Jump to content

HRVI i pravo na zdravstvo


ZG66

Preporučene objave

Poštovani,

HRVI sam 3 grupa 90%, ranjavanje u borbi, 13 rana. Dragovoljac sam od 09/91.

Umirovljen sam 94/95, nemam preostalu radnu sposobnost.

Živio sam u HR do prije 8-9 godina. Bivšoj suprugi sam ostavio stan koji sam dobio od MO.

Dokumente, osobne, imao sam na toj adresi. Nakon par godina, bivša me odjavila s te adrese. Na graničnom prijelazu, policija mi uzela osobnu iskaznicu, koja je vrijedila još par godina.

Morao sam prodati i vozilo koje sam uvezao na povlasticu a na koju sam imao pravo svakih 7 godina...

Od tada nisam bio kod liječnika, jer sam čuo da se osoba koja nema osobnu iskaznicu, navodno, automatski briše i iz zdravstvenog osiguranja.

U međuvremenu, u mup HR, izvadio sam OI sa adresom druge države u kojoj živim. S istom OI nisam mogao produžiti registraciju vozila koje sam imao, znači, s istom mogu prelaziti granicu.

Zdravstvena iskaznica koju posjedujem, nema ograničen rok, te ima prefiks HB.

Zanima me, imam li pravo na ZO u HR, kod svog liječnika, koji ima moj karton i dalje?

Malo je komplicirano, pokušao sam detaljno opisati slučaj.

Mirovinu i osobnu invalidninu i dalje uredno dobijam na račun u HR.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani pa to svi znaju nazovete jednostavno svog liječnika opće prakse i provjerite da li imate još uvijek ZO, to što vam je MUP uzeo osobnu iskaznicu znači samo da ne živite u RH tj. da imate na osobnoj iskaznici adresu u drugoj državi ali ste još uvijek državljanin RH. Vjerujem ako ne radite vani ali misli da još nisu spojili sustav i ako HZZO nije tražio podatke od mup i porezne da bi trebali imati još uvijek ZO. Najbolje je poslati liječniku opće prakse upita da li ste još uvijek kod njih prijavljeni jer su u velikim gužvama zbog testiranja i non stop ima zvoni telefon pa ne vjeruje da će te ih odmah dobiti na telefon.

uređeno: od Skywalker007
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da proširim malo opis. Znači, prvi put kad sam pristupio na IKU, dobio sam 90% privremeno, invalidnost. Još nekoliko put bilo je isti procenat, privremeno, zadnji put, trajno...

Na mirovinskoj komisiji, nemam preostalu radnu sposobnost. Sve je potvrđeno i u drugostupanjskim postupcima.

Znači, od 9/91 sam u ZNG, ista postrojba do umirovljenja po službenoj dužnosti, čin satnik HV, iako sam sudjelovao do kraja 95 u sestrinskoj postrojbi, ali nemam službeno niti dana u toj postrojbi, osim jednog papirnatog dokaza o postavljenju, na funkcijo kojoj formacijski pripada čin bojnika.

Ne tražim čin ili bilo što drugo, svoj primjer sam stavio ovdje, jer i ono osnovno što mi navodno pripada, ne mogu koristiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da nadodam na svoje upise, poznajem osobe koje su mirovinu zaslužile u Austriju, te uredno imaju liječenje u RH.

Vjerujem, želim vjerovati, da je ovo samo moj problem.

Ja ovaj problem mogu riješiti na način da se prijavim na nekoj adresi u RH, ali to ne želim, a isto to mi je predlagala osoba iz mup-a, prilikom registracije vozila koje sam uvezao na povlasticu (oštećenje donjih extremiteta veće od 50 %), pomoć pri kretanju, ali to sam odbio i prodao vozilo zbog nemogućnosti produženja registracije, a zabrana otuđenja istog, već mi je bila istekla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zdravstveno vam je odjavljeno kod nas. Te osobe koje poznajete imaju pravo na zdravstveno kod nas na temelju međudržavnih ugovora o socijalnom osiguranju. HZZO pruža liječenje koje onda plaća osiguranje matične države. Naravno uvjet za to je da žive stvarno kod nas. Ili si ga sami plaćaju.

Vi bi imali osiguranje vani i tu što nije uredu, a i kosi se s pravilima Unije koja kažu da se osiguranje može imati samo u jednoj državi članici. Situacija je čista. Ukoliko vam treba zdravstvena zaštita dok se nalazite na području Hrvatske uvijek možete izvaditi europsku zdravstvenu iskaznicu.

uređeno: od Miran89
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija