Jump to content

Učitelju potreban pravni savjet!


anonimno

Preporučene objave

Već sam veteran u učiteljskoj branši, al čovjek valjda uči dok je živ.

 

Naime, imao sam poteškoća sa vulgarnim izražavanjem nekolicine učenika. Kako bi doslovan prijenos njihovih rečenica bio pre lascivan kada bi ih verbalno priopćio roditeljima, a i poučen iskustvom da djeca često negiraju da su nešto izrekla, a roditelji im vjeruju, ja sam to što su oni rekli lijepo i uredno napisao na papir.

 

Dotični učenici su se spod onog što su rekli dragovoljno potpisali.

 

Međutim, nešto sam načuo da se to računa kao krivično djelo iznude potpisa maloljetnika bez prisustva skrbnika/roditelja/pravnog savjetnika, te da bih radi toga mogao kao osoba biti krivično gonjen!!!

 

Učenici su dobili opomene u skladu sa Pravilnikom o odgojnim mjerama, te to što su potpisali nije bilo u svrhu dokumenta, već samo kao predočenje roditeljima, i samo njima.

 

Zanima me postoji li zaista mogućnost bilo kakve tužbe? Za sada se nitko od roditelja nije požalio, zanima me što kažu zakoni, da se to slijedeći put se dogodi.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iznuđivanje iskaza

 

Članak 126.

 

(1) Tko pri ovlaštenom saslušanju uporabi silu, prijetnju ili drugo nedozvoljeno sredstvo ili način s ciljem da iznudi iskaz ili neku drugu izjavu od osumnjičenika, okrivljenika, svjedoka, vještaka ili druge osobe,

 

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

 

(2) Ako je počinjenje kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka praćeno teškim nasiljem ili ako su zbog iznuđenog iskaza ili izjave prouzročene osobito teške posljedice za osumnjičenika ili okrivljenika u kaznenom postupku,

 

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

 

Ovo se ne bi odnosilo na Vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam baš na strani učitelja, jer sam još do nedavno imala gimnazijalku i znate kako je to: svi su uvijek krivi samo ne vaše dijete. osim toga znam jako dobro koliko je tim mladim ljudima u ova burna vremena potrebno pružiti, pažnje, razumijevanja i ljubavi s jedne strani, a istovremeno strogog nadzora, burnih okršaja i čvrstog stava s druge strane.

 

svaki pokušaj da se utječe na ponašanje, a tako i na životni put mladih ljudi, po mom mišljenju, vrijedan je priznanja. osim toga, djeca jako dobro znaju kada rade loše i nikada nisu sretna zbog toga. uvijek će više cijeniti svaki pokušaj da ih se vrati odakle su skrenula.

 

za svaki posao koji radimo, i onda kada ga radimo s najboljom namjerom, možemo snositi posljedice, ali to ne znači da zato ne trebamo ništa raditi.

 

ovo nije odgovor na pitanje, ali je podrška bez obzira na posljedice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka Vam čast na poslu kojeg obavljate ! Ja ga osobno ne bih mogao obavljati bez primjene nekih "starijih" odgojnih metoda ! Jer, što reći i napraviti, kada učenik digne stolicu u zrak i baci je prema svom nastavniku/nastavnici/učitelju/učiteljici ...

 

Možda samo jedan primjer, kako smo mi, roditelji, neke stvari (koje Vas ovdje muče) postavili na roditeljskom sastanku : kada kao učitelj/nastavnik/profesor imate problem, sazove se izvanredni roditeljski sastanak. Na tom sastanku tema jest (bez imenovanja problematičnih) ponašanje naše djece. Na tom se sastanku doslovno zatraži (i o tome pismeno sastavi) od roditelja da potvrde Vaša razmišljanja i postupke, ili da predlože neko bolje rješenje. Konkretno, mi smo "dali dozvolu" učiteljici razredne nastave da napravi nešto slično kao što ste opisali u pitanju, ali smo i dali konkretne prijedloge što još i kako napraviti. Svi smo smatrali da nije time dovedeno u pitanje zakonito ponašanje učiteljice, svi smo bili upućeni u postupke i nije bilo problema, tim više što su prijedlozi bili naši.

 

Samo strpljivo ! Možda dobijete veću podršku roditelja nego očekujete, možda i ne. Nemojte padati na klasične "roditeljske fore" poput, pa škola je ta koja treba djecu odgajati ... Ne ! Djecu odgajamo svi skupa zajedno, prvo i ponajprije roditelji, zatim svi ostali - bake i djedovi ili dječji skrbnici, tek zatim dječji vrtići, škole i ustanove, a nažalost, tu je i televizija ! Pa ako je roditeljima u interesu da im djeca imaju ne samo obrazovanje, nego i odgoj, onda moraju malo i surađivati, barem toliko da sami kažu što misle o nečemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija