Jump to content

Promjena firme iste grupacije


Gizmo1203

Preporučene objave

Pozdrav,poslodavac zbog promjene i pomanjkanja posla nudi premjestaj u sestrinsku firmu (d.o.o)iste grupacije.i potpisivanje sporazumnog otkaza sa starom firmom i novog s novom firmom u koju bi prelazili..iako kazu da se sva prava prenose u novu firmu,u novom ugovoru to nigdje nije navedeno.znaci li to da gubimo sva prava iz stare firme?i da se time samo ograduju zbog ne isplate otpremnine?novi ugovor u toj sestrinskoj firmi iste grupacije bio bi takoder na neodredeno ali uz probni rok na 6mj,sto je zapravo malo nelogicno.Molim savjet sto uciniti u vezi potpisivanja tog novog ugovora!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje postoji velika vjerojatnost da poslodavac ovim potezom zapravo želi izigrati obvezu isplate otpremnine.

U vašem slučaju, koliko sam ja shvatio iz vašeg opisa, ne radi se o prenošenju ugovora na novog poslodavca (to vam inače regulira čl. 137. Zakona o radu), već o tome da unutar jedne firme prestaje potreba za radom određene grupe radnika, poslodavac ne zna što bi s njima, pa ih šalje u drugu firmu unutar iste grupacije (ali zasebnog pravnog subjekta), i pritom traži sporazumne raskide postojećih ugovora o radu i potpisivanje novih ugovora o radu.

Ukoliko oni tvrde da se sva prava (uključujući i otpremninu) prenose, predložite im da se to izrijekom unese u, kako sporazmni raskid, tako i novi ugovor o radu, pa ćete vidjeti reakciju.

Sve to rečeno, vi sama najbolje znadete u kakvoj se situaciji nalazite i što možete podnijeti, jer epilog cijele situacije bude otprilike ovakav - ako ne pristanete na sporazumni raskid, slijedi vam otkaz, ali u tom slučaju ostvarit ćete pravo na otpremninu (osim ukoliko bi vam napakostili pa izmislili da je razlog zbog kojeg vam otkazuju vaša krivnja) i ostala prava (primjerice pravo na novčanu naknadu HZZ-a).

Ukoliko potpišete, ostajete raditi u drugoj firmi, iako je pitanje kako dugo obzirom na probni rad, pa ako ćete po novom ugovoru raditi dosad posve nove poslove, postoji vjerojatnost da će vam otkazati s obrazloženjem da niste zadovoljila na probnom radu i na taj način, oni su se elegantno riješili svih svojih obveza prema vama.

E, sad, kakav je vaš poslodavac, sama najbolje znate, valjda je nešto slično već i radio, pa možete izvući neke zaključke koji bi vam bili od pomoći u donošenju odluke.

I još jedna bitna stvar - bilo bi jako dobro, da svi vi radnici koji ste obuhvaćeni ovime stanete zajedno, jer tada imate i veće šanse da dobijete što želite. Ukoliko ćete se rascjepkati, poslodavcu ćete olakšati posao u mogućim manipulacijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija