Jump to content

Plaćeni dopust


Speedysaky

Preporučene objave

Pozdrav

Zanima me u vezi plaćenog dopusta temeljem ugovora za selidbu me sljeduje 5 radnih dana.

Naime da bih ostvario pravo poslodavac je uveo pravilo da moram raditi taj dan kada ostvarujem pravo na plaćeni dopust,a da bih promjenio prebivalište i dobio potvrdu moram ići u Policijsku postaju koja radi od 7-15 ili 8-16 a meni je radno vrijeme od 8-16 s time da putujem na posao 70 km svaki dan i natrag s posla u mjesto prebivališta nisam prije 17h svaki dan.

Ipak sam riješio potvrdu o prebivalištu i promjenio prebivalište te sam idući radni dan donio potvrdu i podnio zahtjev za plaćenim dopustom.
S obzirom na obaveze na poslu nisam mogao dobiti plaćeni dopust odmah nego tek za cca 10 dana,na što sam pristao i ispunio zahtjev za plaćenim dopustom i potvrdio potpisom.
U međuvremenu se dogodila olakotna okolnost sa zdravljem i hitnom službom i bio sam na bolovanju 5 dana,ali ne i dane kada sam trebao biti na plaćenom dopustu,bolovanje je prekinuto 3 dana ranije.
Dani su mi poništeni s obrazloženjem da se moraju koristiti odmah za selidbu,a nisam mogao zbog obaveza na poslu i u dogovoru na poslu sam pisao dane kako sam pisao,sada su mi objasnili da ne mogu jer nisam odmah koristio te dane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Speedysaky je napisao:

U međuvremenu se dogodila olakotna okolnost sa zdravljem i hitnom službom i bio sam na bolovanju 5 dana,ali ne i dane kada sam trebao biti na plaćenom dopustu,bolovanje je prekinuto 3 dana ranije.

 

prije 10 minuta, Speedysaky je napisao:

kako se radi o vojsci i MORH-u samo

S obzirom da ste sad naveli o kojem poslodavcu se radi, prema Vašim objavama, poslodavca se ne bi mogao pozvati ni na čl. 159. st. 3. Zakon o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Državna služba? Jer ako je, na internetu postoji tumačenje kolektivnog ugovora za takve stvari. Ako nije, onda može i ne mora poslodavac prihvatiti tumačenje koje se nudi za državne službenike. 

Onda možete igrati na kartu ZOR-a koji kaže da se uvijek koristi povoljnije pravo za radnika. Vama je povoljnije da se selite - kad ste na plaćenom dopustu, a ne bolesni, jel tako...

Edit: sad sam vidjela da se radi o MORHu, pa idem baš pogledati tumačenja. 

uređeno: od hetta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Plaćeni dopust službenik ili namještenik koristi neposredno nakon nastupanja okolnosti na osnovu kojih je ostvario pravo na plaćeni dopust, a ako se u vrijeme nastupa okolnosti na osnovi kojih ostvaruje pravo na plaćeni dopust nalazio na godišnjem odmoru, isti može tražiti svoj pripadajući plaćeni dopust uz prekid korištenja godišnjeg odmora.
Dakle, službeniku odnosno namješteniku mora se omogućiti korištenje plaćenog dopusta, bez obzira na činjenicu što se nalazio na godišnjem odmoru.
U slučaju prekida godišnjeg odmora zbog plaćenog dopusta, državni službenik ili namještenik dužan se vratiti na rad onog dana kada bi mu godišnji odmor redovito završio da nije bilo plaćenog dopusta."

Sa stranica Ministarstva uprave i pravosuđa. 

Za bolovanje nisam našla, ali po svemu bi rekla da "se mora omogućiti korištenje plaćenog dopusta", a to bogme nije za vrijeme bolovanja. Ali, nemam konkretno da to negdje piše. Zahtjev za zaštitu prava (ali ako su Vam pisanim putem odbili plaćeni dopust, ako nisu, tražite ga, pa ako odbiju onda šaljete taj Zahtjev) i neka objasne. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija