Jump to content

Suvlasništvo u omjeru 1/3 i 2/3


aleksandar.veliki

Preporučene objave

Poštovani, 

riječ je o obiteljskoj kući koja nije etažirana i dvorištu oko kuće. Na vlasničkom listu stoji da je osoba A suvlasnik 1/3 ukupnog zemljišta, a osoba B 2/3. Međusobni je usmeni dogovor da su se stanovi u zgradi (kući) podijelili tako da osoba A ima 2 stana, a osoba B 4 stana. 

Osoba B navodi da ima pravo po zakonu na 2/3 zajedničkog dvorišta, te da parking za auto u dvorištu pripada njoj 20 dana u mjesecu, a osobi A samo 10 dana jer ima manji udio u suvlasništvu. Također, osoba B odredila je koji dio dvorišta je njezin, te rekla osobi A da taj dio dvorišta ne smije koristiti. Osoba B poziva se na Zakon i kaže da tamo stoji kako suvlasnik koji ima većinu je upravitelj i može donositi pravila kojih se osoba A mora pridržavati. Odvjetnik osobe A u pisanom dopisu naveo je da je dvorište zajedničko, da se suvlasnici moraju dogovoriti na obostrano zadovoljstvo kako će ga koristiti, i tko će se kada parkirati, a ako se ne uspiju dogovoriti onda parkiranje funkcionira na principu "tko prvi njegovo". Osoba B na to odgovara da nije točno i da zakonski on određuje pravila. 

Molim za savjet tko je u pravu i što poduzeti. Puno hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

@Spitfire a kakva je situacija po pitanju vrta i parkinga ako su stanovi etažirani, 2 stana imaju većinu i dogovore recimo da treći (koji ima recimo obrt) uopće ne može parkirati u dvorištu? Dakle stanovi su etažirani, ali vrt i parking nigdje nisu u elaboratu niti su navedeni kao pripatci u vlasničkom listu.

uređeno: od marek_bla
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija