Jump to content

Osiguranje robe u prijevozu


Borgec

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molim Vas za odgovor na slijedeće pitanje.

 

Da li postoji obveza prijevoznika da osigura robu koju prevozi?

Naime, jedna je osoba dala jednom prijevozniku robu na prijevoz, te je tome prijevozniku na odmaralištu u Italiji ukraden cijeli kamion zajedno sa robom.

 

Dakle, da li postoji kakav propis koji bi obvezivao prijevoznika da osigura robu koju prijevozi od krađe ili drugih oštečenja.

 

Zahvaljujem.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Informacija iz prve ruke glasi: svaki je prijevoznik u međunarodnom prijevozu roba dužan imati sklopljeno osiguranje od odgovornosti vozara - po zakonu - do određene sume novaca. Preko zakonom propisanog iznosa nije Vam dužan nadoknaditi ostatak, ako on postoji... To što naši prijevozniki tu riskiraju ko im je kriv.

 

Zato ljudi tražite vozare koji su kompetentni za međunarodni prijevoz, a ne da ušićarite 100 eura gubite velike svotice. Zapravo Vas ne žalim jer sam svakodnevni svjedok onog tipa ... a onaj bu mi to prevezel za 100 kn manje... pa nek ti taj i vozi...

A kaj misliš zakaj je jeftiniji, jednostavno ne plaća silna osiguranja koja mi ostali pošteni plaćamo...

 

No, nadalje ukoliko je vrijednost robe puno veća od osiguranja koje vozar ima svaki vlasnik robe mora to i napomenuti te se tada sklapa dodatna polica, no društvo moje to se mora opet platiti..

Zato i postoji nalog za utovar kojim se dogovara prijevoz tereta...i ostali detaljčići..

 

To Vam je kao kad Vi nama dajete savjete odvjetnik košta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kolega, prijevoznik svakako odgovara za štetu prema CMR konvenciji (Konvencija o ugovoru o međunarodnom prijevozu robe cestom), i to do ograničenog iznosa ukoliko ima uvjete za ograničenje odgovornosti (da nije štetu uzrokovao namjerno ili ponašanjem izjednačenim s namjerom) što je u ovom slučaju dvojbeno. Sudska praksa CMR-a je po tom pitanju vrlo razjedinjena, takvi su slučajevi vrlo česti, naše sudske prakse gotovo i nema, tako da odgovor na to pitanje ovisi o dokaznom postupku i informiranosti suca i stranaka u postupku. Pitanje osiguranja je neovisno o pitanju odgovornosti za štetu. Ako prijevoznik nije sklopio osiguranje, to nije relevantno za ovaj slučaj. Ovim sam se pitanjem dosta bavila, pa će mi biti drago pružiti vam dodatne informacije u slučaju potrebe.

Nikoleta Radionov Radenković

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija