Jump to content

Ovrha obrtnika (teorija-rasprava)


crna_tocka

Preporučene objave

Poštovani,

obrtnik sam više godina, i hvala bogu dobro poslujem. No, ulazim u veliku investiciju (kredit banke) za izgradnju odnosno dogradnju poslovnog prostora za obavljanje djelatnosti, a kako su trenutno "teška" vremena počeo sam razmišljati o situaciji gdje bi eventualno moglo doći do problema sa nemogućnosti podmirenja svih financijskih obaveza.
Banka se naravno osigurala sa hipotekom na tu nekretninu, procjenjena vrijednost trenutne nekretnine pokriva iznos tog kredita, a kada će dogradnja biti dovršena, procjenjena vrijednost pokriva i "dupli" iznos kredita.
Ono što me zanima, generalno kako zakon stoji u pogledu na ovršenje obrtnika?

Primjerice, imam(o) obiteljsku kuću gdje živim sa suprugom i djecom, 1/2 vlasništvo moje i 1/2 supruzino. Kada, odnosno da li se uopće može zakonski "dirati" u konkretno tu kuću?
Jasno mi je da ako primjerice ne platim pokoju ratu kredita da će ovrha ići na tu nekretninu u "vlasništvu" obrta gdje je i hipoteka banke vezana uz kredit, no kako se osigurati da ti "ne diraju" ono osnovno, poput obiteljske kuće?
Da li je dovoljno da je supruga u 100%tnom vlasništvu kuće?

Dakle, zanima me kako to sve funkcionira u praksi - jer naravno mora se čovjek pripremiti za najgore situacije, bez obzira što sada sve funkcionira dobro i ne postoje indicije da bi krenulo na loše.

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, tako sam i mislio s obzirom da je samo ta nekretnina pod hipotekom vezanom uz poslovni kredit.

No kako mi je malo zakon o obrtu, odnosno stavak/članak "obrtnik odgovara svom svojom imovinom" zbunjujuća - pročitao sam svašta, da tu samo ulazi imovina koja je unesena u obrt pa sve do  "najnovijeg" gdje ti doslovce mogu uzeti i gaće.

Pa ajmo još dublje. Primjerice, nisam otplaćivao taj poslovni kredit i banka je uzela tu nekretninu na kojoj je imala hipoteku i kompletno se naplatila, dakle ništa od toga nije ostalo. No, dužan sam još i poreznoj, dužan sam dobavljačima itd.
Pretpostavljam da bi u tom slučaju proglasio "bankrot", odnosno zatvorio obrt. No naravno tu ne prestaju moje obaveze. Vjerujem da ako se ne radi o prevelikim dugovima, idu prvo ovrhe na moj privatni tekući račun, a tek onda na nekretnine na kojima sam vlasnik/suvlasnik?
Moja supruga i djeca nemaju nikakve veze sa mojim dugovima, osim naravno ako ne žive u kući nad kojom je ovrha?

Dakle, ja da bi svojoj obitelji osigurao osnovno, odnosno da "osiguram" kuću u kojoj živimo, dovoljno je da ja nemam na njoj suvlasništvo. Prijepis na suprugu mogu naravno napraviti kada god poželim, odnosno prije ovrhe na moj udio suvlasništva i to je sve zakonski čisto?

Ili druga opcija otvoriti d.o.o. i odvojiti posao od privatnog pa ako sve ode, otvoriš novu firmu i kreneš od tamo (kako to rade neki naši poduzetnici) - malo šale :)

Naravno, sve to pričam u teoriji, nije mi cilj nikoga muljati, jer i sam imam potraživanja od nekih kupaca, pa i onih koji su otišli u stečaj i znam kako je dok ne možeš naplatiti dug.
Cilj je svakako i dalje poslovati pozitivno, podmirivati sve obaveze u roku i ne brinuti previše oko ovakvih stvari, ali bome dok se uputiš na (meni) veliku investiciju počinješ razmišljati kako zaštiti ono osnovno (kuća) i najvrjednije(obitelj) od financijskih problema.

Hvala još jednom.


 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija