Jump to content

Izjava o otkazu, neisplaćena plaća, i pomoć države


uvik_u_problemu

Preporučene objave

Pozdrav svima,

već sam par mjeseci zaposlen u kafiću kao konobar, međutim kako su se kafići zatvorili od 29. 11. i gazdi nije sjela pomoć države za 11. 12. i 1. mjesec, ja još nisam dobio plaću za te mjesece (s tim da za 1. nisam ni očekivao do 15.2.).

E sad kako sam ja na financijskom izmaku, odlučio sam dati otkaz i našao drugi posao, ugovor za koji sam danas potpisao.

Sa sada bivšim poslodavcem sam razgovarao i rekao mi je da ću plaće primiti čim mu sjedne potpora države, a da samo trebam potpisati dokumente kojima izjavljujem da dajem otkaz, kako bi ta potpora mogla stići.

E tu nastaje problem, poslao mi je te dokumente na email, i kad sam pročitao primijetio sam da u njima piše da "izjavljujem pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću da nemam nikakvih potraživanja prema gore navedenom poslodavcu, te da mi je isplaćena plaća za mjesec prosinac".

Ja sam ga pitao kako da potpišem da sam primio plaću kad nisam, on kaže da je to jedini način da mu sjedne ta pomoć od države.

Zanima me može li se ovo obaviti da i dalje nemoram potpisivat laž kojom riskiram da te  novce nikad ne vidim?

unaprijed hvala na savjetu i pomoći!

uređeno: od Borbena7
Neprimjereno izražavanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni slučajno.

Ti ćeš poslodavcu dati ili redoviti otkaz ili izvanredni (jer ionako ne radiš, a i ovisi kad misliš početi s ovim novim poslom) i on je dužan dati ti plaću za mjesece koje si bio prijavljen kod njega, radio ti, ne radio, to je do njega otkud će namaknuti novac. Ako ti ne isplati plaću, prijaviti ćeš sve inspektoratu rada koji će mu naložiti da ti isplati minimalac (za više od toga ga trebaš privatno tužiti, ne isplati se). 

Tako da ne potpisuj nikakve gluposti, još i neistinite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mod je uredio originalni post jer sam iskoristio neprimjerenu riječ, ali je time malo promijenio kontekst pitanja. Svjestan sam ja da ako mi je samo cilj dati otkaz i primiti plaću netrebam ovo potpisivati. Otiginalno pitanje je bilo kako ja mogu dati otkaz, a da poslodavac primi potporu od države za navedene mjesece. Poslodavac tvrdi da su mu potrbni ovakvi dokumenti kako bi tu potporu osigurao, a kaže da bez obzira na potpisano mi je dužan isplatiti plaću, jer će hzzo provjeriti naknadno jeli mi plaća isplaćena te ako nije će svejedno morati vratiti potporu.

Jeli to istina?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne potpisuj u svakom slučaju bolje da poslodavca prijaviš inspekciji. Imala sam isti slučaj i potpisala sam zajedno s mužem jer smo radili u istoj firmi  i zadnju plaću nam poslodavac nije ni isplatio, samo nam uplatio po 200 kuna i prekinuo sve kontakte,nikad nisamo dobili ni obračun plaća niti odjavu niti bilo kakvu dokumentaciju samo ignoriše i pozive i poruke kao da ne postojimo.

Rado bi ga prijavila inspekciji radi drugih radnika jer mnoge je prevario i godinama to radi,ali neznam na koji naćin jer sam trenutno u drugoj državi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj odgovor na takve stvari ti je inspektorat rada. Oni su ti upoznati sa svime. Kada podneses prijavu, koja nije anonimna, oni izadu na teren i dobijes od njih pravovaljani odgovor da li ti je poslodavac duzan što isplatiti. Osim toga inspektorat rada ce ti sigurno izvuci placu ako ju je on duzan platiti te ako utvrdi da se poslodavac ne drzi u skladi sa propisima njemu ce naplatiti ogromnu kaznu koja ce ici u drzavni proracun

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija