Jump to content

Privremeno porezno rješenje za nekretninu i procjena vrijednosti


kornelije

Preporučene objave

Pozdrav svima! 

Kupljena je nekretnina. JB je napravio prijavu za porez po službenoj dužnosti. U roku par dana kupcu stiglo "Privremeno porezno rješenje" utemeljeno na vrijednosti iz Ugovora, bez da je kupac stigao sam prijaviti nastalu poreznu obvezu.

1.Treba li i kupac unatoč tome napraviti svoju prijavu uz popunjeni obrazac u kojem se navode detalji nekretnine? 

2.Koliko se dugo nakon uplaćenog "Privremenog rješenja" čeka na trajno porezno rješenje i kraj trakavice s porezom? Hoće li porezna raditi neku svoju procjenu vrijednosti?

3.Može li se u međuvemenu ulagati u nekretninu i povećavati joj vrijednost ulaganjem? Hoće li se to reflektirati na eventualnu novu procjenu od strane porezne kod donošenja trajnog poreznog rješenja?

4.Treba li kupac napraviti elaborat stručne procjene nekretnine prije tog ulaganja, ili je dovoljno fotkati prije uređivanja da jednog dana poreznik vidi stanje kupljene nekretnine? Nije se radila procjena prije kupnje jer su stvari bile jasne same po sebi. 

Hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ne, dostavom isprave od strane JB smatra se da je izvršena prijava poreza na promet nekretnina.

2. Porezno tijelo može, prema čl.24 Zakona o porezu na promet nekretnina, naknadnom provjerom utvrditi da postoji osnova za izmjenu porezne obveze utvrđene PPR-om te rješenjem utvrditi razliku. Na to rješenje porezni obveznik može izjaviti žalbu ali ista ne odgađa izvršenje novonastale obveze. Ukoliko nakon 6 godina porezno tijelo ne donese rješenje kojim se zamjenjuje PPR, porezna obveza utvrđena PPR-om smatrat će se konačno utvrđenom poreznom obvezom. 

3/4. Naravno da možete. Ukoliko se radi o ulaganju u poboljšanje uvjeta života (npr. fasada, pvc stolarija i sl.) s time se nemojte zamarati a za nešto drugo ćete vjerovatno imati projekt i/ili građ. dozvolu.

Prema statisticu PU, slučajevi naknadnog utvrđivanja porezne obveze su relativno rijetki te se godišnje donese samo 6-7% rješenja o razlici porezne obveze od ukupnog broja izdanih PPR-a. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Spitfire je napisao:

2.... Ukoliko nakon 6 godina porezno tijelo ne donese rješenje kojim se zamjenjuje PPR, porezna obveza utvrđena PPR-om smatrat će se konačno utvrđenom poreznom obvezom. 

Hvala za prvi set odgovora, Spitfire!

Šest godina mi se čini strahovito predugo razdoblje za odluku. U to vrijeme neugledna i neuseljiva nekretninica može postati luksuzni dvor. Kako će poreznici utvrditi originalno stanje ako se u nekretninu ulaže godinama?!

I zašto se čeka godinama umjesto da se promptno i jednokratno odredi visina poreza prema postignutoj cijeni?

Kakav je to porez na promet ako se ne obračunava za isplaćenu cijenu, prema trenutnoj vrijednosti nego se izračunava za neku virtualnu, buduću ili potencijalnu vrijednost? Zašto je zakonodavac uopće donio takav nepošten zakon? 

Postoji li mogućnost da por.upr. donese odluku o prihvaćanju PPR kao trajnog rješenja i prije isteka 6 godina? Može li obveznik poreza kako to ubrzati? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija