima državni odvjetnik, a onda branitelj i okrivljenik. No pitanja se postavljaju u smjeru suda, a svjedokinja i odgovara sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, tu se radi o sudskoj raspravi, a ne samo o davanju iskaza državnom odvjetniku kako je navedeno u pozivu...!? 

Kako je dijete pod strašnim stresom i plače danima na samu pomisao davanja iskaza, bukvalno povraća od straha i nervoze, ne znam kako će i hoće li uopće moći suvislo svjedočiti u prisustvu okrivljenika. Sutra ujutro bi se morala pojaviti na sudu, tako da ne znamo može li se što u međuvremenu promijeniti, ako bi sad i tražili davanje iskaza putem video-linka? Kome se obratiti za tu mogućnost i što u slučaju da se ona ne dođe na davanje iskaza?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitali ste za raspravu pred sudom, jer će svakako još jednom u sudskom postupku morati dati, odnosno potvrditi svoj iskaz na opisani način, ako postupak ne bude okončan npr. kaznenim nalogom na koji okrivljenik neće prigovoriti, ili ako okrivljenik bude priznao krivnju (u tim slučajevima se neće provoditi daljnji dokazi ispitivanjem svjedoka).

U prethodnom postupku izvida kod državnog odvjetnika prisutan je samo državni odvjetnik i zapisničar, nema okrivljenika. Na temelju prikupljenih dokaza, državni odvjetnik odlučuje hoće li podići optužnicu (ili njezinu jednostavniju inačicu kazneni nalog) ili će odbaciti kaznenu prijavu. Ako podigne optužnicu, šalje je nadležnom kaznenom sudu, koji odlučuje o krivnji ili sankciji, to državni odvjetnik ne može, on može odlučiti samo o optuživanju okrivljenika.

Dakle, morate se jasno izraziti, ide li kći na davanje iskaza kod državnog odvjetnika ili na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Kako je od navedenog nemilog događaja, te davanja iskaza moje kćeri kod državnog odvjetnika u vezi istoga prošlo gotovo dvije godine, a ona u međuvremenu nije dobila nikakav sudski poziv niti obavijest vezano za postupak koji se navodno vodi protiv njenog bivšeg dečka (ČL.139 ST.2 i ČL. 191 ST. 1 KZ-A), zanima me na koji način možemo doznati što se događa i u kojoj fazi je postupak.

Kćer je u međuvremenu zbog fakultetskih obaveza otišla u inozemstvo i trenutno je u USA.

Pokušali smo na osnovu oznake spisa Općinskog državnog odvjetništva na stranici e-predmet.pravosudje.hr dobiti bilo kakve informacije, no dobijamo samo obavijest da "Upisani predmet s odabranog suda nije dostupan u eSpis sustavu". 

Pretpostavljamo da je to zato jer unosimo broj spisa pod kojim se predmet vodi u državnom odvjetništvu, a ne na sudu, ali od strane suda, kao što sam već naveo, nemamo apsolutno ništa do danas...

Bilo kakav koristan savjet je dobrodošao. Hvala lijepa unaprijed!

uređeno: od El Gato
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , drot13 je napisao:

Informaciju može dobiti jedino u tom državnom odvjetništvu, nema drugih načina.

Je li imala odvjetnika?

Jeli moguće da informaciju o statusu predmeta dobije jedan od roditelja, obzirom da je kćer do jeseni u USA zbog fakultetskih obaveza?

Ne, nije imala odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O.K. hvala na informacijama. Mislim da će to pričekati još koji mjesec dok se kćer ne vrati iz SAD, pa neka sama pita ako u međuvremenu nešto ne stigne od suda.

Čisto informativno-jeli normalno da takav sudski postupak traje 2 godine, bez ikakve obavijesti ili poziva oštećenoj/tužiteljici...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija