Jump to content

Raspolaganje nekretninama u vlasništvu JLS bez natječaja


Lewander Brown

Preporučene objave

 

Nekretnine u vlasništvu JLS mogu se prodavati kroz postupak provedbe javnog natječaja i prema utvrđenoj tržišnoj cijeni.

Ali zanima me kako tumačite iznimke iz članka 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te članka 176. Zakona o prostornom uredenju? Očigledna razlika je što ZVDSP propisuje mogućnost provedbe prodaje nekretnina bez javnog natječaja dok ZPU propisuje obvezu! Međutim koji su to slučajevi u praksi? 

 

Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim što ZVDSP propisuje tu mogućnost između RH i JLS kada se radi o općem interesu (npr.gradnja škola, vrtića, dvorana...) ostalo oba zakona propisuju slično osim što ZoPU kao lex specijalis propisuje obvezu kada se radi o osobama kojima je to potrebno radi formiranja građevne čestice na kojoj se planira gradnja ili se legalizirana građevina nalazi na dijelu zemljišta u vlasništvu JLS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala :)

 

A kako tumacite dio navednog clanka 176. ZPU u pogledu tih iznimki - da formiranje izgradene/neizgradene cestice MORA BITI U SKLADU s urbanističkim planom uredenja? 

Sto to znaci, da li da ta izgradnja odnosno formiranje cestice zbog koje se trazi otkup zemljista u vlasnistvu mora biti predviđena(urisana) urbanističkim planom (tipa izgradnja neke ceste, skole ili neceg u kavnom ineteresu) ili to samo podrazumijeva da je na tom podrucju/ zemljistu moguca izgradnja nečega sto stranke zele i sto sama JLS prihvati ...? 

 

Ne poznajem dobro prostorno urednje i planiranje pa mi je to dosta nejasno! 🙄

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija