Jump to content

Godišnji - kad se može poćeti koristiti


Jetti

Preporučene objave

Jedno pitanje mi se pojavilo u praksi, a ne mogu naći neku adekvatnu zakonsku odredbu za njegovo rješavanje....

 

Kad radnik može koristiti godišnji za tekuću godinu i u kolikom trajanju.

 

Imali li radnica, koja je na neodređeno već nekoliko godina i u cijelosti je iskoristila godišnji za 2006. godinu, a od polovica ožujka 2007. godine ide na porodiljni dopust, pravo u veljači 2007. godine iskoristiti cijeli godišnji za 2007. godinu?

 

Prema mojem mišljenju ima, ali mi treba zakonsko uporište. Naime, poslodavac kaže da nema i ne pušta je na godišnji....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raspored korištenja godišnjeg odmora

Članak 56.

(1) Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ovim Zakonom.

(2) Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor i razonodu raspoložive radnicima.

(3) Radnika se mora najmanje 15 dana prije korištenja obavijestiti o rasporedu i trajanju godišnjeg odmora.

(4) Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo koristiti kada on to želi, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije, ako kolektivnim ugovorom nije određen drukčiji rok.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam ja dobro taj članak, no problem je u čl. Članak 55. na koji se poslodavac (po mojem mišljenju neutemeljeno poziva), naime tvrdi da nema pravo jer neće raditi najmanje šest mjeseci u godini:

(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste­čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

(2) Član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je bio u vojnoj službi, može godišnji odmor u cijelosti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.

 

Poslodavac (ponovno smatram) neosnovano tvrdi da ima pravo na godišnji tek nakon 6 mjeseci rada (što bi bilo da se prvi put zapošljava)...na iskreno govoreći zakon ne kaže kad radnik, i koliko godišnjeg, može koristiti u godini u kojoj je ostvario pravo na godišnji...a ja ne mogu naći nikakvu sudsku odluku u tom smislu ili mišljenje kojeg nadležnog tijela...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje prvo bitno odrediti koji se pravni propis primjenjuje, da li Zakon o radu ili postoje neki pravilnici za konkretnu pravnu osobu, a onda se može dalje elaborirati.Inače članak ZOR o pravu na razmjerni dio godišnjeg odmora kaže

Pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora

 

Članak 51.

 

(1) Radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora, određenog na način propisan člankom 40. ovoga Zakona, za svakih navršenih mjesec dana rada u slučaju:

 

– ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos, zbog neispunjenja šestomjesečnoga roka iz članka 50. stavka 1. ovoga Zakona, nije stekao pravo na godišnji odmor,

 

– ako radni odnos prestane prije završetka šestomjesečnoga roka iz članka 50. stavka 1. ovoga Zakona,

 

– ako radni odnos prestane prije 1. srpnja.

 

(2) Pri izračunavanju trajanja godišnjeg odmora na način iz stavka 1. ovoga članka, najmanje polovica dana godišnjeg odmora zaokružuje se na cijeli dan godišnjeg odmora.

 

Iz ovog članka stavka 1., alineje jedan je vidljivo da radnik stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci rada u tekućoj godini, ne može se koristiti novi godišnji odmor u 2007., a još nije proteklo vrijeme od šest mjeseci, ne može netko iskoristiti unaprijed nešto na što nije ni ostvario pravu.

Ali znači zakon mu omogućava da u tom slučaju ima pravo na rzmjerni dio godišnjeg odmora, ukoliko se ostvare pretpostavke iz ovog članka.

Niste u pravu da se u slučaju rada ne neodređeno ne primjenjuje ovaj članak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet ja.

Mislim da brkate neke stvari.

Radnik može iskoristit godišnji odmor za 2006. do 30. lipnja 2007., a vi ste napisali da je dotična radnica iskoristila svoj godišnji za 2006. godinu, pa ne znam temeljem čega bi već mogla u 2 mjesecu tražit godišnji za 2007. prije isteka 6 mjeseci rada.

Kao što rekoh jedina mogućnost je razmjerni dio go.

I sviđalo se to vama ili ne vaš je poslodavac u pravu, a i ne znam kako bi to po vama bilo logično dati nekome godišnji, a u toj godini nije ni radio dva mjeseca.A kad se netko privi put zapošljava, nema pravo na go prije isteka 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po toj logici stalno zaposleni godišnji za tekuću godinu mogu koristiti od 30.6. do 30. 6. sljedeće godine? Kaj god! Stari godišnji se može prenosit i mora se iskoristit do 30. 6. sljedeće gdine, a na novi imate pravo od 1.1. i koristitie ga u skladu s općim aktom (pravilnikom, Kolektivnim ug.), odnosno s pojedinačnim aktom (rješenjem), odnosno prema dogovoru s poslodavcem, ali prema rasporedu kako jepropisno ZOR-om.

 

Usput, rad na neodređeno ne možetrajat dulje od tri godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljem kojeg članka Zakona o radu rad na neodređeno vrijeme ne može trajati duže od tri godine?!

Sama činjenica da je nešto neodređeno, znači da nije određeno vremenski,nego se radi o radu na neodređeno vrijeme do prestanka zbog razloga određenih zakonom.Nije li vam kontradiktorno da nešto bude neodređeno, a da se s druge strane vremenski ograniči na tri godine.

Zbilja ne znam gdje i kako ste do toga došli, pa me zanima na čemu temeljite te svoje tvrdnje?

A i dalje tvrdima da ne možete 1.1.2007. počet koristit svoj go za 2007., jer se godišnji temelji na činjenici rada u vremenskom trajanju od 6 mjeseci za tu godinu, zato je i predviđeno razmjerno korištenje godišnjeg odmora, ako se ta pretpostavka ne ostvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz članka 51. nigdje ne proizlazi rok od 6 mjeseci:

 

1. radnica nije zasnovala radni odnos u 2007. nego radi već 5 godina

2. nije joj prestao radni odnos (niti neće) prije završetka šestomjesečnog roka

3. radni odnos joj neće prestati prije 1. srpnja.

 

Dakle, ovdje se ne radi o niti jednom od slučaja predviđenim ovim člankom. I dalje tvrdim da je zakon ovdje nejasan...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja ću samo navesti svoj primjer, pa vi dalje prosuđujte sami. inače nisam kod privatnika, nego u državnoj službi. 2006. g. radila sam do 30. 04., (zaposlena na neodređeno vrijeme), a od 01. 05. 06. iskoristila sam cijeli godišnji odmor za 2006. g.,a poslije toga otišla na održavanje trudnoće. godišnji iz 2005. iskoristila sam u cijelosti.što znači da nisam radila šest mjeseci u 2006. g., a ipak stekla pravo na cijeli godišnji odmor. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

 

Članak 55.

 

(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

 

(2) Član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je bio u vojnoj službi, može godišnji odmor u cijelosti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.

 

Evo našla sam ovaj članak u kojem u stavku 1. stoji da radnik koji nije iskoristio go zbog bolesti i sl. može ga iskoristiti slijedeće godine do 30.06., ali pod uvjetom da je radio šest mjeseci, znači radni odnos od šest mjeseci u prethodnoj godini je pretpostavka da bi se mogao koristiti go u slijedećoj godini.

 

 

Jetti, ako niste sigurni zašto ne nazovete Informator i pitate ih za pravno tumačenje?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja nisam nigdje naveo da rad na nedoređeno ne može trajati dulje od tri godine...to je bila izjava onog anonimaca.

 

A ta izjava je totalna gluposa jer kad je nešto na neodređeno onda je neodređeno...mislim da je onaj anonimac pobrkao rad na određeno koji ne može biti dulji od tri godine, iako ne vidi kakve to veze ima s godišnjim...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i RRIF ali ni oni nemaju pojam.

 

Inače članak 55. se odnosi na prenošenje godišnjeg odmora, a na korištenje istog u godini u kojoj je ostvareno pravo na njega - dakle, opet nije relevantan.

 

Inače imam je i mišljenje ministarstva u kojem kaže da radnica koja se vratila u prosincu s porodiljnog dospusta odmah ima pravo koristiti cijeli godišnji odmor za tu godinu pa bi sukladno tome imala pravo i na cijeli godišnji ukoliko bi radila i samo u siječnju...jer ne vidim koja bi razlika bila između bilo kojeg mjeseca u godini u kojem je radnika radio, ako ostalih 11 mjeseci nije radio...

 

Kad sam pokrenuo ovo pitanje, nadao sam se da će netko imati kakav konkretni primjer ili neku novu odredbu zakona na koju ja do sada nisam obračao pažnju, ali sve se ponovno vrti oko ovih nekoliko članaka koji ne uređuju ovo pitanja....a nisam beš ništa u svezi ovoga naša u sudskoj praksi..

 

Dakle, zakon je nejasan....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jetti, na žalost složiti ću se s vama da zakon jest u ovom slučaju nejasan, naime, ja znam za dva ovakva slučaja riješena na različite načine, dvije radice, obe pošle na porodiljni prije šest mjeseci rada u tekoćoj godini, obje imaju ugovore na neodređeno. E sada, jedna se vratila s porodiljnog i iskoristila puni godišnji odmor, druga je po povratku s porodiljnog dobila alikvotni dio. Ova prva radi u državnoj službi, druga kod privatnika.

Istu zakonsku odredbu su dva poslodavca interpretirala na različite načine, a ne može se reći da su postupili suprotno Zakonu. Sumnjam da ćeš naći zakonsko uporište koje bi potkrijepilo tvoj stav iako je, ja mislim, ispravan, dotična radnica nije imala prekid radnog odnosa, u kojem bi slučaju trebala ponovno stjecati pravo na godišnji ispunjenjem šestomjesečnog roka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija