Jump to content

oporuka


anonimno

Preporučene objave

Gospodo, citiraću oporuku doslovno, valjda će netko razumjeti kao što sam je ja razumjela. "ostavljam Davoru gornji dio kuće, 40 četv. metara i Damiru donji dio kuće, 40 četv. metara. Nakon moje smrti Davor treba da isplati Damira u iznosu 20.000 Eura sa knjižice kojem ostavljam i svu svoju uštedjevinu sa nje. Ostalu pokretnu i nepokretnu imovinu ostavljam takodjer Davoru".

Pitanje: Kuća ima i dvor i tavan. nakon sprovedene ostavine uknjiženi smo u 1/2, tj. suvlasnici smo na pola kuće i dvora. Da li meni, Damiru pripada dio dvora i dio tavana? Davor govori da ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na tome jer smo isto shvatili. Medjutim, odvjetnik kojem sam ispričala ovo tražio je na uvid oporuku. Dala sam mu i rješenje sa ostavinske rasprave u kojem stoji da su Davor i Damir suvlasnici u 1/2 na kući i dvoru. On tumači da polovicu dvora ne mogu računati, a da polovicu tavana da. Eto zato sam i napisala i zatražila mišljenje još nekoga. Međutim, ovdje ima još jedan bitan momenat. Davor je umjesto tavana prije 10 godina sagradio još jedan kat bez Damirove suglasnosti. Što mislite sada?... Damir je taj podignuti kat video 2000. godine i tako stoji do danas. Obavijestio Građevinsku inspekciju koja izjavljuje da su prepuni posla i da će reagirati kada se Davor pojavi za legalizaciju. S obzirom da Damir hoće razvrgnuće suvlasničke zajednice kome se treba obratiti? Što je najbolje činiti. Molim Vas lijepo redom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba podnijeti prijedlog za razvrgnuće suvlasničke zajednice sudu. Tu se uzvrđuje vrijednost nekretnine, koja, ako se ne može podijeliti geometrijski, a s obzirom se radi o kući, vjerovatno ne može, će se prodati na sudskoj javnoj dražbi i novac će se podijeliti sukladno suvlasničkim omjerima. Obično onda jedan suvlasnik kupi, a na taj način isplati drugoga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razvrgnuće mi je jasno, postupak suda isto. U ovom slučaju je bitno da je djed oporučno razdijelio kuću. Prizemlje Damiru, a kat Davoru. Oni koriste svoje stanove. Za razdijeliti ostaje dvor i taj bespravno izgradjen kat. Kako bi sud to riješio? Niko se ne odriče svojih stambenih cjelina. Sporni su vrt i podignut kat (Damir nije dao svoju suglasnost za podizanje istog). Paralelno Davor tvrdi da Damir nema što raditi u vrtu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uknjiženi, bogami u 1/2 cijele kuće. Svaki ima po stan kao samostalna uporabna cjelina. Opet pitam jer mi nije jasno.

Iako je njihov otac oporukom podijelio kuću ostalo je nerazdijeljen tavan (sada bespravno podignut kat) i vrt (koji Davor koristi i neda Damiru da uđe u njega). Damir hoće da obavi razvrgnuće suvlasničke zajednice. Tumačenje odvjetnika mi je sporno da Damiru ne pripada 1/2 vrta, a kata da. čudno mi je to, zato sam i pisala i pišem. Još mi se pitanjevrto po glavi. Ukoliko Damir pribavi potvrdu ureda??? da je njegov stan samostalna uporabna cjelina, treba li onda raditi etažiranje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija