Jump to content

Udaljenost roštilja od zgrade na istoj čestici


Peki3

Preporučene objave

Poštovani,

postoji li pravilo, koliko roštilj mora biti udaljen od zida zgrade na istoj kat. čestici, dakle od zida zgrade kojoj roštilj pripada? Radi se o maloj zgradi i malom pripadajućem vrtu. Ostali stanari su naumili izgraditi roštilj i pripadajući plato povezan s temeljem roštilja, na kojem bi bio veliki stol za blagovanje. Po dimenzijama koje su zamislili, cijeli taj betonirani temelj  (i za stol i za roštilj) zauzimao bi 22-23 m2. Ono što me smeta, taj roštilj, odnosno betonirani plato, sagradili bi se na 1,5m od zida zgrade na kojem su, na 1. i 2. katu prozori soba stanova, a u prizemlju, odmah nasuprot roštilja, vrata moje šupe.

Postoji li neko pravilo, temeljem kojeg od ostalih stanara mogu tražiti da se udalje, npr. bar 3m od moje šupe, odnosno od zida zgrade s prozorima?

Cijeli taj betonirani plato i roštilj na njemu sagradili bi se bez ikakvih papira. Da li su za takvu vrst objekta potrebne neke dozvole i da li bi te dozvole bile potrebne ako bi gabariti tog platoa (na kojem bi bio i roštilj) bili do 20m2?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , Peki3 je napisao:

Postoji li neko pravilo, temeljem kojeg od ostalih stanara mogu tražiti da se udalje, npr. bar 3m od moje šupe, odnosno od zida zgrade s prozorima?

Ne, eventualno da se radi o susjednim nekretninama na različitim česticama takovo što bi moglo biti propisano odredbama za provođenje prostornog plana. Eventualno vas može štititi Zakon o vlasništvu  i drugim stvarnim pravima u dijelu o susjedskim pravima ukoliko je uspostavljeno vlasništvo posebnog dijela nekretnine (etažirano),  no ni on ne propisuje udaljenost, samo to da se nitko ne smije koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama prekomjerno dospiju dim, neugodni mirisi, čađa itd.

prije 12 sati , Peki3 je napisao:

Cijeli taj betonirani plato i roštilj na njemu sagradili bi se bez ikakvih papira. Da li su za takvu vrst objekta potrebne neke dozvole i da li bi te dozvole bile potrebne ako bi gabariti tog platoa (na kojem bi bio i roštilj) bili do 20m2?

Ukoliko je roštilj do 3 m2 i 3 m visine ne treba nikakova dozvola niti projekt. Međutim, potrebna je suglasnost svih suvlasnika za takovo što jer bi se radilo o izvanrednom poslu. No tu vidim problem jer pretpostavljam da nemate predstavnika suvlasika niti upravitelja pa bi eventualno svoja prava morali ostvarivati putem suda a prekomjerne imisije bi onda trealo i dokazati i pri tome sumnjam da bi roštilj koji se koristi povremeno bio za sud izvor takovih imisija.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Spitfire je napisao:

Ukoliko je roštilj do 3 m2 i 3 m visine ne treba nikakova dozvola niti projekt.

Upravo zbog ovog odgovora sam naglašavao da se radi o jednom betoniranom platou površine 5m×4,5m u čijem jednom kutu bi bio roštilj, a na ostatku bi bio stol.

Da li se pod pojmom površine roštilja smatra površina njegovog temelja ili tlocrtna površina samog objekta roštilja?

Budući da se radi o istom platou, s obzirom na gornje pitanje, da li se cijela ta površina od 22,5m2 smatra površinom terase, zanemarujući roštilj (jer je njegova tlocrtna površina 3m2), pa je u tom slučaju potrebna dozvola, osim ako se gabariti terase smanje na 20m2?

Ili se odvojeno razmatraju površina terase (22,5 - 3 = 19,5m2) i površina roštilja (3m2), pa na taj način i jedno i drugo zadovoljava parametre i nije potrebna dozvola ni za terasu ni za roštilj, iako je u stvarnosti to jedan povezan plato površine 22,5m2?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Spitfire je napisao:

Međutim, potrebna je suglasnost svih suvlasnika za takovo što jer bi se radilo o izvanrednom poslu. No tu vidim problem jer pretpostavljam da nemate predstavnika suvlasika niti upravitelja pa bi eventualno svoja prava morali ostvarivati putem suda a prekomjerne imisije bi onda trealo i dokazati i pri tome sumnjam da bi roštilj koji se koristi povremeno bio za sud izvor takovih imisija.  

Ja sam Vas već pitao za neke savjete u objavi "Samoorganizirana pričuva" i vi ste se u ovom odgovoru dotakli tih pitanja. Da, zgrada nema predstavnika suvlasnika niti upravitelja, stanari ne žele upravitelja i sami skupljaju pričuvu na crno. Čini mi se da je u ovom odgovoru rješenje svih mojih problema. Cijelo vrijeme sam mislio da je za izgradnju tog roštilja potrebna većina od 51% ( u omjerima).

Dakle, ako bi u Upravnom odjelu za graditeljstvo svog grada prijavio da zgrada nema upravitelja i ako bi grad dodijelio prinudnog upravitelja, tada bi stanari morali potpisati međuvlasnički ugovor i kako ste sad rekli, bila bi potrebna suglasnost svih stanara za gradnju roštilja, je li to točno? Roštilj se ne bi mogao napraviti bez mog potpisa? Ako je to točno, pa na taj način sam najzaštićeniji.

A ako je to točno, ja prijavim u gradskoj upravi da zgrada nema upravitelja, ali roštilj i terasa se naprave na crno prije same postavke prinudnog upravitelja, može li prinudni upravitelj ikako djelovati na uklanjanje roštilja i terase, koji su napravljeni bez potpisa svih suvlasnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Spitfire je napisao:

Eventualno vas može štititi Zakon o vlasništvu  i drugim stvarnim pravima u dijelu o susjedskim pravima ukoliko je uspostavljeno vlasništvo posebnog dijela nekretnine (etažirano),  no ni on ne propisuje udaljenost, samo to da se nitko ne smije koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama prekomjerno dospiju dim, neugodni mirisi, čađa itd..  

Da,  moja šupa je etažirana i u vlasničkom listu je upisana kao izdvojeni dio stana. Ali, ako mi potvrdno osgovorite na gornje pitanje, tada i po pitanju čađe, dima, buke i sličnog, ispada da sam najzaštićeniji postojanjem upravitelja. Po svemu ispada da trebam to prelomiti u sebi i prijaviti da zgrada nema upravitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija