Jump to content

Kazna zatvora


damirkis84

Preporučene objave

Poštovani,

 

Zbog navodne pronevjere 30000 kn osuđen sam na 22 mjeseca zatvora.

Ovih dana sam nakon niza odgoda odlučio se pomiriti sa situacijom i preuzeo riješenje o upučivanju gdje mi je navedeno da se javim u Remetinec 16.04.

Cijeli slučaj sam shvatio olako jer nisam kriv te uopće nisam angažirao odvjetnika te sam prošao kako i vidite. Smatram da je kazna nebulozna čak i da sam kriv za navedeno. U slučaju je bio niz svjedoka koji su govorili u moju korist ali je iz nekog razloga sutkinja dosudila navedeno, čak je i tužitelj bio iznenađen.

Uglavnom, da skratim priču, postoji li koji način da što prije izađem iz zatvora ili eventualno čak da i ne odem. Također, mogu li poslije tužiti odvjetništvo odnosno tražiti naknadu štete ili neko razmatranje cijelog slučaja jer stvarno nisam kriv za ništa za što me se tereti.

Zahvaljum unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, damirkis84 je napisao:

Uglavnom, da skratim priču, postoji li koji način da što prije izađem iz zatvora ili eventualno čak da i ne odem.

Za raniji izlazak postoji par opcija, ali nijedna nije sigurna -

1. uvjetni otpust - nakon polovice izdržane kazne zatvora, moći ćete podnijeti prijedlog za uvjetni otpust, prihvaćanje kojeg uvelike ovisi o vašem ponašanju tijekom izdržavanja kazne zatvora te mišljenju vašeg referenta (koji će vam biti određen). Dobra stvar je da se ne radi o nasilnom kaznenom djelu, pa su šanse za udovoljavanjem prijedlogu dobre (ali nisu 100%-tne).

2. molba za pomilovanje. Problem je što naš aktualni Predsjednik (koji jedini ima ovlast da pomiluje) javno govori kako se on tom svojom ovlašću nema namjeru koristiti i koliko mi je poznato, dosad i nije dao nijedno pomilovanje (ukoliko griješim, slobodno me ispravi netko tko ima drugačijih saznanja). Plus što Predsjednik ni nema neki rok u kojem bi trebao odlučiti o molbi.

3. pojava naknadne olakotne okolnosti, koje nije bilo u trenutku donošenja pravomoćne presude, primjerice rođenje djeteta, sklapanje braka, pronalazak redovnog posla ili slično. U tom slučaju možete podnijeti zahtjev za obnovom (tzv. nepravom) kaznenog postupka, pa će vam sud ili skinuti par mjeseci kazne ili izreći drugačiju vrstu sankcije (prednja opcija je izglednija u praksi).

Potpuno izbjegavanje zatvorske kazne u slučaju pravomoćne osude, legalnim putem, nije moguće. Možete eventualno tražiti odgode, ali za to mora postojati opravdani razlog specificiran Zakonom o izvršavanju kazne zatvora i ne možete rabiti tu okolnost do kraja života.

prije 1 sat, damirkis84 je napisao:

Također, mogu li poslije tužiti odvjetništvo odnosno tražiti naknadu štete ili neko razmatranje cijelog slučaja jer stvarno nisam kriv za ništa za što me se tereti.

Pravo na naknadu štete imali biste isključivo u slučaju kada biste uspjeli ishoditi naknadnu oslobađajuću presudu, bilo kroz neki izvanredni pravni lijek u kaznenom postupku bilo kroz ustavnu tužbu (ili tužbu Europskom sudu za ljudska prava), pa ponovljeni postupak.

Za izvanredni pravni lijek u kaznenom postupku morate imati opravdani razlog zbog kojeg ga podnosite, postoje 3, ali već sad vam mogu reći da na 2 možete zaboraviti - zahtjev za zaštitu zakonitosti jedino može podnijeti državni odvjetnik (dakle, ne vi), a zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude je vezan rokom od mjesec dana od dostave pravomoćne presude, koji rok je već debelo protekao.

Ostaje vam samo zahtjev za obnovu kaznenog postupka, no tu morate imati određeni razlog zbog kojeg ga podnosite, ne možete samo podnijeti zahtjev i očekivati od suda da ga ozbiljno razmotri. Najčešći razlog obnove je saznanje za novi dokaz, znači onaj koji nije bio upotrijebljen u ranijem postupku jer se za njega nije znalo.

Druga opcija je ustavna tužba, ali bojim se da ste i tu u debelom zakašnjenju, jer je i ona vezana rokom od 30 dana od primitka odluke kojom ste iscrpili svaki drugi redovan pravni put.

Nažalost, vrijeme za reakciju bilo je u trenutku kad je to bilo aktualno, sada su opcije značajno limitirane.

Ono što mogu reći jeste da mi se ovakva osuda na 22 mjeseca bezuvjetnog zatvora, za pronevjeru u iznosu od 30 tisuća kuna odnosno osnovni oblik KD pronevjere (čl. 233. st. 1. KZ-a) za koji je predviđena kazna zatvora u trajanju 6 mjeseci do 5 godina, čini suviše strogom osim ako u postupku nisu bile utvrđene neke brutalne otegotne okolnosti, tipa da ste okorjeli kriminalac ili nešto slično. Faktički ste dobili 40% maksimuma što je suludo ukoliko je riječ o prvom KD s vaše strane. Razumio bih djelomičnu uvjetnu osudu, ali ovoliku kaznu bezuvjetnog zatvora... Ne razumijem, osim ovih iznimaka koje sam naveo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.

Sve sam to tako nekako i pretpostavljao.

Da, zamislite moj šok na presudu. Nikakvih otegotnih okolnosti nije bilo, niti sam prije kažnjavan niti bilo šta drugo, sve mi je to jako čudno i još uvijek ne vjerujem da se ovo događa. Da ne spominjem da sam poslije optužnice 5 godina radio na istom radnom mjestu u drugoj firmi i nije bilo nikakvih problema.

Još veći mi je revolt što poslodavac koji me je tužio ima 10-ak optužnica i dužan je 10 milijuna kn poreza državi i nikom ništa, eno ga uživa u mirovini i na slobodi.

Teško je to sve vjerovati da je moguće u jednom civiliziranom društvu.

U međuvremenu sam bio u Irskoj i sve vodi k tome da ću se vratiti jer teško da više mogu živjeti u ovakvom društvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ovo je totalno van sudske prakse, jedini slučajevi za koje znam da se išlo ovako rigorozno za prvo KD jesu uz doista mnogobrojne otegotne okolnosti ili kad je samo djelo teško po sebi.

Ovo je faktički privredni kriminal, sa ne pretjeranom štetom, a kazna ovakva?! Žalosno, ispada da ste jedva malo manji kriminalac od bivšeg premijera, a usporedite KD-a i štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija