Jump to content

Sprecavanje javne drazbe - Hitno


anonimno

Preporučene objave

Vlasnik sam veceg dijela nekretnine (no manje od 9/10) koju koristim i odrzavam (zivim u njoj sa obitelji). Vlasnik manjeg dijela je dalji rodjak koji ju nikada nije imao namjeru koristiti, zeli ju prodati i odbija svaki moj pokusaj za nagodbom (ja nudim isplatu, no trazi sulude svote za isplatu) te me tjera na sud sa namjerom da isposluje prodaju nekretnine na javnoj drazbi. Za svoj dio nekretnine nikada nije podmirivao nikakve troskove (rezije pausalno, razmjerno vlasnistvu), niti je na bilo koji nacin pomagao odrzavanju, a nije mi ni dao dozvolu za neke sanacijske radove.

Moja pitanja:

1. na koji nacin mogu izbjeci javnu drazbu?

2. na koji nacin mogu doci do razvrgnuca isplatom (vlasnik sam otprilike 7/8 nekretnine)?

HVALA!!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, no... Prijedlog smo dali, nekoliko puta smo davali i ponude (temeljene na procjenama sudskih vjestaka + 10% kao znak dobre volje), no druga je strana sve prijedloge i ponude glatko odbija i inzistira na prodaji putem javne drazbe.

 

Pitanje je - moze li se drazba na bilo koji nacin sprijeciti ukoliko druga strana nastavi inzistirati ne tome kao jedinom rjesenju i "prisiliti" drugu stranu na pregovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam 7 osimna (pardon, textbox se cudno ponasa), a rodjak 1 osminu. U slucaju kad bih imao 9 desetina problema ne bi bilo jer on sa jednom ili manje od 1 desetine ne bi mogao inzistirati na prodaji. U ovom slucaju, on nas sa svojom jednom osminom moze doslovce istjerati na ulicu ukoliko ne pristanemo isplatiti nerealnu cijenu za njegovu jednu osminu - stoga je pitanje opet: kako se moze sprijeciti javna drazba i prisiliti drugu stranu na nagodbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako:

Kuca je jedna.

Ja sam vlasnik 7/8 kuce.

Rodjak je vlasnik 1/8 kuce.

Nema drugih vlasnika osim nas.

Kad bih ja bio vlasnik 9/10 kuce, a moj rodjak 1/10, onda me ne bi mogao ucjenjivati i tjerati na javnu drazbu nego bi morao pristati na isplatu.

Ali, to nije slucaj jer on ima vise od 1/10 - ima 1/8.

I stoga ima pravnu osnovu da mi prijeti javnom drazbom.

Eto, jel sad jasnije?

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije risky... vrlo je jednostavno. neka netko nabije cijenu onda je i slobodno prodajte ako nađete računicu u 7/8. nikad ne može nabiti cijenu tako da bi se to bitno osjetilo na 1/8 pa i neće nabijati cijenu.

kad se izlicitira cijena, vi mu ponudite kunu više od onoga što bi dobio licitacijom, dakle 1/8 + 1 kn i to je to.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, ovo djeluje razumno, no moze li mi netko opisati kako ide postupak javne aukcije (ili me uputiti u neki dokument gdje to pise)?

 

Zanima me:

1. ako aukcija prodje i ja "pobjedim" te onda naknadno dogovorimo placanje tih 7/8+1kn, tada de facto odustajemo od aukcije(??) jer se na kraju ipak nagodimo(?)

2. ako se prijavim na aukciju (kao vlasnik 7/8) i "pobjedim", a vlasnik 1/8 odbije tu moju kunu vise - moram li platiti puni iznos (od kojeg ce 7/8 onda doci natrag meni) ili mogu platiti samo tu 1/8?

3. moram li prije aukcije dokazati da posjedujem dovoljno novaca za kupovinu nekretnine?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija