Jump to content

Porez na zamjenu čestica ?


mandolina

Preporučene objave

Ima nas nekoliko suvlasnika na nekoliko parcela i htjeli bi se međusobno djeliti na način "ja tebi ovo ti meni ono" kako bi na nekim parcelama bio samo jedan vlasnik
I sad nas zanima plaćanje poreza,  jer neko kaže da se u tom slučaju ne plaća porez a neko kaže da se plaća
Službenica na poreznoj nam kaže da se porez ne plaća ako u naslovu piše „Razvrgavanje suvlasničke zajednice“
A jedan mladi odvjetnik nam kaže da se plaća
Kome sad da vjerujemo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što ćete vi raditi je zamjena nekretnina, a ne razvrgnuće suvlasništva. Dakle, netko će Vama dati 1/2 nekretnine A, kojoj ste Vi već suvlasnik u polovici, a ovaj Vi ćete nekome dati 1/2 nekretnine B, kojoj je taj netko već suvlasnik u polovici, ako dobro razumijem?

Razvrgnuće suvlasništva bi bilo u situaciji da nekretnina kč. br. 1861 kojoj ste upisani u polovice, parcelacijom postane 1861/1 kojoj je samovlasnik jedan, i 1861/2 kojoj je samovlasnik drugi. Tada ne bi bilo poreza na promet nekretnina jer se radi o izvornom stjecanju nekretnine koja do tada nije postojala, odnosno nije bila sposobna za pravni promet jer nije u zemljišnoj knjizi i katastru bila pojedinačno određena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , mandolina je napisao:

sad nas zanima plaćanje poreza,  jer neko kaže da se u tom slučaju ne plaća porez a neko kaže da se plaća

Prema članku 11. stavku 8. (starog) Zakona o porezu na promet nekretnina, porez ne plaćaju osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili pri diobi zajedničkog vlasništva na nekretnini stječu posebne dijelove TE nekretnine pri čemu omjer stečenog posebnog dijela odgovara omjeru idealnog suvlasničkog dijela na toj cijeloj nekretnini prije razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva.

 Navedenom odredbom članka 11. stavka 8. Zakona uređeno je oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina kod razvrgnuća suvlasništva te pri diobi zajedničkog vlasništva unutar jedne nekretnine na način da se u cijelosti oslobađaju od plaćanja poreza na promet nekretnina osobe koje razvrgnućem suvlasništva te pri diobi zajedničkog vlasništva stječu posebne dijelove te nekretnine pod uvjetom da omjer stečenog posebnog dijela odgovara omjeru idealnog suvlasničkog dijela na toj cijeloj nekretnini prije razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva.

 Ako se radi o tome da osobe koje su primjerice suvlasnici unutar nekoliko nekretnina rješavaju imovinske odnose, kako se radi o više nekretnina nije moguće primijeniti odredbu članka 11. točke 8. Zakona obzirom da se u tom slučaju primjenjuju odredbe o zamjeni nekretnina, i prema ovome glede konkretnog slučaja bi po meni Ruby apsolutno bila u pravu. 

Međutim, prema odredbama čl. 13.Zakona o porezu na promet nekretnina koji je trenutno na snazi, propisana su opća oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina, prema kojem su, između ostalih osoba, poreza oslobođene i osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili pri diobi zajedničkog vlasništva stječu posebne dijelove TE ILI TIH nekretnina, neovisno o omjerima prije i nakon razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva.

Sukladno navedenom članku, porez se ne plaća ako se nekretnina ili više njih steknu rješavanjem imovinskopravnih odnosa sklapanjem ugovora o razvrgnuću suvlasništva ili ugovora o diobi zajedničkog vlasništva neovisno o omjerima prije i nakon sklopljenog ugovora, glede čega sam mišljenja da u konkretnom slučaju porezni obveznici koji stječu u vlasništvo nekretnine koje su predmet razvrgnuća, oslobođeni su plaćanja poreza.

prije 11 sati , mandolina je napisao:

Službenica na poreznoj nam kaže da se porez ne plaća ako u naslovu piše

Jedna mala opaska, naime u naslovu može svašta pisati, no s aspekta oporezivanja svaka se isprava promatra po svom sadržaju, a ne po svom nazivu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 17 minuta, mandolina je napisao:

Pročitao sam sve to ali opet mi nije jasno da li u ovom našem slučaju plaćamo porez ili ne
Primjer: 
Stipe daje Mati 200 m2 na k.č. 245
Mate daje Stipi 130 m2 na k.č. 136
Marija daje Mati 450 m2 na k.č. 876

 

 

Zar nije napisano🤔

 

Prije 29 minuta, Matrix je napisao:

glede čega sam mišljenja da u konkretnom slučaju porezni obveznici koji stječu u vlasništvo nekretnine koje su predmet razvrgnuća, oslobođeni su plaćanja poreza.

Jasnije ne može👍

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija