Jump to content

Zajedničko skrbništvo, život u različitim državama


Mojra

Preporučene objave

Poštovani,

Bivši suprug i ja smo rastavljeni i u procesu razvoda, on je talijanski državljanin. Ove godine se planiram vratiti s maloljetnim djetetom u Hrvatsku (sad živimo u Italiji ). Za preseljenje imam punu suglasnost bivšeg supruga, odlučili smo za zajedničko skrbništvo. Mene interesira prilikom npr. izrade dokumenata djeteta ( dijete ima dvojno drzavljanstvo ) upisa u školu, itd. u Hrvatskoj s obzirom na zajedničko skrbništvo bivši suprug mora uvijek biti prisutan prilikom potpisivanja suglasnosti. Da li postoji kakva punomoć ili neki jedinstveni obrazac suglasnosti koji mi on može potpisati koji zatim ja mogu koristiti prilikom obavljanja tih stvari. Ili se to može navesti u razvodu kojeg ja prevedem na hr. jezik? Unaprijed zahvaljujem na svakoj informaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da bivši suprug baš i ne bi trebao biti prisutan. Kod prijave prebivališta tražit će se pismena suglasnost. Kod izdavanja dokumenata maloljetom djetetu kada roditelji ostvaruju zajedničku skrb zahtjev podnose oba roditelja. Međutim, iznimno zahtjev može podnijeti jedan roditelj uz izjavu da će osobnu (ili putovnicu) preuzeti drugi roditelj osobno. No, ni to ne mora, može je preuzeti roditelj koji je podnio zahtjev uz pisanu i ovjerenu suglasnost drugog roditelja. Tako da bi vam za to vjerovatno mogla poslužiti suglasnost u kojoj bi taksativno naveli za što je točno te ovjerili kod JB u Italiji čime ta privatna isprava postaje javna a poradi toga nisam siguran je li još potrebna nadovjera (Apostille). Ili da je ovjerite u RH. Možda bi točnije informacije oko toga dobili u konzulatu RH.

Što se tiče škole i sl. tu vam nikakova posebna suglasnost ne bi trebala, osim kopije odluke o zajedničkoj skrbi jer se kod iste, u dijelu odluka bitnih za dijete koje se tiču škole, liječenja i sl. primjenjuje pravilo qui tacet consentire videtur (tko šuti, smatra se da pristaje) tj. kod tih odluka presumira se da kad jedan roditelj zastupa dijete, da je drugi za njiih dao svoju suglasnost. Za primjenu toga pravila pretpostavka je, da je roditelj koji tom prigodom zastupa dijete o poduzetim radnjama obavijestio drugog roditelja (ObZ čl.108 st.3)  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija