Jump to content

Vraćanje darova


3R/3C GO

Preporučene objave

Može li mi netko odgovoriti. Jesam li ja dužna platiti nužni dio drugom nasljedniku koji nije spomenut u oporuci, a primila sam zaživotne darove od oporučitelja ili će se nužni dio automatski naplatiti iz ostavine koja je pozamašna, ali je moj dio u njoj zanemariv tako da mi ne bi pokrio nužni dio iz mojih zaživotnih darova. Odnosno ima li prednost naplate nužnog dijela vrijednosti zaživotnih darova iz ostavine bez obzira komu je ona oporučno pripala. Ili je to možda na volji osobe koja traži nužni dio hoće li dirati vrijednost darova iz njegovog "đepa" iako je ostavina drugome nasljedniku puno veća i dovoljna za isplatu nužnog minimuma. Molim za savjet. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim još za pojašnjnje. Ako ima dovoljno u ostavinskoj masi  za namirenje nužnog dijela,  ali većinski nasljednik po oporuci je osoba koja nije dobila  dobila posljednji zaživotni dar ostavitelja nego pedzadnji.

Znači li to da  moja sestra koja mene želi zaštititi od isplate svog nužnog dijela trebala tražiti isplatu nužnog dijela samo iz ostavine jer tada ja ne bih bila oštećena. Hvala puno .

Gledamo kako riješiti to pitanje jer sam ja nešto od tate za života dobila. ali je brat dobio više i još gotovo cijelu ostavinu koja je velika. Tako da želimo bar malo ispraviti nepravdu nanasenu oporukom sestri i meni koju je moj brat s tatom potajice napravio 2 mjeseca prije smrti, a koju ipak nećemo sporiti. Tata i brat inače nisu bili u dobrim odnosima, al eto na kraju iznenađenja.

Veliko hvala ako mi netko može pomoći da krenem pravim putem  u cijeli slučaj jer bit će sigurno sud.

Stoga ukoliko sestra mora tražiti vraćanje darova svih ako uopće želi doći do njegovog dara to će sjesti na naplatu mog dara.

Da li to znači da ću ja da bi žaštitila naplatu iz mojih darova morati pokrenuti parnicu također za nužni minimum jer ti moji darovi

otprilike pokrivaju nužni moj minimum te bi isplatom mojih darova bio povrieđen i moj nužni minimum.

Isprike na većem postu, ali hitno mi je znati jer se moram izjasniti na sljedećem ostavinskom ročištu.

Veliko hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

U tijeku je ostavinski postupak u kojem je pročitana oporuka. Jedan od nasljednika traži svoj nužni dio koji može potraživati iz oporučne imovine i iz zaživotnih darova pokojnika.

Ja sam za života pokojnika primila darove, a u ostavinskom postupku još vrlo malo imovine. Ukupno i moja ostavinska imovina i darovi bi pokrivali otprilike i moj nužni minimum.

Zanima me može li se tijekom ostavinskog postupka dati ostavinska Izjava u smislu da zadržavam pravo na svoj nužni dio pa da se tako zaštitim od potrživanja drugog nasljednika koji će tražiti svoj nužni minimum.

Ili ja moram u sudskom procesu dokazivati da su mi darovi i dobiveno ostavinom zapravo moj nužni minimum?

Voljna sam i dobiveno oporukom ponuditi samo da ne moram u sudski proces. Može li potražitelj nužnog minimuma odbiti ponuđenu imovinu koja je sada na raspravi u oporučnoj masi i tražiti zapravo samo novce?

 

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonski sam nasljednik i imam dobivene zaživotne darove. U oporuci ima još dosta imovine, ali nisam oporučni nasljednik.

Nisam sigurna da li je darovima namiren moj nužni minimum.

Trebam li tijekom ostavinskog postupka procijeniti svu imovinu kako bih znala je li tražiti namirenje mog nužnog minimuma iz oporučne ostavine ili ne? 

Zahvaljujem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , 3R/3C GO je napisao:

Nisam sigurna da li je darovima namiren moj nužni minimum

Vi morate znati da li vam je ili ne oporukom povrijeđeno pravo na nužni dio, da bi mogli istaknuti prigovor radi povrijede prava,dakle radi se o prigovoru pa ako se suprotna strana usprotivi vašim navodima, javlja se spor, a samim tim i druga vrsta postupka čije troškove će platiti stranka koja izgubi u postupku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

postoji li izvanparnični postupak kojim se može utvrditi iznos nužnog minimuma kako bi se znalo da li ići u sudski postupak za potraživanje istog ili radije ne da se ne izgubi spor.

Može li se ta procjena iznosa nužnog minimuma zatražiti tijekom ostavinskog postupka ili kasnije u izvanparničnom postupku pri ostavinskom sudu.

Zahvaljujem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, ne postoji, nužni dio je zakonska kategorija, to je polovica onoga što biste trebali dobiti da je nasljeđivanje provedeno po zakonom utvrđenim nasljednim redovima. Dakle, ako nasljeđuju bračni drug i dvoje potomaka, svatko bi po zakonu dobio po trećinu nasljedstva. Ako nasljeđuje samo jedan od nasljednika, ostalih dvoje nasljednika mogu potraživati po polovina onoga što bi im pripadalo po zakonskim nasljednim redovima, a to je šestina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija