Jump to content

Upis vlasništva u ZK, određenog djela nekretnine!


Ivan991

Preporučene objave

Pozdrav,

darovnim ugovorom sam naslijedio 1/2 nekretnine. S obzirom da kuća nije etažirana, (ima dvije etaže i potkrovlje), napravio sam aneks na darovni ugovor s darovateljem, gdje je točno precizirano da mi darovatelj daruje u isključivo vlasništvo 1 etažu(kat) i potkrovlje.

S darovnim ugovorom sam se uredno upisao u 1/2 (su)vlasništva u ZK, dok aneks na darovni ugovor, imam kod sebe interno kao zaštitu da sam vlasnik 1 etaže(kata), jer sam ulagao određena materijalana sredstva u 1 etažu(kat).

Zanima me da li s tim aneksom se mogu uknjižit u Zk, da sam ja vlasnik 1 etaže i podtkrovlja, s obzirom da kuća nije etažirana?

Oba su ugovora sastavljena kod odvjetnika i ovjerena.

 

Hvala Vam!

Lp

uređeno: od Ivan991
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Ivan991 je promijenio naziv u Upis vlasništva u ZK, određenog djela nekretnine!

Da, al je u aneksu darovnoga ugovora navedeno da mi darovatelj u isključivo vlasništvo daje 1 etažu i potkrovlje, što znači da sam izvanknjižni vlasnik 1 etaže i potkrovlja.

Po meni 1 etaža i potkrovlje s tim aneksom ne spadaju više u suvlasništvo, dok ostali dio kat.čest. spada u suvlasništvo, bar tako mislim?

s obzirom da nije upisano u ZK, jer kuća nije etažirana. Onda je moram etažirati i upisati u ZK, s obzirom da mi ne treba suglasnost suvlasnika, jer smo vec sve definirali u ugovoru.

Hvala na odg!

Lp

 

uređeno: od Ivan991
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je aneks na darovni ugovor, zbilja dokaz o izvanknjižnom vlasništvu (1 etaže) i da li je dovoljan pravni temelj da me zaštit od nedaj Bože, požude dr. suvlasnika da preuzme 1 etažu u koju sam ulagao novac?

 

To je koliko sam skužio stjecanje vlasništva pravnim poslom(darovnim ugovorom) i po tome sam izvanknjižni vlasnik, iz razloga što još nisam povezao vlasništvo s tom etažom u ZK, jer kuća nije etažirana i nema Uporabnu dozvolu, po meni je to dovoljan pravni temelj da me zaštiti kao vlasnika. Ako mi može netko objasnit ako griješim, bilo bi lijepo ?

Aneks i darovni ugovor su ovjereni kod JB i sastavljeni kod odvjetnilka.

Novi sam u sveme ovome, pa se čovjek pogubi u HR administraciji. :)

Hvala

Lp

uređeno: od Ivan991
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Ivan991 je napisao:

koliko sam skužio stjecanje vlasništva pravnim poslom(darovnim ugovorom) i po tome sam izvanknjižni vlasnik

Vi ste već upisali svoje pravo po takvom ugovoru, odnosno suvlasnički dio, slijedom ćega ne možete istovremeno biti zemljišnoknjižni suvlasnik i izvanknjižni vlasnik točno određenog dijela nekretnine u omjeru svog suvlasničkog dijela. 

Naistrag, treba istaknuti kad pričamo o izvanknjižnom vlasništvu da se radi o već stečenom vlasništvu koje nije upisano u zemljišne knjige ( stjecanje po samom zakonu ili odlukom nadležnog organa), dakle za takav vid stjecanja prava vlasništva, upis nije uvjet, za razliku od stjecanja pravnim poslom, gdje je nužan upis da bi se steklo pravo vlasništva, dakle, ugovor bi u ovom slućaju predstavljao samo pravnu osnovu upisa, pa analogno tome ne možemo reči da je nositelj pravne osnove podobne za upis prava vlasništva po nekakvom automatizmu izvankjižni vlasnik nekretnine. 

 

prije 17 sati , Ivan991 je napisao:

Postoji li rok za upis stana u ZK, koji je stečen darovnim ugovorom?

Roka nema, međutim ukoliko upis bude zatražen nakon proteka roka od 60 dana od dana kada su stečeni uvjeti za upis, pristojba će biti naplaćena u peterostrukom iznosu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na pojašnjenju stvari!

Imam još jedno pitanje.

Kao suvlasnik 1/2 nekretnine, uredno sam uknjižen u ZK kao suvlasnik.

Darovatelj mi je dao 1 etažu i potkrovlje, to nismo mogli upisat u ZK, iz razloga što kuća nije etažirana, pa mi je odvjetnica predložila da se upišem kao suvlasnik 1/2 nekretnine, te da napravimo aneks na darovni U. (interni ugovor s darovateljem) u kojem je navedeno da mi darovatelj daje u isključivo vlasništvo 1 etažu i potkrovlje te da bez suvlasnika mogu provesti etažiranje kuće i upis na svoje ime navedenu etažu.

Znači aneks bi trebao biti zaštita (dokaz) da je 1 etaža i potkrovlje u mome vlasništvu, dok ne sredim sve to u ZK (etažiranje, upis na svoje ime)?

Ovo sve mi je odvjetnica to sve predložila, napravila i rekla da se darovnim ugovorom upisivam u suvlasništvo u ZK, a da s aneksom, se osiguravam da je 1 etaža moja, da mogu ulagati novac i da mi to više nitko ne može ugrozit.

Šta Vi mislite o tome, o aneksu?

Još da navedem, da je prije darivanja(moga upisa), darovatelj bio u vlasništvu 1/1 navedene čestice.

Hvala Vam na odg i pojašnjenjima.

Lp

uređeno: od Ivan991
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 20. 02. 2022. at 21:23, Matrix je napisao:

Kad je sačinjen aneks ugovoru, prije ili nakon upisa u z.k. 

 

Znači darovni ugovor i aneks su sastavljeni i ovjereni prije upisa u ZK

Da li mi možete pojasnit pravnu vrijednost aneksa, na temelju pruženih informacija?

Hvala Vam!

uređeno: od Ivan991
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda bi pravo pitanje bilo :

 

s obzirom da mi je darovatelj darovao 1/2 dijela nekretnina na kat. čest. (na kojoj se kuća nalazi) darovnim u. (upisano u z.k) i 1 etažu i potkrovlje kuće aneksom na darovni u. (to nije upisano u z.k. iz razloga što kuća nije etažirana), pitanje:

Da li s aneksom imam osiguranje, da nitko drugi od suvlasnika druge polovine, ne može tražit pravnim putem, da mu pripadne 1 etaža i potkrovlje ?

Nadam se da netko zna odg na pitanje.

Hvala!

Lp

 

uređeno: od Ivan991
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 minuta, Ivan991 je napisao:

Da li s aneksom imam osiguranje, da nitko drugi od suvlasnika druge polovine, ne može tražit pravnim putem, da mu pripadne 1 etaža i potkrovlje ?

Pazite jednu stvar, ne može vam se reči da imate 100% sigurnost, međutim u konkretnoj situaciji je evidentno da je darovatelj darovao nekretninu i istovremeno odredio suvlasnicima suposjed, odnosno izvršavanje faktičke vlasti na suvlasničkim dijelovima, a što bi se u eventualnom sporu moglo tumačiti i kao zamišljeni način diobe suvlasništva. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da razumjem, nije ništa 100%.

šta onda konkretno znači aneks? 

odvj. mi je rekla da mi je to pokriće (osiguranje) da mogu ulagat u 1 etažu?

Ako može vaše mišljenje još, da zaključimo ovu poučnu temu. :)

Jer mi je odvjetnica rekla, da s darovnim ugovorom se upisivam u z.k. kao 1/2 suvlasnik, a s aneksom se osiguravam da je 1 etaža i potkrovlje moje, kao aneks je neki interni ugovor (izmedju mene i suvlasnika), u slučaju bilo kakvog spora, da se mogu zaštitit.

 

Znam da je teško točno precizirat značenje aneka, al to je to ja mislim, neko pokriće čim bi branio svoj dar(1 etažu i potk.) s čime bi izbjegao pokušaje da mi suvlasnik, želi ući u moju nekretninu, 1 etažu i potk.

 

Hvala Vam na pojašnjenju.

Lp

 

 

 

uređeno: od Ivan991
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čitajući malo zakone mislim da sam našao rečenicu u zakonu koja opisuje moj aneks, a glasi:

Članak. 43. 5. odluka o uspostavi etažnog vlasništva.

Suglasno očitovanju volje svih suvlasnika da će uspostavit vlasništvo određenog posebnog djela nekretnine u korist nekoga suvlasničkoga djela, smatra se do uspostave vlasništva toga posebnoga dijela njihovim sporazumom o podjeli posjeda stvari i izvršavanje suvlasnički ovlasti

 

Aneks je interni sporazum o podjeli posjeda stvari i izvršavanja suvlasničke ovlasti, do upisa u Z.K. 

S obzirom da smo aneks napravili iz razloga da definiramo koja etaža pripada meni i da bez daljne suglasnosti ostalih suvlasnika mogu provesti etažiranje i upis na svoje ime, određenu etažu.

 

Ima smisla, sta Vi kažete Matrix.

Hvala Vam,

lp

 

 

uređeno: od Ivan991
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija