Jump to content

Pravo na prebivalište u kući vlasništvo roditelja


aaaaah

Preporučene objave

Kćer od moje sestrične, punoljetna osoba,  od rođenja ima prijavljeno prebivalište u kući - vlasništvo njenog oca. Rođena je u izvanbračnoj zajednici , nakon raspada izvanbračne zajednice njeni roditelji   usmeno  su se dogovorili da njihova zajednička kćer  ostane živjeti u nekretnini koja glasi na oca, ali koju su zajedno dogradili i uredili njezin otac i majka. Otac je u međuvremenu zasnovao drugu izvanbračnu zajednicu, živi u stanu  koja je vlasništvo  druge izvanbračne supruge, a kuću u kojoj je  živjela moja sestrična  iznajmio je za vrijeme dok je ona bila duže odsutna zbog školovanja. Ona  sada nema gdje stanovati, ostala je bez posla, otac je ne pušta u kuću  u kojoj ima prijavljeno prebivalište niti joj želi dati dio od  vrlo visoke najamnine koju dobiva za stan kako bi si ona mogla platiti drugi smještaj. Netko joj je rekao da ima pravo na nužni smještaj u roditeljskoj kući. Što to znači, ako je točno i kako da to realizira u praksi ako je moguće. Može li njen otac prodati tu nekretninu ako i ona, njegova kćer ima prijavljeno prebivalište u toj kući. Postoji li rok zastare da diobu  zajedničke imovine stečene u izvanbračnoj zajednici?                                   

 Odgovor je potreban hitno, hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino što se ovdje može napraviti je podnijeti tužbu radi utvrđivanja i diobe bračne stečevine, jer ista ne zastarijeva. Mada nisam sigurna da li je to u Vas slučaj. Prema upitu, prije bi rekla da se ovdje radi o majčinom ulaganju u očevu nekretninu, a radi poboljšavanja uvjeta stanovanja. Ukoliko je tako, ovo potraživanje zastarijeva nakon proteka roka od 5. godina. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede prodaje otac sa svojim vlasništvom može raditi što ga je volja. 

Što se tiče imovine stečene u IZ, je li kuća bila očeva i prije zasnivanja iste? Ako nije, je li stečena darovanjem ili nasljeđivanjem? Ako su odgovori na pitanja da, ista nije stečena u IZ te ni majka ne bi imala pravo na udio u istoj. Pitanje ulaganja u istu se riješava kao što je spomenula Borbena, obveznopravnim zahtjevom ako to ulaganje nije bitno promijenilo identitet nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija