Jump to content

izmjene Zakona o vlasništvu-upis bez uporabne


marty

Preporučene objave

Poštovani korisnici!

Imam pitanje vezano za Izmjene Zakona o vlasništvu objavljene u NN 79/06. Navodno se zakon počeo primjenjivati od 01.01.2007. te shodno tome, gruntovnica navodno ne dozvoljava upis novoizgrađene građevine bez priložene uporabne dozvole. U slučaju da ste izgradili kuću npr. stupnja dovršenosti cca 65% i stavili ju pod krov na temelju pravomoćne građevinske dozvole, a fali Vam novaca za njeno dovršenje i ishođenje uporabne dozvole, ne možete realizirati kredit u banci za dovršenje objekta jer Vam gruntovnica prema novom zakonu kuću neće upisati, a banka Vas traži vlasnički list sa upisanim objektom.

Moje pitanje je da li se može po novom Zakonu na temelju kupoprodajnog ugovora upisati vlasništvo na poseban dio (stan) zgrade upisane na katastru i u zk-izvatku na kojem stoji zabilježba da nije priložena uporabna dozvola?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponovno apeliram na odgovor od znalaca!

U odluci objavljenoj 17.07.2006. u Narodnim novinama broj 79/06 stoji da se Zakon počinje primjenjivati 8 dana od objave. Na "Legalisu" ukratko piše da se primjenjuje od 2007.

Koliko uspjevam sama rastumačiti izmjenu Zakona, vlasništvo se nemože uspostaviti ako nema uporabne dozvole. U slučaju prilaganja potvrde nadležnog tijela upis je moguć sa zabilježbom. Da li se išta promjenilo od početka godine prilikom predaje zahtjeva na gruntovnicu? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ovako ja sam prije nove godine isao u urbanisticki ured da pitam u vezi uporabne dozvole (gradevinska je predana u gruntovnici) u kojem mi je dan papir u kojem pise da za tu kucu (izgradena 87 ) koja ima gradevinsku dozvolu nije potrebna uporabna dozvola-posto se tih godina izdavalo samo rijesenje ( nije bilo planova kuca-koje su radili arhitekti) znaci nemaju po cemu izdati uporabnu dozvolu posto nemju planove kuce

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija