Jump to content

korištenje sudske prakse u ostavinskom postupku na sudu


Sara Jovc

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

Zanima me kako se koristi primjer iz sudske prakse tijekom ostavinskog postupka. Naime, imam slučaj sličan ovome https://www.iusinfo.hr/aktualno/izbor-dana/8660 i pričat ću u ime majke (odnosno kao da ona piše) jer mi je to lakše. 

Dakle kuća je izgrađena 1983. godine za vrijeme braka a suprug je upisan kao vlasnik 1/1 i umro je u svibnju 2003. godine. Još je u tijeku ostavinski postupak nakon pokojnog supruga i sutkinja koja ga vodi naginje odluci nepovredivosti vlasništva i upućuje na parnicu. Nisam pokrenula parnicu jer bi to još odužilo cijeli postupak (koji je ionako već predug jer je postupak bio prekinut zbog jedne parnice puno godina) a i ne sviđa mi se ideja tužbe protiv svoje djece, ma kako bilo. Piše da, ako upućeni nasljednici u određenom roku (rok je bio 30 dana i prošao je) ne postupe po rješenju suda, prekinuti postupak će se nastaviti i dovršiti bez obzira na zahtjev glede kojeg su upućeni u parnicu.

Tijekom ostavinskog postupka sam iznijela dokaze kojima potražujem polovinu kuće kao bračnu stečevinu (45 godina u braku, 4 djece, rad u masliniku i vrtu te briga o životinjama, rad u domaćinstvu i briga o djeci, briga o bolesnom suprugu do njegove smrti za što sam dobivala dodatak na njegovu mirovinu; nisam samostalno privređivala dok je suprug privređivao od ribarstva i jedno vrijeme radio u općini). 

Mogu li na samom ostavinskom postupku priložiti odluke Vrhovnog suda RH (npr. odluke VSRH Rev 882/1991-2 i Rev 577/08-2) kao dobru praksu pa da nekako sutkinju navedem da u u ostavinskom postupku odluči o bračnoj stečevini i vlasništvo pola kuće dodijeli meni? Da li sutkinja u ostavinskom postupku mora uzeti u obzir te presude Vrhovnog suda ili ih može ignorirati? 

Ako ih ne uzme u obzir i ne donese rješenje u moju korist, da li se mogu žaliti Županijskom i eventualno Vrhovnom sudu RH nakon rješenja ostavinskog postupka? Pretpostavljam da bi Vrhovni sud RH bio konzistentan u svojoj odluci s dosadašnjim sličnim odlukama. 

Puno hvala unaprijed na savjetima! Lijep pozdrav, Sara

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Na 29. 01. 2022. at 1:07, Sara Jovc je napisao:

Tijekom ostavinskog postupka sam iznijela dokaze kojima potražujem polovinu kuće kao bračnu stečevinu

Jel takav vaš zahtjev osporen od strane sunasljednika, pretpostavka da jest, zbog čega vam pozivanje na sudsku praksu u ostavinskom postupku neće imati željeni učinak, no svakako da bi itekako bilo od utjecaja u parnici. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija