Jump to content

Žmigavac za skretanje udesno - bitan ili ne?


anonimno

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim vas pravni savjet oko slijedece situacije:

 

Supruga je bila vozac u automobilu koji je udaren od strane drugog vozila. Cekala je na krizanju sporedne ulice sa glavnom cestom i spremala se na skretanje ulijevo u kolonu automobila. Imala je znak Stop. Nakon cekanja od odprilike 4-5 minuta i propustanja svih vozila koja su dolazila sa njene lijeve strane i koja su sva vozila ravno, ulicom sa prednoscu prolaza, naišlo je i vozilo sa uključenim desnim pokazivačem smjera. Supruga je docekavsi takvo vozilo krenula naprijed 0,5 do 1 m preko linije na traku kolnika kojom su se kretala vozila sa njene lijeve strane. No vozilo koje je, prije te sporedne ulice, pokazivačem smjera davalo signal za skretanje udesno, nije skrenulo desno već je produžilo svojom trakom ravno i udarilo u prednji dio vozila moje supruge.

 

Policija je napravila zapisnik i čeka se, kako zapisnik tako i službena procjena štete na oba vozila. Jasno je da je prekršaj počinjen ukoliko se ne propusti vozilo sa prednošću prolaza, no može li se tu govoriti o nekakvoj podijeljenoj krivnji jer do sudara ne bi došlo bez uključenog desnog pokazivača smjera na vozilu koje se kretalo ravno.

 

Policijac se nije izjasnio o krivnji no dao je do znanja da zakon dopušta da vozač uključi ili zaboravi isključiti pokazivač smjera a da ipak produži ravno. Zanima nas čemu li onda služi takav pokazivač smjera ako njegovo korištenje ne obavezuje vozača na poštivanje?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(1) Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustoći prometa tako da vozilo može pravovremeno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravovremeno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao da nekoga udreš pozadi jer nije signalizirao štop svitlom da će stati, a možda mu je štop i crknuo u taj tren, ako ga udreš ti odgovaraš. žmigavci ukazuju na namjeru vozača, ali svejedno se ona ne mora ispuniti. To ženi eventualno može biti nekakva olakotna okolnost na sudu, spomenuti je ožete, ali da neće radi toga odgovarati ...teško i nikako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivnja je na onome tko je oduzeo prednost vozilu koje je imalo prednost.

 

Ako bi se, međutim, išlo na parnicu zbog odštete onda bi - sasvim teoretski gledano - odgovornost bila podijeljena, pa bi krivac platio nešto manju odštetu nego da nije bilo žmigavca.

 

No, kvaka je u tome - kako je ispravno primijećeno - da je dokazivanje stanja žmigavca nemoguće, pa to ostaje samo teoretska mogućnost.

 

Što se auto škole tiče: tamo nas uče ne samo zakonitoj nego i sigurnoj vožnji, i zato se zbog žmigavca pada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, i slijepcu je jasno tko je tu kriv. Odmah sam to jasno rekao. Ali krivnja je jedno a šteta i iznosi npr. bonusa (skidanje bonusa) druga stvar. Tu se bas ne bi nitko od vas slozio da se tu nema sto za reci. Naime, nisam spomenuo, taj isti žmigavac je bio upaljen i nakon sto je dosla policija, slučajno su bili brzo na mjestu nesreće. Postoji i jedan svjedok koji je spreman potvrditi da je taj žmigavac bio uključen. Slažem se da je to sve skupa izuzetno teško dokazivo, ali niti mojoj osiguravajućoj kući neće biti svejedno da li je tu bilo tog žmigavca ili nije.

 

Uzmimo i slijedeće: imamo stariji auto ili oštećen auto (posebno naprijed). Ako zakon dopušta tu mogućnost da nam žmigavac ostane namjerno ili slučajno upaljen a produžim ravno, vozikam se i dočekam dobar skuplji auto (čitaj: potkovanog vozača), namjerno dam desni i produžim ravno te ga kresnem a on kriv!

Ako je to u praksi po zakonu moguće onda nam je prometni zakon itekako porozan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Dajte molim Vas, u kojoj se to auto školi u Hrvatskoj uči vožnja po Zakonu. Probajte se voziti Jadranskom ili Dubrovakom avenijom u Zagrebu, najsporija vozila se voze lijevom trakom a svi pretiču desnom. Zapadno od Bregane to je jednostavno nezamislivo. Da to napraviš u Austriji ili Njemačkoj, ostao bi bez vozačke možda i na godinu dana!

 

Probajte možda ući iz sporedne ceste na glavnu dok na istoj stoji kolona pred crvenim svjetlom. Hoćeš malo sutra, proći će i dva dana dok te netko pusti. A ako pokušaš "cimnuti" biti ćeš odmah kažnjen za doduzimanje PREDNOSTI. Koje ####ne prednosti kad su već svi stajali. IMAM VLASTITA ISKUSTVA S TAKVIM "PREKRŠAJEM"!

Jednostavno u Hrvatskoj nema kulture vožnje niti koliko u Albaniji.MA KAKVA AUTO ŠKOLA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može li se tu govoriti o nekakvoj podijeljenoj krivnji jer do sudara ne bi došlo bez uključenog desnog pokazivača smjera na vozilu koje se kretalo ravno.

 

vidim 8 netocnih odgovora zabludjelih smrtnika - vrijeme je za rijec bozju ;-)

 

prvo, ovih 8 koji su do sada replyali - iduce nedjelje na ranojutarnju misu i biti izdasni pri milodaru, a drugo:

 

gledaj, ogranicit cu se na prekrsajnu odgovornost, ne i na odgovornost za naknadu stete (u tom dijelu nisam siguran jer je ona drugacija (sira) od prek/kaznene odgovornosti)

 

1. ne samo da se "moze govoriti o podijeljenoj krivnji" vec se moze govoriti o iskljucenju krivnje na strani vozacice koja se ukljucila na glavnu cestu.

 

ona je, naime, uslijed ukljucenog desnog pokazivaca pravca dovedena u zabludu u pogledu nacina kretanja vozila s kojim je kolidirala - imala je razloga pretpostaviti da se isto u trenutku njenog ukljucivanja na cestu s prednoscu prolaska nece vise kretati tom cestom, pa da ga prema tome nije niti bila duzna propustati.

 

ovakva zabluda, kako to propisuje zp, otklanja njenu prekrsajnu odgovornost u cijelosti.

 

2. upaljeni pokazivac pravca, osim iskazima svjedoka/okrivljenoga se, pod uvjetom da je prilikom nesrece razbijen, moze dokazivati i dokazuje i tehnickim putem o cemu brigu vodi policija koja vrsi ocevid.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija