Jump to content

VRAĆANJE KREDITA


anonimno

Preporučene objave

D.O.o. je odobren kredit a za jamstvo vraćanja stavljeno je založno pravo na nekretninu.

D.O.o. za vrijeme trajanja kredita sudskom presudom bude blokiran račun te on više nije u mogućnosti vraćati sredstva. Može li se davaoc kredita naplatiti iz založnog prava na nekretninu prije nego bude isplaćen onaj koji je sudskom presudom blokirao račun d.O.o.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako treba vidjeti odredbe ugovora o kreditu.

Banke u ugovore stavljaju odredbe o otkazu, a neuredna otplata je sigurno predviđena kao jedan od razloga za otkaz.

Pretpostavljam da je ugovor o kreditu solemniziran i da sadrži izjavu dužnika da ugovor ima značaj ovršen isprave pa se vjerovnik-banka ovlašćuje da neposredno temeljem ugovora provede ovrhu na nekretnini nakon dospjelosti.

Otkazom ugovora o kreditu dospijeva cjelokupna tražbina, što znači da vjerovnik može temeljem solemniziranog ugovora o kreditu zatražiti ovrhu podajom nekretnine.

Možda je nešto drugo ugovoreno?

Ovaj opisani način je klasika.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. No imam još jedno pitanje.

Do blokade računa dug prema banci bio je uredno podmirivan bez ijednog dana zakašnjenja. Dug se nije mogao vratiti jer d.O.o. vodi spor sa trećom osobom koja ga je financijski oštetila te sve dok se ne završi nije u mogućnosti riješiti svoju obvezu prema banci. Postoji li mogućnost da se ovrha iz tog razloga odgodi ??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud/javni bilježnik sigurno neće zbog tog razloga odgoditi ili obustaviti ovrhu s obzirom da je založno pravo nastalo prije blokada računa, te to založno pravo nema nikakve pravne veze sa blokadom računa. Vjerovnik (Banka) postupa jednostavnom logikom - ne vraća se kredit - aktiviraju se sredstav osiguranja. Jedinu priliku vidim da se dužnik obrati banci sa molbom da odgodi ovrhu na neko vrijeme (npr. 3-4 mjeseca) pa ako račun ne bude deblokiran - neka onda aktiviraju zalog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me, što činiti kada već otplaćuješ tuđi krediti, naravno kao jedini jamac, a korisnik kredita ne trza i k tome je spisak malo poveći koga je još nasamario. Ako promijenim firmu da li sam dužna javiti banci svaku promjenu....Ima li privatna tužba efekta uopće, troškove tko snosi ....mogućnost naplate....

Hvala unaprijed!

--

lady

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost, polozaj jamaca (u pravilu se radi o jamcima-platcima) u otplati "tudjih" kredita je vrlo tezak. Mozete pokusati kazneno goniti korisnika kredita radi prijevare ili slicnog kaznenog djela, ali je to tesko dokazivo (trazi se tzv. izravna namjera). Jedino sto vam ostaje je od banke dobiti potvrdu koliko ste platili za taj kredit pa taj iznos preko suda potrazivati od korisnika kredita, ali.... Ali ako se banka nije uspjela naplatiti od njega (a banka uzme sve moguce instrumente osiguranja i naplate), moram vam reci da su mali izgledi da ce to vama uspjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što znači, da ću imati samo dodatne troškove sudskog spora....koji može trajati i trajati uz mogućnost da nikada ne uspijem dobiti svoju lovu za otplatu tuđeg kredita koji imam na grbači slijedećih 6 godina a još ću imati i troškove parnice. Koliko npr košta ta igra živaca?. A upravo mi je pravnik predložio da hitno predam privatnu tužbu kako bih bila prva u redu čekanja.....Molim još jednom tumačenje....

--

lady

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ja bih u svakom slučaju otišao u banku i pokušao razgovorati. Predložio bih reprogam ako je hipoteka u redu. Bilo bi dobro sastaviti jedno sažeto pismo oko problema firme zašto je u blokadi. Konačno ako je stvar toliko loša, ja bih otvorio stečaj na fimom, te kao jamac bio umješać na izvještajnom ročitšu na strani stečajnog dužnika protiv banke.

 

moglo bi biti veslo!! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija