Jump to content

Vlasništvo stana nakon rastave braka


again

Preporučene objave

Bivši suprug i ja smo podignuli kredit i kupili stan koji smo tada pisali na njega. Dio smo dali u cashu u jednakom omjeru. 2016.g.(za vrijeme braka) stan mi je poklonio i u zemljišnim knjigama je to zabilježeno. Na stanu je upisana banka zbog kredita i ja kao vlasnik. Kredit glasi na bivšeg supruga, a ja i moja mama smo sudužnici. 2019.g. smo se rastali, ja živim u stanu s djecom, on ne plaća ništa pa ni kredit ni alimentaciju, ja plaćam kredit-ne želi prenijeti kredit na mene niti se odreći stana ali ne pokreće ni tužbu za podjelu imovine. U banci su mi rekli da ne mogu ništa bez njegovog pristanka, ispada ovako: ne mogu prijevremeno otplatiti kredit jer on može podići sve novce s računa koji su preko iznosa mjesečne rate, ili ako plaćam mjesečnu ratu i dođemo do kraja otplate neće mi dati brisovno očitovanje bez njega. Banku sam obavijestila o svim promjenama u smislu da on ne radi-nisu ga tražili dokaz o tome, da ne živi više na adresi stana itd. On traži ili da ga isplatim što nemam otkuda ili da prodamo stan čime opet ne dobivamo ništa jer nakon zatvaranja kredita i podjele na pola ostaje mizeran iznos. Kredit većinu godina plaćam ja budući da je on bio pretežno nezaposlen. Molim savjet, iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, again je napisao:

On traži ili da ga isplatim što nemam otkuda ili da prodamo stan

Pravno gledajući Vi niste u obvezi ni da ga isplatite niti da prodajete stan, ovo iz razloga što iz okolnosti koje ste naveli predmeti stan više nije pod režimom bračne stečevine.

Kako?

Kupovinom stana u bračnoj zajednici i upisom vašeg supruga kao vlasnika, stan je bio u suvlasništvu oba bračna druga i bez vašeg upisa u zemljišnoj knjizi, nakon čega suprug pravno raspolaže stanom na način da vam isti daruje, no treba naglasiti da je on mogao raspolagati isključivo svojim suvlasničkim dijelom, odnosno prenijeti na vas svoje suvlasničko pravo, čime vi postajete vlasnica nekretnine u cijelini, te ista izlazi iz režima bračne stečevine. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija